blogu' lu' castraveţ

Cum se nasc cifrele în medicină

with 9 comments

Prietena mea se simţea ieri spre seară foarte rău, trădând eventuale simptome de răceală, aşa că, neavând alternative, am fost nevoit să chem salvarea. Au venit două persoane, cam în jumătate de oră. Unul din ei, care a stat neimplicat în discuţie, părea mai odihnit şi nici în uniformă nu era îmbrăcat – deduc că era şoferul ambulanţei. Celălalt, în uniformă albastră cu vestă portocalie pe care scria 903, părea vizibil foarte obosit. După cum am aflat mai târziu, medicii de serviciu stau în tură 24 de ore: aşa spune lumea, personal nu l-am întrebat. După ce a luat toate măsurătorile necesare şi a aflat de la noi informaţiile-cheie, a constatat că este vorba de o stadie începătoare de viroză. Ne-a recomandat procedurile esenţiale, pe care de fapt le ştiam, oricum a fost bine să ne asigurăm că procedăm corect. Luând în consideraţie starea prietenei, întreb, poate ar fi cazul să mergem la spital, la care el ne spune că dacă insistăm să mergem la spital, vă fi imediat izolată cu diagnoza de gripă pandemică. Şi va primi tratamentul respectiv pe toată perioada de internare, chiar şi după clarificarea analizelor. Am rămas tablou. La spital am decis să nu mergem.
Acum mă gândesc la toată zarva care s-a făcut prin media, referitor la gripa pandemică cu cifrele şi statisticile lor înspăimântătoare şi deja îmi este foarte clar de unde vin ele.

P.S. Nu mă apuc să mă dau competent în medicina moldovenească, probabil că lucrurile sunt abordate corect şi probabil că acest lucru a fost necunoscut doar pentru o minoritate neesenţială (nu prea am participat nici în calitate de spectator la panica pandemică de acum o lună în urmă), dar oricum îmi pare foarte straniu de a arunca în vânt nişte cifre bazate pe un algoritm incorect de calculare a acestora. Câte de absurde n-ar fi întrebările, este dificil de a nu fi puse: oare este chiar atât de primitiv tehnologic sistemul medical la noi, sau e vorba de incompetenţa ministerelor şarpelui scuipător în cupă?
Sau să fi fost prea obosit medicul de serviciu…?



Written by castraveţ

January 21st, 2010 at 11:20 am

9 Responses to 'Cum se nasc cifrele în medicină'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Cum se nasc cifrele în medicină'.

  1. Asta vroiam sa zic si eu. Unul care se simte rau, pierde o zi sau doua pana sa ajunga sa-l vada un medic. Dupa asta, internat in spital, mai asteapta 5 zile sa-i vina rezultatele analizei. Asa se fac cam 7 zile de tot, fara sa ai o situatie clara, iar mai apoi ni se spune ca s-a adresat tarziu la medic. Normal?
    PS: indignata de cele 5 zile de asteptare a rez. analizei, am sunat la linia fierbinte de la MS si mi-au zis… normal, ca ei nu reusesc.

    nika

    21 Jan 10 at 13:00

  2. Gripa pandemica nu inseamna imediat AH1N1. Orice pacient cu simptome de gripa este diagnosticat cu gripa (pandemica pentru ca este o perioada de pandemie). Apoi urmeaza lecuirea care la spital este identica pentru gripa obisnuita si cea porcina, adica Tamiflu. Statistica in md despre AH1N1 se bazeaza doar pe cazurile confirmate de laborator, asa ca nu te indoi de ele.

    S

    22 Jan 10 at 00:10

  3. Ok, nici n-am zis nimic de N1H1. Oricum e cam straniu să atribui orice caz de gripă la categoriea celor epidemice. În fiecare an sunt cazuri de gripă şi majoritatea se tratează acasă, dacă situaţia nu este gravă, evident.
    Ceea ce spui pare veridic, oricum îmi vine greu să accept. Eşti din domeniu cumva?

    kirpi4

    22 Jan 10 at 08:37

  4. Paul Hodorogea a povestit pe blog cum a mers la spital ca sa se simtea rau si imediat a fost intenat ca era suspect de gripa porcina. Insanatoshire grabnica Marianei!

    Artur

    22 Jan 10 at 12:16

  5. Merci, Arturie…
    Eu cum n-am avut yncredere yn sistemul medical, asha shi nu am… Concluzia e una: sport, extreme, cinzeci la vremea lor, sh-un usturoiesh pentru o imunitate sanatoasa:)

    kirpi4

    22 Jan 10 at 13:45

  6. intr-un cuvint e ..zdetz in medicina autohtona. la spitale mai treaca mearga insa la centrul mamei si copilului ii torba, un boiler de 80 l pentru zeci de insarcinate, unele fiind nevoite sa se scoale pe la 3-4-5 dimineata pentru a prinde un pic de apa calda. analiza urinei se face in felul urmator – se ia o bancuta mai veche se clateste cu apa rece si voila. astea-s doar catvea exmple, te umple groaza cand calci pe acolo, aceste este un subiect pentru tv, ziare si bloggeri (kik..mash in capul lor), nu turcu sau cum basescu trage un boshet mimat pe la morminte.

    adorvard

    31 Jan 10 at 21:07

  7. Eu cred ca majoritatea din noi au avut ocazia să treaca prin vreun spital din Chişinău (de restul nici nu mai vorbesc – e Pizdetz cu litera mare) şi au văzut ce mizerie e în majoritatea. Faza e că surorile şi tot personalul îşi fac munca exact cât îi motivează salariile. Cu finanţarea spitalele stau prost. E jopa. Nu ştiu dacă e straniu că mass-media nu prea abordează acest subiect. Pe deoparte orice control e aflat din timp şi se reuşeşte de a crea o impresie bună la venirea reporterilor, pe de altă parte toate discuţiile până la urmă vor duce la buget, la criză şi în general la politica foştilor guvernanţi. Iar la noi vina pe “fosta conducere” se dă din 90. Trăim în cur, ce mai.
    Da n-am înţeles faza cu blogherii, cine te-o supărat aşa tare?:) Fut ei capul da nu chiar tăţ şi nu chiar tăt timpul:)

    kirpi4

    31 Jan 10 at 23:35

  8. cum se simte prietena?

    adorvard

    31 Jan 10 at 21:10

  9. a fost o raceala. Deja e ok. Ne-am lecuit acasa:)

    kirpi4

    31 Jan 10 at 23:23

Leave a Reply