blogu' lu' castraveţ

Jocurile copilăriei noastre

with 16 comments

În mahalalele unde trăiam, când eram mic, ieşeam seara în drum pentru a ne avânta în jocurile noastre preferate:

De-a şpihonii
Ne împărţeam în două echipe, una fugea alta prindea. Cei ce prindeau îi lăsau pe ceilalţi vreo 5 minute să reuşească să fuga mai departe şi dacă doreau – să se ascundă. După asta porneau în căutare. Cine era prins, se considera “mort”, şi se ducea la lemne. “La lemne” era un loc în faţa porţii bunică-mii unde stăteau cădite vreo 10 buturugi de pin mari cât roata la bicicletă. Cei prinşi stăteau acolo şi povesteau felurite feluri de snoave şi braşoave. Când se adunau toţi ne schimbam cu rolurile. Jucam până se făcea întuneric afară. O altă variantă mai complexă a acestu-i joc era

De-a parola.
Cei care fugeau inventau o parolă. Când erau prinşi, erau torturaţi prin diferite feluri ca să spună parola (le suceau mâinile, îi pişcau, îi trăgeau de urechi). Acest joc era mai stimulant pentru cei ce fugeau. La fel erau interesante nuanţele psihologice: cel ce torturează trebuia să simtă limita de aplicare a forţei iar cel torturat trebuia să simuleze o durere cât mai mare, astfel încât să fie crezut. Nu ţin minte să fi fost traumatizat cineva serios în timpul acestui joc. Jocul dura ore în şir şi alergam noi bine, prin vreo 6 mahalale.

Peca
Nu ţin minte regulile. Se juca pe un teren mare. Ştiu că unul stătea într-un cerc în centrul căruia erau clădite una peste alta două cutii mar de vopsea. Cei din afara cercului trebuiau să dărâme cutiile cu pietroaie, iar cel din centru trebuia să apere baza cu o bâtă mare(cele doua cutii, ca să nu fie dărâmate). În loc de pietre se foloseau bâte lungi, similare celei de la bază.

Ţurca
Se săpa un şanţ de dimensiuni 15x4cm adânc de 5cm aproximativ. La marginea lui se aranja un băţ de 20cm lungime care forma un unghi de 20-30 grade cu orizontala. Cu alt băţ, mai mare şi mai trainic se pălea peste cel mic astfel încât să sară în sus şi atâta timp cât băţul mic era în aer trebuia pălit încă o dată cu băţul mare. Scopul era de a-l arunca cât mai departe. În joc puteau participa oricâţi doritori şi fiecare din ei trebuia să aibă câte un băţ mare. Lungimea beţelor mari trebuia să fie identică.
După aruncătura băţului mic, se măsura distanţa de la şanţ până la locul aterizării. Unitatea de măsură era băţul mare. Apoi, de la locul aterizării, băţul mic trebuia aruncat în şanţ. Dacă jucătorul nimerea cu băţul pe şanţ sau în regiunea şanţului (era vorba despre un cerc de o rază mică) mai avea o aruncătură, în caz contrar continua să arunce următorul jucător. Învingea acela care avea numărul stabilit de la început de unităţi de măsură aruncate. Momentele vesele erau atunci când se întâmpla că băţul mic nimerea în capul cuiva sau când nimerea în ogrăzile vecinilor.

De-a războiul
Acest joc se manifesta prin simularea războaielor din diferite epoci istorice:
Vestul sălbatic: tot arsenalul de luptă era alcătuit din pistoale cu pistoane (panglici de hârtie pe care erau imprimate picături explozibile – se introduceau în pistol şi la apăsarea pe trăgaci pocneau). Cine n-avea astfel de pistol nu era primit în joc. Se împuşcau toţi între ei.

Războiul doi mondial: participanţii erau împărţiţi în “nemţ” şi “a noştri”, înarmaţi cu aftomete făcute din lemn (gen kalaşnicov), mitraliere făcute din cozi de sapă cu o cutie de scrumbie (erau din cele mari cu o rază de cca 30cm) bătută în cuie de coada sapei, ciocălăie de porumb în loc de grenade, pungi cu apă în loc de coctailuri Molotov.

Războiul triburilor: erau toţi înarmaţi cu arcuri şi săgeţi. Cel ucis neapărat ţipa dacă era nimerit. Era cam dificil să nu ţipi. Era cel mai traumatizant fel de război.

În orice perioadă istorică, cel omorât era bine însemnat cu un curnuţ în cap, sau cu prăsade bâhlite: tare bine mai însemnau inamicul. Eu, jucând, numai de două ori mi-am spart capul.

De-a capra
Unul era capra (stătea aplecat, cu picioarele drepte şi cu mâinile sprijinite de genunchi) şi ceilalţi săreau peste el făcând diferite figuri.
“capră nouă!” – striga primul săritor (primul, al treilea, etc.) din viteză, puneau ambele mâini pe spatele caprei, desfăceau picioarele şi săreau peste capră.
“capră veche!” – striga al doilea săritor, făcând acelaşi lucru ca la capra nouă.
“o chicat o stea din cer!” – striga al treilea, sărind peste capră atingând cu fundul spatele caprei.
“grudi moriaca – jopa starica” – striga al patrulea, sărind peste capră trebuia concomitent să-i dea un şut în fund caprei.
şi iar de la început. Cine greşea replica sau acţiunea trecea capră. Erau mai multe nuanţe în joc pe care nu le mai ţin minte. Se juca bine pe iarbă. Era vesel.

De-a ţara
Jucatorii se împărţeau în două echipe. Fiecare echipă se alinia una în faţa alteia la o distanţă de aproximativ 10 metri. Toţi membrii echipei trebuiau să se ţină strâns de mâini. Pe rând fiecare echipă cerea câte un soldat:
– Căpitane, căpitane, vrem un soldat!
– Pe cine?
– Pe Petrică (echipa îşi alegea soldatul pe care vrea sa-l primească).
– Soldat Petrică, marş în misiune!
Petrică trebuia să-şi facă vânt şi să alerge înspre linia echipei adversare care l-a cerut. Dacă reuşea să rupă linia, lua cu el un mebru care a dat drumul la mână. În caz contrar trecea de partea adversarului.
La mişcarea următoare, rolurile se schimbau. Învingea echipa care depăşea un număr prestabilit de soldaţi. Seara, toţi plecau acasă cu dureri de mâni.

De-a baba oarba
Unui jucător i se legau ochii. El era baba-oarba. Ceilalţi băteau din palme pe lângă urechile babei oarbe, şi el la rândul lui trebuia să agaţe pe cineva. Cel prins devenea baba-oarba. Se juca mai interesant în spaţii mici, de exemplu într-o odaie sau în câteva odăi. Partea negativă era că mai stricam veselă în timp ce jucam. Alte ori baba-oarba îţi făcea cucuie.

De-a telefonul stricat
Jucătorii se aşezau unul lângă altul. Primul spunea la ureche un cuvânt (sau o expresie) vecinului, care la rândul său îl transmitea următorului. Cuvântul trebuia spus într-o manieră haotică, astfel ca să fie slab desluşit, astfel ca vecinul să nu fie sigur pe ceea ce a auzit. De obicei cuvântul ajungea la ultimul jucător foarte schimonosit. Ultimul spunea cuvântul în glas, ca să-l audă toţi. În principiu jocul nu avea un scop, în schimb se făcea mult haz pe faptul cum a fost el schimbat pe parcurs.

Jocuri de masă
Erau o groază de jocuri: Русское лото, Президент, Manager, География, şah, soldăţei cu piesele de dame, dame, domino de câteva feluri, cărţi de joc. Multe din ele le făceam singuri din carton, clei şi carioci: Поле Чудес, ceva gen Monopoly cu tabla şi banii făcute de mine, cărţile de joc desenate şi multe altele.

Un alt gen de jocuri erau cele pe care le jucam în ogradă, din cauza cărora de multe ori luam chelfăneală de la părinţi.

De-a porturile sapam pe toată ograda găuri mari cu sanţuri între ele, alimentate cu apă de la robinetul de afară. Acolo construiam flote maritime: bărci din hârtie, bărci cu pânză făcut dintr-o coajă de nucă (carcasa) în care se băga o bucată de plută(puntea) înfiptă cu un chibrit(catargul), iar pe chibrit se anina o bucată de hârtie (pânza), submarine făcute la lecţia de muncă, diferite feluri de bărci cumpărate cu motor, fără motor, mari, mici, de care vrei. Fiecare avea flota lui. Făceam comerţ cu diferite chestii bizare: pietricele, muşti moarte, frunze de mălin…etc. Apogeul jocului era când venea tată şi rămânea tablou de la toată Veneţia crescută în ogradă.

De-a stroitelii Cum se cuvine, cu ciment, cu nisip cernut, cu apă, cu dozare, făceam ciment. Cu el lipeam pietricele şi construiam căsuţe. Cele mai mari erau cam de 30x30x20 cm, cu gauri dreptunghiulare în loc de geamuri şi uşi, cu ştucaturca, cu pod, cum trebe după toate legile arhitecturii moderne. După făceam cuptioruş: macheta micşorată de câteva zeci de ori al cuptorului bunicii. Făcea pe urmă gard din nuiele nalt de 10 cm. Cu beţe mai mari făceam stâlpi din lumină şi le legam între ele cu aţă neagră groasă, şi casa evident. Apogeul jocului era atunci când luam toţi câte-o tartină şi ceva de băut, ne aşezam în chirostrii şi aprindeam focul în cuptioruş din care ieşea fum tare alb. Alte ori în loc de pietricele foloseam cărămizi făcute din lut cu cutia de chibrituri, uscate la soare, şi tot cu lut lipite între ele. Vara acest joc era foarte popular, la fel de popular ca şi Saşa vecinul care venea şi ne strica în fiecare seară stroitelistvurile.

Astea-s doar unele din ele. De fapt în fiecare zi găseam şi inventam noi şi noi activităţi şi prostiuţe.
Şi voi, ce jocuri aveaţi?



Written by castraveţ

September 25th, 2009 at 3:27 pm

16 Responses to 'Jocurile copilăriei noastre'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Jocurile copilăriei noastre'.

  1. jocurile copilariei noastre! thanks Kirpi4, pentru nostalgia amintirilor noastre 😀

    marrynet

    25 Sep 09 at 16:30

  2. u’re wellcome;)

    kirpi4

    25 Sep 09 at 16:32

  3. la noi printre jocurile de-a razboiul era si ninja wars, probabil fiind tare impresionati de American Ninja si American Ninja 2…costumatia unui ninja consta dintrun tricou imbracat in cap, borta de la gat venind pe ochi, manecile se legau la ceafa.

    Monopoly 🙂 …mai era si НЭП
    Президент de asta am avut si eu…cu partide, locuri in parlament si mecla lui Eltin 🙂

    mai era, de regula, din reviste, pe foaie mare jocuri de masa cu zaruri si “un traseu” ce urmeaza sa-l treci, castiga cel care ajunge primul…galben – lasi pe ceilalti sa arunce cate 2 ori, verde – treci cu 6 pozitii inainte, etc

    mai erau московские жмурки unul mija cu ochii inchisi, unul din cei din jur il lovea, mijatorul deschidea ochii, totii faceau intrun glas “bzzzzzzzz” (hz de ce) si asta trebuia sa ghiceasca cine la lovit.
    cand zicea numele nu i se spunea cine intradevar l-a atins, dar era intrebat pana unde sa alerge si ce fel de pasi sa faca 🙂 daca nu ghicea alerga tot el iar restul se ascundeau..

    …si mai topeam plumb (ah parintii nu stiau). asadar gaseam acumulatoare vechi scoteam placile din plumb, faceam rug afara, in cutii de conserve il topeam, din lut faceam matrice, de regula cu soldatei, si turnam plumbul…se intampla sa facem si parale facand gruzicuri pt undite si zachiduste 🙂

    mai scriu daca-mi amintesc

    Nenormalul

    25 Sep 09 at 16:52

  4. la Moscovschie jmurchi noi spineam “de-a byza”, iaka de unde. Avea ceva legatura cu expresia “musca pe caciula”:))

    kirpi4

    25 Sep 09 at 18:27

  5. La moscovskie jmurchi noi spuneam “de/a byza”. iaka de ce spuneatzo voi bzzzzzzz. Da expresia “cu musca pe caciula” posibil ca de la jocul ista se trage:)

    kirpi4

    25 Sep 09 at 18:29

  6. Da eu aveam o padrujca evreica care ma invata sa fac “secretiki” 🙂 Strangeam cioburi de sticla (verde, alba, oranj) si “fantice” de la bomboane. Apoi umblam prambura pe sub garduri si sapam gropite,luam “fanticul”, il potriveam in dosul sticlei si il bagam in pamant. Il acopeream cu pamant iar peste cateva zile ne duceam sa vedem ce face “secreticul” nostru. Baiaetii ne pandeam si ni le dezgropam. Scopul nostru era sa le ascundem cat mai bine de ochii lumii 🙂

    Soacra Mica

    25 Sep 09 at 19:09

  7. :)))) acum mi-aduc aminte ca prin ceata ca shi sormea se juca yn secreturi de estea :))

    kirpi4

    26 Sep 09 at 15:22

  8. Da, da, da…si in ograda noastra din copilaria mea indepartata se practicau aceste jocuri, doar cu denumiri un pic mai diferite pe alocuri, totusi am crescut in Transnistria :-), de ex. Spionii la noi se numea “Kazaki i Razboiniki”, dar esenta jocului era aceeasi : o data o parte din noi erau kazaki, iar altii razboiniki, apoi invers, de obicei noi fetele “kazaki” eram privilegiate si fugeam primele sa ne ascundem, si de regula, baietii ne gaseau foarte repede si ne prindeau, iar noi pe ei – uneori niciodata 🙂

    Despre”secretiki”, surprinzator, Soacra Mica, dar si pe mine m-a invatat prietena mea evreica, au ce au evreii cu tainele 🙂

    Ella

    28 Sep 09 at 09:37

  9. Ehehe, pe noi ni-o palit intr-o vara o boala cu “gnomicii”. Ne adunam la cineva acasa (de obicei la mine), ne bagam sub masa, astupam geamurile cu paturi sa fie mai intuneric si incepeam ritualul. Ungeam o oglinda cu “troinoi” si cum stateam asa bunghiti la oglinda, unul incepea: “gnomic, gnomic vîhodi”. De 3 ori. Asteptam sa iasa “gnomicu” Cand iesea trebuia sa-i furi sabia din mina si in schimbul ei sa ceri indeplinirea a trei dorinte. Daca nu-i luai sabia, el te omora. 🙂 Numai ce auzeai “o iesit, o iesit” si toti tipam ca din gura de sarpe si fugeam afara. Ramaneau cu “gnomicu” numai cei mai capoşi. “L-ai vazut?” “Da, era albastru si…”
    Eu nu l-am vazut niciodata, dar pentru ca eram cea mai mica in gaşca trebuia sa zic si eu ca l-am vazut. Nu m-o ajuns randul niciodata sa-i spun dorintele mele.

    Sau in alta vara, ne-o apucat alfabetele.
    Eram impartiti in tabere diferite, dupa mahalale si nascoceam alfabete. Ieroglife ori tot ce-ti venea in cap. Ne intalneam si ne dadeam porunci scrise cu aceste alfabete. Trebuia sa descifrezi ce era scris. Treaba ta cum. Prindeam adversari si-i “torturam” sa tradeze alfabetul lor, sau le furam. Fa cum vrei, dar porunca trebuia indeplinita. Ce suspans mai era… Mi-am schimbat drumul de la scoala spre casa ca sa nu ma prinda sa le spun alfabetul.

    Iaca tu m-ai starnit la amintiri. Nu ma pot opri. Ma duc sa umflu capu cuiva cu asta.

    nika

    29 Sep 09 at 16:40

  10. aaaa:) am jucat sh noi asta cu gnomicii, doar ca noi yi spuneam “picovaia dama”. Tipa “picovaia dama poiavisi!” şi ne jucam în beci sau în vreo casă părăsită:)
    loool, shi prikoale erau:))

    Tu scrie aici, scrie: asta va fi colectie pentru nepoti:)

    kirpi4

    29 Sep 09 at 16:46

  11. bravo pentru post kirpi4, deshi rar comentez ceva pe la tine din cauza de lipsa d etimp, sa stii ca de fiecre data cand am 3min libere, incerc sa ma relaxez parcurgand vre-un post de a tau, fie ca recitesc(pe diagonala) unu deja care l-am mai citit, fie ca doar deskid, vad denumirea, zambesc la amintirea celor scrise de tine si revin la lucru. esti bravo ca tii postul asta. Asi vrea sa scrii si ceva amintiri despre Colegus, poate daca e posibil, tu fiind in preajma lui cel mai mult, poate amintiri d eprin liceu, etc 🙂
    privitor la subiect: – cand eram copil ne jucam in mahala de-a atinsa, de-a ascunsa, in “korobshi” – aruncai cu un bats sa dai cele 3 cutii aranjate pe verticala, si cea mal placut era sa citesc carti, prin clas a8 aveam intreaba biblioteca scolara citita si cam 1/5 din cea sateasca. Acum am deja vre-o 10ani de cand nici o carte nu am citit 🙁

    lizun

    10 Oct 09 at 22:51

  12. Asta cu “corobshi” la noi s enumea “peca”(vezi textul). Cumva la o bere ai sa-mi aduci aminte regulile;)
    Am shi ceva drafturi shi la capitolul cu Colegus. Da vezi ca amintirile vin cynd vor ele, nu cynd le vreau eu:)

    kirpi4

    11 Oct 09 at 19:44

  13. tu organizeaza acolo iesirea cea mare la o bere cu totii, eu amush amush vin, am inceput deja sa numar orele, mai numar si minutele si secundele si ma pornesc spre berea a la Moldova

    lizun

    18 Oct 09 at 20:58

  14. […] Să revenim la jocurile pe care le jucam în frageda tinereţe. Am vorbit despre ele într-un post similar. Am omis atunci o categorie reprezentatitvă pentru anii de şcoală: jocurile de masă jucate la […]

  15. […] univers virtual sau pentru a ne dezvolta curajul, intelectul şi abilităţile fizice jucăm în drum sau pe băncile şcolii. Jocurile ne sunt […]

  16. […] deloc foarte gogonată, m-a învăţat minte. O dată când făceam noi şanţuri pentru un nou port, în ogradă intraseră nişte băieţi mai mari şi au început să se laude cu nu mai ştiu eu ce […]

Leave a Reply