blogu' lu' castraveţ

Crimeea 2009 sau ghidul tânărului pioner-turist

with 13 comments

Будь готов!Azi, 25.12.2008 16:47, io am un minut liber, mai ales ca ziua de lucru e cam gata, şi nici chef nu mai am sa fac ceva. Vorbisem cândva cu pioner-odread “Burevesnik” să mergem vara în Crimeea, mai ales vreau sa stăm câteva zile la poalele dinspre mare a muntelui Медведь-гора. Am hotărât schiţele să le fac aici (în general schiţele sunt valabile şi pentru alte drumuri făcute de pioneri).

Perioada:
Presupun că la începutul lunii iunie e super OK, deoarece turişti sunt foarte puţini, respectiv transportul public este mai puţin aglomerat. Evident sunt mai mari şansele că locul ales de noi pentru corturi va fi liber.

Traseul:
Ceva informaţie poate fi luată din Геология Крыма – Путеводитель по геологическим достопримечательностям.
Unele surse spun ca cel mai comod este de pornit din Partenit (Парттенит, denumirea veche – Фрунзенское). Cărarea exactă încă trebuie căutată, la faţa locului cred ca nu va fi dificil de a o afla.

Unelte şi accesorii:
Unele din ele pot fi găsite la Metro, pe X-Style (lista va fi completată pe parcurs).
01. Frânghie: cel mai probabil ca lemne vom strânge când vom coborî spre poalele muntelui, deoarece distanţa e destul de mare până în pădure, şi cine o sa aibă curajul sa urce după lemne chiar din prima zi, nu ştiu. Pentru acesta trebuie frânghie: cu cât mai multă cu atât mai bine. Un alt tip de frânghie ar putea ajuta la coborâre (presupunem că utilaj pentru alpinism nu avem:), deşi s-ar putea de gândit serios şi la acest lucru – dar toate pe rând.
02. Cazan cu capac: un pioner flămând este un pioner mort.
03. Primus: sunt modele care lucrează de la butelii cu gaz (de exemplu PRIMUS EtaPower EF, sunt desigur şi mai ieftine, şi mai compacte)
04. Lanternă de cap: un pioner cu mâinile ocupate tre’ să vadă şi noaptea pe unde calcă. Bateriile de rezervă nu trebuie ignorate.
05. Covoraşe de izopren: cu cât mai groase – cu atât mai bine. Un pioner ce doarme cu spatele pe pietriş este un pioner nesănătos şi ne treaz a doua zi.
06. Cort, saci de dormit: tre’ să fie maximum compacte şi uşoare.
07. Ac şi aţă: şi subţire şi groasă: unui pioner nu-i sta bine cu pantalonii rupţi în cel mai nepotrivit loc.
08. Veselă uşoară inoxidabilă: cele de unică folosinţă sunt ne ergonomice şi poluează mediul.
09. Încălţăminte comodă pentru un relief mai dificil şi rezistente la apă.
10. Ochelari de soare.
11. Apă potabilă: în cazul când la locul destinaţiei este prezentă o sursă de apă, un pioner trebuie să aibă şi un vas uşor şi comod de a căra acea apă.
În cazul nostru concret, un distilator de apă ar fi foarte util. Rămâne de inventat o soluţie comodă şi rapidă de a fabrica un astfel de utilaj.
12. Busolă şi pioner care poate lucra cu busola.
13. Topor – TOPOR, topoare, s.n. Unealta pentru tăiat copaci, pentru despicat lemne etc., formata dintr-un corp de otel cu tăiş la un capăt si cu un orificiu la partea opusa, in care se fixează o coada de lemn tare. Din sl. toporu. In alte regiuni: manea, toporişcă, toporiţă, bardiţă (Sursa: DEX ’98 şi trei capishi de la mini).
14. Hartă – un pioner nici într-un caz nu tre’ să şie chior (mai vezi şi p. 12 busolă).
15. Produse farmaceutice de primă necesitate: citramon, cărbune activat, iod, bandaje, plasture bactericid (un pioner bolnav nu trebe la nimi).
16. Unui pioner nu trebuie de explicat ce-i aia igienă şi de ce are nevoie pentru a o respecta (pentru pioneri începători totuşi explic: pasta/perie de dinţi, ciorapi, lenjerie, tot ce se termină cu ‘on’ [săpon, şampon, tampon, tifon şi gandon] – microfon şi patefon nu trebe).
17. Chibrituri – şi brichetă trebe, da’ un pioner fără chibrite…izvinitesi deam, mai ales ca ele merg împreună cu tifon la curăţat diferite orificii pionereşti, şi ne pionereşti. Fabrica Гомельдрев nu tot timpul este pe-aproape.
18. Combustibil pentru aprins focul: de exemplu hârtie. În situaţii mai extreme poate fi vorba şi de spirt uscat, gaz, benzină. Aceste soiuri de combustibil, respectiv, trebuie închise ermetic şi protejate de influenţa radiaţiei solare şi căldurii.
19. Manuşi: vor prinde bine la căţărat pe relief stâncos şi chiar la lucru ce presupune o solicitare considerabilă a mâinilor.
20. Unelte pentru pescuit şi un pioner sau doi care pot pescui. În această categorie dinamita, trotilul şi carbidul nu intră.
21. Remedii anti-insolaţie: fes, bandană (un model ce a obţinut o răspândire mai larga decât modelul strămoş – cravata pionierească) , şapca şi feliurite feliuri de creme pentru pionerii care au probleme cu radiaţia solară.
22. Grătar: tre’ să fie compact, serveşte minunat şi în calitate de suport pentru cazan. Este necesar pentru pioneri cu predilecţie pentru bucate pionereşti mai tradiţionale aferente grătarului.
23. Polietilenă: un carou de minim 2x2m poate servi pe timp ploios în calitate de adăpost pentru acoperirea lucrurilor, pentru bucătărie, şi chiar pentru rugul pionieresc dacă se menţine o distanţă optimală şi o intensitate redusă a focului. In cazul când pelicula e umeda în punctul de încălzire maximă nu există nici o şansă că se va topi: demonstrat pe cale empirică. Nu trebuie de ignorat faptul că apa se evaporă în acel punct, respectiv trebuie menţinută prezenţa permanentă a apei.
24. Un capitol aparte merită să fie acordat hârtiei igienice – multifuncţională, compactă şi indispensabilă.

Produse alimentare:
01. Cafea: de dimineaţă pionerii nu tot timpul arată a pioneri, cafeaua rezolvă rapid această defecţiune.
02. In general meniul se stabileşte în dependenţă de preferinţele întregului detaşament cu luarea în consideraţie valoarea calorică şi conţinutul vitaminos maxime pentru o greutate minimă a produsului.
03. Băuturi alcoolice: necesitatea prezenţei alcoolului în organismul unui pioner este stabilită experimental şi în cazul dat situaţia impune o concentraţie maximă a alcoolului într-un volum minim de lichid. Nu se ştie care pioner va avea curajul să care cu el 30 litri de bere în condiţiile unui traseu dificil de parcurs.
04. Produse care să motiveze prezenţa grătarului în arsenalul detaşamentului: greutăţile sunt greutăţi dar tradiţiile sunt tradiţii – presupun că aici unii dintre pioneri ar putea solicita revizuirea punctului [03] din acest capitol.

Sfaturi utile:
01. Când ai de parcurs un drum lung tre’ să porţi cu tine greutatea minim posibilă. de exemplu orice vas de sticlă ce conţine lichid poate fi înlocuit prin turnarea conţinutului său în sticle de plastic.
02. Nu tot timpul ştii dacă o să-ţi fie de folos un obiect sau altul, respectiv uneori decizi că nu vei avea nevoie de el. Experienţa arată că în majoritatea cazurilor viaţa ar fi fost mai uşoară dacă totuşi luai cu tine acel obiect:)
03. Toate accesoriile, materialele, obiectele pe care le ei trebuie să poată fi împărţite în două categorii:
– cele de care vei avea nevoie şi pe urmă,
– cele de care nu vei avea nevoie pe urmă şi pot fi arse pe loc, fără a lăsa gunoi pe care pe urmă va trebui sa-l cari cu tine până la primul punct de colectare a gunoiului.
04. In condiţii mai extreme nu trebuie ignorată posibilitatea unor accidente, de aceea trebuie asigurată legătura cu cineva din civilizaţie (de ex. de verificat celularul din timp).
05. Toate obiectele trebuie să fie uşoare şi la maximum multifuncţionale:
– de ex. un cuţit vânătoresc serveşte şi la bucătărie, şi la fabricat diferite unelte din lemn (unui pioner adevărat acest lucru trebuie să-i pară evident).
– sticlele de plastic pot servi şi în calitate de plută, şi în calitate de lavoar şi în general este materie primă pentru procesul сделай сам.
06. Rucsacul, cortul, sacii de dormit, îmbrăcămintea exterioară, încălţămintea trebuie să fie uşoare, comode şi impermeabile.
07. Trebuie să fii sigur că acolo unde mergi există o sursă de apă potabilă, sau cel puţin să ai condiţii de a face apă potabilă. Altfel eşti nevoit să cari cu tine multă apă.
08. Un pioner fără foc/rug nu este pioner. Un foc fără lemne nu este foc. Lemne fără pădure şi topor nu-s lemne. Din timp tre’ de avut informaţia ce fel de vegetaţie creşte acolo unde vrei să mergi, ca să ştii să cari cu tine o bărdiţă sau să cari cu tine un cuţit (mai uşor decât bărdiţa).
09. Referitor la prezervative: un prezervativ poate fi de folos nu doar în situaţiile tradiţionale,ca să nu zic ne tradiţionale, de multe ori chiar tare ajută şi în gospodărie (da măcar cară apă cu dânsele dacă nu eşti greţos).

To be continued…
To be updated by pioneers…

P.S. Io cred ca un pioner adevărat trebuie să vadă neapărat şi patria tuturor pionerilor – Artek, situat la 6 KM de Partenit.



Written by castraveţ

December 25th, 2008 at 6:57 pm

Posted in Jurnal de bord,Rucsac

Tagged with ,

13 Responses to 'Crimeea 2009 sau ghidul tânărului pioner-turist'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Crimeea 2009 sau ghidul tânărului pioner-turist'.

  1. Dinu, prosta maladetz…nastoyashii vajatii.

    Nu am rezistat sa trec pe alaturi fara sa las 3 capishi la sfaturi:

    Pentru a ne mentine curatei, este nevoie de propsop.
    Majoritatea prosoapelor bune (din bumbac) sunt mari, ocupa mult loc, Prosoapele se murdaresc repede apoi miros urit daca il pui umed in rugsac,
    Intr-un pahod de-al nostru, noi am facut altfel: 2 metri de tifon (marli) ne-au fost “prosop”. Este extrem de usor, compact si imbiba apa foarte bine. Dupa fiecare utilizare se poate de spalat si se usuca foarte reprede (5-10 min). Astfel la fiecare utilizare, vei avea un “propop” proaspat si frumos mirositor. Plus, se poate de utilizat in caz de leziuni corporale, bandaje, sau masca pe fata, pentru a evita arsurile sau patrunderea colbului in orificii.
    Deci cu marlea intr-un pahod, intotdeauna ai ce face.

    Referitor la sfatul 07
    Fintina vreatli prin munti ai sa faci ca sa ajungi la apa, dar riuri in munti sunt, ceea ce poate fi usor transformat “leohkim dvijeniem ruk” in apa potabila.
    Este asha o fishka “Piyush”, care este un distilator de apa. La noi nu am vazut ca nu am cautat, dar probabil ca este. Citeva picaturi de aceasta solutie, transporma apa de biltoaca in apa potabila, care nu-ti va deregla tractul intestinal-digestiv. Eu mai am o sticluta de 150 ml, asa ca daca ceva pot sa va dau. AAAA, si luati Imodium Rihter, Limotil, sau orice alceva, pentru ca niciodata nu poti avea incredere oarba in anumite lucruri.

    Nu stiu, cum sta cu tzintarii si alt soi de gindaci Crimeia, dar cred ca un pioner fara “Zviozdacika” nu-i pioner adevarat. Asa ca add zviozdvocika la aptecika.

    Mai demult, auzisem despre existenta unor piramide in Criemeia, care sunt de virsta celor din Tibet. Suna interesant, desi am dubii in privinta veridicitatii info.
    http://www.gokh.net/otkr2-e.html

    Nata

    26 Dec 08 at 14:27

  2. Taaak:) Iaka un pianer s-o gasyt. Pianer: uvajuha:) Zna4it tak:

    1. Zviozdo4ka – uvajuha, eu de tzyntzari uitasem, nu prea m-au deranjat niciodata, dar sa nu fim egoishti:)

    2. Marle – interesanta idee, tre de experimentat neaparat. Auzi, dap el nu se destrama repede?

    3. Imodium, Limotil – scris la carnet.

    4. ‘Piyush’ – precis ashe se scrie? ce reprezinta?
    In cazul nostru surse de apa nu cred ca vor fi, yn schimb avem apa de mare. Oricum trebe bulibuliator:)

    kirpi4

    26 Dec 08 at 14:47

  3. Nu am timp sa arunc shi eu citeva sfaturi, …..nnnndar vreau doar sa intreb, ….nnnnnndaca sunt binevenitzi numai cei din otreadul “Burevesnik”, eu n’am platit cotizatzii, n’am propusk, da tare vreau cu voi in Crimeea. Promit sa fiu util. 😀

    adrian radu

    26 Dec 08 at 15:21

  4. Apu iaka 🙂

    2. Cel putin in 4 luni la noi nu s-o destramat …dar depinde si de modalitatea de intrebuintare, noi cu marlea eram mai blinde 🙂

    3. scrie, scrie, cu diaree nu-i chiar funny sa alergi cu rugsacul prin munti 🙂 deobicei, pe multi ii rupe la asta dupa aer curat si altitudine inalta 🙂

    4. La sf. de pagina este ilustrata sticlutza Piyush. Cred ca acesta si bulibuliator nu se exclud reciproc.

    http://ceeserver3.mit.edu/~Nepal/Chl_gen.html

    Nata

    26 Dec 08 at 22:31

  5. @Adrian – esti yn lista, cu conditia s ei, evident, nishte plaskagubtz cu tine, kap pianerii ishtea mai purshesc cyte-odata;)da, sh trebe cumva s merji cu noi s te pasvishim yn pianeri:) Ashteptam saveturi pionereshti:)

    @Nata – un pianer adivarat lecuieshte diareia cu vodca:)
    Tak i zapishem: Piyush, the sodium hypochlorite solution produced by ENPHO. Daca nu gresec eu asta-i hlorca (NaClO) . Avtamatam mai trebe un pianer care sa shtie sa dizolve hlorca asta yn apa, da yn ashe fel c s nu zdohneasca pianer-atreadu:)

    kirpi4

    28 Dec 08 at 10:17

  6. Am găsit undeva pe net ca săpunul şi şamponul sunt ne efective din cauza durităţii apei de mare. Sugera cineva că e mai bine să foloseşti nămolurile şi glodurile de prin partea locului:)

    kirpi4

    30 Jan 09 at 12:39

  7. Eu stiu ghini chimia, si pot dizolva hlorca 🙂 si pot fashi ca apa dura sa devina moale “s lyogkoi dvijenii ruki”. Ma luati si pe mine cu voi? EU KIAR SUNT CUMINTE, nu mai tre sa mai promit ca voi fi cuminte 🙂

    lizun

    28 Apr 09 at 15:59

  8. @lizun, buuun, sa vedem cum te porti pyn atunci:)

    kirpi4

    29 Apr 09 at 16:46

  9. smush se termina iulie si asa otreadu nish nu so sabirit in Crimeea..:-/

    Cresteena

    22 Jul 09 at 11:09

  10. Ap ashe-i otreadu ista, tijolyi la padiom…Da cynd s-a porni ap eeeheheheeeeeiii! Las c reusheshte el, pahodu ynca nu s-o atminit:)

    kirpi4

    22 Jul 09 at 11:20

  11. Precum am zis, mâine 02 septembrie 2009, pionerii vor lua autocarul spre Sevastopol: dac în Crimeea ne-am pornit – în Crimeea vom ajunge! Pioner skazal – pioner sdelal. Cu detalii revin când revin.

    kirpi4

    1 Sep 09 at 20:28

  12. mda… maladets. zna4it v shkolu ni pyedeom, da?? pianeri, blea:) uvajuha. eu tot ash fi mers, da nu am cravata si hlorca la stomacu meu tot n-ajuta, cred:))

    dymaryus

    1 Sep 09 at 22:19

  13. spalati`va bine… si prosoapele n`o sa se murdareasca.

    maria

    1 Sep 09 at 21:20

Leave a Reply