blogu' lu' castraveţ

Crimeea 2009 – part#4: Balaclava, Injir

with 4 comments

De la km5, pionerii au luat microbuzul nr.9 şi au pornit spre Balaclava. O particularitate interesantă a şoferilor de microbuze, este că nu prea vor să ia pasageri cu rucsacuri. Noi eram 4, rucsace erau 5. Un rucsac aparte era destinat forsuncei lui zzzop. Normal. Peste 20 min eram acolo. Monte Carlo nu alta:
IMG_1752_wp

În afară de staţia de pe marginea cheiului, unde opreau microbuzele, piaţa de legume la 100 m depărtare de staţie şi magazinul vis-a-vis de piaţă, pionerii nu prea au văzut nimic.

Pentru a ajunge la Injir, trebuie să urci în iolă (pentru balaclaveni – ялик) sau în şalupă, să dai 10 UAH şi să aştepţi 30 min. Cobori la Золотой пляж, îţi îmbraci rucsacul şi porneşti pe jos pe coastă. Ai de mers cam 40 minute în ritm sportiv. Pe drum spre Injir poţi întâlni tabăra pădurarilor. De obicei la ei poţi lăsa gunoiul, poţi cumpăra apă potabilă sau lemne.
IMG_1603_wp

Pionerii n-au avut posibilitatea să profite de această fericită ocazie: pădurarii şi-au scos banii în decursul verii şi acum nu le prea păsa nici de bunăstarea pionerilor, nici de bunăstarea pădurii. Aceasta s-a putut vedea după atitudinea nepăsătoare şi mahmură a acestora. O singură dată pionerii au fost vizitaţi la corturi de un reprezentant silvic pentru a colecta câte 15 UAH de cravată. Cineva i-a mai văzut pe plajă de câteva ori strângând pungile cu gunoi.

S-au oprit pionerii, cu corturi cu tot, ceva mai la deal de o stâncă minunată, la feld e minunat numită de localnici Камень-жопа sau Жопа-камень (piatra-cur în limba pionerească).Probabil, renumita piatra se numeşte aşa din cauza crăpăturii pe mijloc care creează asociaţii. Puţini se aventurau să sară de pe aceasta (cam 15-20 m înălţime). Cineva avea o altă versiune: sărind, ai şansele să nimereşti drept în denumirea pietrei. Careva din localnici spunea că la adâncimea de 1,5-2m lângă piatră sunt stânci subacvatice şi şansele să nimereşti în una din ele, sunt mari. Pionerii au stat strâmb şi au gândit drept: n-au sărit, deşi un gust amar de nerealizare i-a păscut ceva timp.
La această piatră de obicei se ancorează iolele venite din Balaclava pentru a debarca pasajderii. Tot cu ele poţi pleca înapoi.
IMG_1922_wp

În afară de corturile noastre, într-o rază de 200 metri mai erau încă vreo 20 de corturi. Asta în septembrie. Zice lumea că pe timp de vară e mai ceva. Nu prea-ţi poţi imagina ce înseamnă “mai ceva”, din cauza că şi aşa este foarte dificil să instalezi un cort din cauza reliefului neuniform. Capul Injir (Мыс Инжир sau Урочище Инжир) reprezintă o pantă destul de oblică pe care unde şi unde găseşti câte o palmă de pământ orizontală. Noaptea ai impresia că sub picioarele tale fac focul nişte pitici. Pentru a escalada aceste locuri este absolut necesară încălţămintea specială.

Activităţile pionereşti se divizau pe parcursul zilei: cineva mergea în oraş (Balaclava) după provizii. Altcineva mergea la izvor după apă. Drumul spre izvor durează cam 40 de minute. trebuie s-o ei pe creasta muntelui ce vine de jos aproape de vestita piatra şi s-o ţii pe cărare până dai de o suprafaţă plată, legată cu un drum ce vine (probabil) din localitatea Rezervnoe. De la platou mai mergi vreo 5 minute pe cărarea din stânga. Ajungi exact la izvor. E păcat dacă ai fost prin zonă şi n-ai fost la izvor. Drumul până acolo e plin de elemente frumoase. În general nu există două locuri identice. Fiecare e nou, interesant şi fermecător în felul său.
IMG_1977_wp

Spiritualitatea locului predispune spre activităţi neordinare:
Cineva găseşte limbă comună cu alte civilizaţii,
IMG_1663_wp

cineva învaţă pentru prima dată în viaţă să fluiere din degete,
IMG_1994_wp

cineva lasă fumatul.
IMG_1807_wp_FullSize

În 2006 la Injir a fost filmat filmul „Дикари” de Victor Samirov. Filmul redă exact atmosfera pe care am trăit-o pionerii aici. Grea va fi pentru pioneri aşteptarea verii viitoare.



Written by castraveţ

September 16th, 2009 at 8:53 am

Posted in Rucsac

Tagged with , , , ,

4 Responses to 'Crimeea 2009 – part#4: Balaclava, Injir'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Crimeea 2009 – part#4: Balaclava, Injir'.

  1. A-HU-E-NO!!!

    blea, m-ai molipsit!!! (((

    poza cu calugarita (bagamol…sau inoplaniteanu verde proaspat teleportat langa tapaciku rozov) tare tare dostavleshte!

    acolo unde (incerci sa) fluieri parca-i cadru din Black Cat White Cat ))

    PS: http://www.youtube.com/watch?v=cVZW7esCtvQ )))

    Nenormalul

    16 Sep 09 at 10:07

  2. Buna piesa:)

    kirpi4

    16 Sep 09 at 14:57

  3. Cum putem pleca si noi?

    Maria

    23 Jul 10 at 00:57

  4. Pai e simplu:
    1. Urci in ruta Chisinau-Simferopol (plecarea de la gara nord). Mergi aproape 18 ore.
    2. In Simferopol intrebi de unde poti lua microbusul spre Balaclava. (te vei transfera la alta gara probabil, pe loc nu e greu sa te descurci). Cautarile dureaza 30 min – o ora. Pe urma urci in microbusul spre Balaclava.
    3. La Balaclava cobori chiar pe chei. Acolo urci i barca spre Injir. Sunt o groaza, yntrebi de oricare. Calatoria dureaza cam 30 min.
    Bugetul unei calatorii de : 100 EUR-200 EUR. Noua ne-a iesit cam 180EUR pentru toate cheltuielile pe drum, mancare, cazare in rezervatie.

    kirpi4

    23 Jul 10 at 07:42

Leave a Reply