blogu' lu' castraveţ

Ham Ham

with 11 comments

După ce s-a dezmeticit din şocul politic al anului 2009, poporul mai adrenalinos s-a apucat să facă hărmălaie în spaţiul blogosferic ce ne priveşte pe noi, moldovenii. Astfel în ultimele luni ale anului trecut şi în răstimpul deja depănat din anul curent, toată gălăgia a roit în jurul câtorva ştiri de top: panica pandemică, vrem cinema dublată în limba română după care realizăm că nu chiar asta am vrut să spunem şi ne refugiem cu opinia în spatele subtitrărilor în română, sindromul Pavel Turcu, şi printre ultimele – pericolul canin în capitală. Mă voi referi la ultima. Printr-un principiu şlefuit de protestele anti-comuniste, pe urmă de pensionarii lipsiţi de drepturile de călătorie gratuită în transportul public, între timp şi de altele mai mărunte, poporul a realizat nu doar că are dreptul la opinie, dar şi că această opinie trebuie s-o răcnească cât poate de tare şi foarte de dorit la urechea vecinului care are o opinie contrară. Dar când răcneşti, evident te faci auzit. La noi în ţară deocamdată aşa lucrează libertatea de exprimare.
Bun. A fost identificată victima unui maidanez. Să fie şi aşa. S-a făcut panică. S-a convins pe cine trebuie că toţi maidanezii din oraş reprezintă un pericol real pentru toţi locuitorii oraşului.
Bun, pericolul se manifestă în eventuala probabilitate de comportament agresiv şi în consecinţă – traume şi infecţii.
Întrebarea nr.1: ce este mai probabil, să ei o infecţie de la un maidanez sau să ei o infecţie de la o persoană? A ajuns cineva cu număratul victimelor maidanezilor peste cifra cinci?

Bun, din toţi proprietarii de câini de rasă, domesticiţi şi îndopaţi ca la carte, oare chiar nici unul n-a fost muşcat de prietenul său patruped? Numai eu am auzit trei cazuri. Repet: „am auzit” nu „am văzut”. De soarta ulterioară a acestor câini nu ştiu nimic. Să presupunem că au fost eutanasiaţi. Dar zarvă nu s-a făcut, dat fiind faptul că nu este cazul: omul e responsabil de câinele lui. Întrebarea nr.2: Ce soluţie ar oferi bravii luptători contra eutanasiei în astfel de cazuri. Bănuiesc că le-ar lua ceva timp să găsească o soluţie. Cel puţin ar fi ocupaţi cu ceva un timp.

Da, şi-mi este interesant, s-a ocupat cineva din acei care au sărit în capul primarului cu un studiu de caz, să caute o posibilitate de finanţare pentru un proiect care ar oferi câinilor vagabonzi o soartă mai vitală? Asta a fost, probabil Întrebarea nr.3. Vă rog, arătaţi-mi vreo organizaţie care a făcut ceva mai mult pentru soluţionarea problemei maidanezilor decât să se dea cu părerea? A deschis cineva vre-un fond de colectare de mijloace pentru a organiza un azil pentru maidanezi?

În acelaşi timp sunt curios dacă primarul s-a interesat cum altfel rezolvă capitalele europene problema câinilor vagabonzi, adică şi-a pus el oare această Întrebare nr. 4?

În loc să se caute răspunsul măcar la întrebările 1,2,3,4, lumea se grupează pe facebook: o mojilă de grupuri pro şi o mojilă de grupuri contra eutanasiei. Şi aruncă cu găinaţ verbal unii în alţii.

Ce soluţie propun eu? Eu propun că atâta timp cât există o problemă şi ea este într-adevăr gravă, şi pentru aceasta există doar o singură soluţie – problema trebuie rezolvată cu acea unică soluţie. Altfel, ca să punem puncte pe toate i-urile, nu ne rămâne decât să facem un referendum. Eu personal n-am avut probleme cu maidanezii, unii îmi sînt chiar simpatici. Da nu pot să spun că mă simt în apele mele când sunt mai mulţi de trei prin preajmă.

Mie îmi plac câinii paşnici, şi nu-mi plac oamenii care răcnesc de frig şi de urât.



Written by castraveţ

February 9th, 2010 at 11:20 am

11 Responses to 'Ham Ham'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Ham Ham'.

  1. Trebuie tinut cont ca in orasele din europa sunt foarte putini caini fara stapan, prin urmare posibilitatea de a fi plasati este mult mai mare decat la noi. Eutanasierea se practica totusi, desi sunt in mod evident si voci care se opun. Cateva link-uri- sunt in franceza, dar ideea e ca se practica fara prea multe probleme, si nu e vorba intotdeauna de caini bolnavi, batrani sau periculosi.
    Ar mai fi o intrebare: ce speranta ar putea fi ca marii iubitori de caini vor face ceva ca sa-i salveze in conditiile in care nici unul nu si-a batut capul sa mearga sa ia un caine timp de o saptamana. Nici macar demonstrativ nu s-a facut nimic.
    Dar problema cea mare este daca intr-adevar cainii sunt eutanasiati sau nu. Iarasi, nimeni nu a facut nici macar un pas pentru a vedea care-i treaba. concluzia: hamait pe internet

    http://www.monchienmagazine.be/index.php/News/Mon-Chien-Magazine-Flash-Info/douze-chiens-a-sauver-de-leuthanasie.html
    http://galgos-podencos.over-blog.fr/article-17-chiens-a-placer-d-urgence-avant-euthanasie-mercredi-14-10–departement-06-37370272.html
    http://www.mesopinions.com/Contre-l-euthanasie-des-gros-chiens-petition-petitions-cafb794582b3e1cd1b4ea59312affb83.html

    a

    9 Feb 10 at 13:49

  2. inca un link, poate cel mai interesant

    http://www.petitiononline.com/qd1955dr/petition.html

    De ce mai urlam ca-n Europa e altfel?

    a

    9 Feb 10 at 13:51

  3. Mie îmi plac câinii paşnici, şi nu-mi plac oamenii care răcnesc de frig şi de urât.

    De acord.

    Mai am şi eu o întrebare? Cei care spun că eutansierea nu-i pe europeneşte s-au uitat prin istorie?
    Ham-Ham.

    vitalie

    9 Feb 10 at 15:28

  4. Ne fact ca s-au uitat. Concluzia pe care mi-am facut-o eu răsfoind inetulest că mulţi îşi pun problema evitării acestei soluţii drastice, dar nu prea găsesc alternative de “buget”. De aceea majoritatea găsesc adormirea – cea mai comodă metodă.

    kirpi4

    9 Feb 10 at 15:58

  5. http://www.alga.md, aici poti sa vezi ca ei de fapt nu sunt eutanasiati, ci ucisi prin metode destul de barbare. Cuvantul “eutanasie” provine din greaca si inseamna “moarte buna”. Daca te uiti la filmuletele de pe sait, ai sa vezi ca la noi ei is masacrati.
    Alga colecteaza fonduri pentru azil, si are si cateva proiecte care, din pacate, nu au fost sustinute de primarie.
    E bine ca exista o discutie publica la acest subiect, pentru ca asta ii face pe politicieni sa nu creada ca ei pot face orice. Mai bine sa existe una, chiar cu racnete si urlete, decat sa avem doar un behait colectiv pashnic de mioritsa supusa.

    vichea

    9 Feb 10 at 15:29

  6. Sa vedem cand o sa apara azilul.

    kirpi4

    9 Feb 10 at 16:00

  7. Хорошо когда собака друг, плохо когда друг собака.

    buldang

    9 Feb 10 at 16:06

  8. Daca era cazul sa faca cainii aziluri pentru oameni, demult erau gata.
    Si daca cainii ar fi mai superiori in societate decat oamenii, le-ar crea posibilitatea ca acestea din urma sa poata face aziluri pentru caini.

    buldang

    9 Feb 10 at 16:11

  9. cyinii nu shtiu filozofie – asta-i unica problema:)

    kirpi4

    9 Feb 10 at 16:13

  10. Blin, iaca subiect dureros…
    Oricum, mă bucur să aud un om întreg la minte tratând un astfel de subiect și mi se pare că anume perspectiva ta este cea corectă (sau, cea mai aproape de noțiunea de ”corect” :D) pentru, trebuie să recunoaștem: NU există nicio soluție care să-i împace pe toți… Din păcate, nici una care să ia în considerație părerea câinilor…

    În fine, eu consider că unul din pașii care ar putea fi luați este sterilizarea câinilor. Pe lângă evidenta consecință a sterilizării – ei nu se vor mai înmulți – este și faptul că ei devin mai puțin agresivi. În plus, după sterlizare, metabolismul câilor se schimbă și aceștia au nevoie de mai puține calorii… poate-or arăta și ei, sărmăneii, mai omenește.. nu doar piele și oase, slăbuții de ei(

    Al doilea pas ar fi cumva să încercăm a stopa apariția noilor câini. Odată exclus (sau diminuat) procentul câilor vagabonzi născuți cu eticheta ”maidanez” (adica având rădăcini maidaneze;)), trebuie să monitorizăm de unde ei mai apar.. și să încercăm să înșăturăm sursa, să rezolvăm problema respectivă. Nu știu, mi se pare o soluție care va da rezultate SEMNIFICATIVE în câțiva ani, nu? Cei bătrâni vor muri, cei tineri nu vor procreea, iar noi nu ucidem. Cu lopețile. În cap, în coaste. Cum se face în loc de eutanasiere. Te asigur că AȘA se face, din păcate. De altfel, ca și multe alte lucruri la noi în țară – strâmb, distorsionat, inuman.

    Cu bine 😉

    irka2stardust

    9 Feb 10 at 16:30

  11. Soluiile îs ideale, nu-s noi, dar din păcate aproape imposibile. Nu va finanţa nimeni aşa proiect, si banuiesc eu că este mai costistor decat credem noi…
    Mi-a trecut prin minite o fază despre un câine (dintr+io carte citită demult, sau un film văzut, sau poate imaginaţia mea – nu şin minte) despre un căţel hoinar care a suferit multe la viaţa lui, şi a nimerit într-un final în raiul câinilor unde creşteau oase pe copaci…
    Într-un cuvânt, ce spui tu, e prea frumos să fie adevarat…
    dar, cu bine:)

    kirpi4

    9 Feb 10 at 16:50

Leave a Reply