blogu' lu' castraveţ

La pescuit

with 8 comments

Sâmbătă dimineaţa cerul a hotărât să arunce peste pământ nişte stropi de ploaie. El ştia, probabil, că pescarii [1] vor merge astăzi la pescuit şi a decis să le încerce nervii chiar de dimineaţă, doar că el nu ştia că un pescar care se teme de ploaie, nu este pescar adevărat. Astfel, după principiul zis-şi-făcut, pescarii au înşfăcat undiţele, cazanul şi forsunca şi au pornit spre peşte. S-au oprit ei pe malul de vis-a-vis de plaja din Vadul-lui-Vodă, la marginea satului Pîrîta.
Stranie senzaţie de a vedea plaja de pe alt mal. Din păcate, deficitul de timp al autorului n-a permis imortalizarea acelei privelişti pe un suport digital. Data viitoare cumva. În schimb are dovada că în vremea aceasta pe malul stâng al Nistrului cresc harbuji.
Img 057_wp

Fără a pierde din preţiosul timp, pescarii au apucat cârligele în dinţi şi au mers după prada pe care avea să le-o ofere Nistrul. În timpul acesta pe malul drept al Nistrului în puţinele baruri deschise mai era sărbătoare şi răsuna muzica pentru prietenii stăpânului iar pe malul stâng pionerul pregătea masa.
Img 074_wp

La scurt timp, de locul de popas al tinerilor pescari, s-a apropiat Mihail Sergheievici – un pescar profesionist (după cum s-a prezentat şi după cum s-a observat mai apoi din fapte). Şi aşa cum un pescar pe alt pescar se respectă în primul rând fiindcă este pescar, tinerii pescari au servit un primul 50 de grame de tărie. Până Mihail Sergheievici a umflat barca, a venit şi al doilea. Cunoscut lucru, principiul „ap s nu bem noi pentru asta” (©Alaiba) nu lăsă aşteptate roadele sale. În câteva clipe pescarul nr_unu vine c-o minunăţie de peştelău. Deja puteam spune cu siguranţă că vom avea nu pur şi simplu supă ci o adevărată ciorbă de peşte, sau cum se mai spune în norod – uha.
Img 068_wp_wp

Mihail Sergheievici a râs pe sub mustăţi, a urcat în barcă şi s-a dus să ne demonstreze calităţile sale de pescar.
Img 081_wp

Şi n-a reuşit bucătarul să gătească bine prima parte a reţetei, că cei doi pescari împreună cu pomoşnicul au şi venit cu o pradă ceva mai considerabilă.
Img 101_wp

Ciorba de peşte se mişca înspre finalul fericit al ei şi al tinerilor pescari. Aici apare Mihail Sergheievici cu doi peşti. Cu cuvintele „iaka băieţi, poftim şi vouă, să aveţi din ce face ciorbă” pe buze şi cu gândurile „învaţaţi boboşeilor cum trebe de prins peşte” în cap, s-a reîntors la barcă. Evident a refuzat politicos ciorba care aproape era gata, aşa că l-am cinstit cu ce aveam la moment. Mai târziu aveam să-i lăsăm pe capota portbagajului maşinii sale o strachina bună de ciorbă caldă.

S-a stins forsunca, s-a turnat în farfurii şi strachini, s-a gustat, s-a spus „buuuuuun, tare buuuun”, şi s-a turnat în pahare. Bucătarul a urat sănătate pescarilor, pescarii au urat sănătate bucătarului.
Img 104_wp_wp

Echipa de tineri pescari a mulţumit râului, au mulţumit unii altora, au mulţumit în gând lui Mihail Sergheievici şi au pornit spre casa.
Această zi a fost o zi marcantă pentru pionier. De când se află pe această planetă, a fost pentru prima dată la pescuit. Cert este că nu ultima. Mulţumesc pescarilor. Şi ca să nu creadă cei de acasă că el fost naiba cine ştie unde dar anume la pescuit, a luat ca dovadă cei doi peşti. Mulţumim încă o dată pescarilor.
În continuare vă prezentăm

Reţeta ciorbei de peşte

Ingrediente
– 50 g unt sau margarină
– 4 roşii medii, curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe
– un morcov mare, tăiat cubuleţe
– două cepe uscate medii, tăiate cubuleţe
– doi ardei dulci medii, tăiat cubuleţe
– 2 litri de apă
– 500 g de peşte (şalău, biban, crap, batog), curăţat de măruntaie, solzi şi branhii
– o rădăcină de pătrunjel, tăiată cubuleţe
– piper aromat, piper negru boabe, sau alte mirodenii după preferinţă
– 2 frunzuliţe de dafin
– 4-5 cartofi medii, tăiat cuburi
– o legăturică de mărar,
– o legăturică de pătrunjel
– câteva frunzuliţe de leuştean

Mod de preparar
e
1. Într-o tigaie se topeşte untul, se adaugă roşiile mărunţite, morcovul, ardeiul şi o jumătate de ceapă tăiată mărunt. Se sărează şi se prăjeşte, amestecând periodic, la un foc mediu, până roşiile formează o pastă uniformă.
2. Într-un cazan se pun capurile şi cozile de peşte, se adaugă o jumătate de ceapă mărunţită, rădăcina de pătrunjel, mirodeniile şi se toarnă apă, strict atât cât să acopere cu apă conţinutul. Se fierbe la un foc mediu 15-20 minute. Astfel preparăm bulionul.
3. După, bulionul se strecoară printr-un tifon de legume şi rămăşiţele de peşte. De rămăşiţele din tifon nu mai avem nevoie. Se toarnă bulionul înapoi în cazan, se adaugă cartofii, pasta din tigaie, peştele, frunzele de dafin şi se fierbe la foc mediu până cartofii sunt gata.
4. Se taie mărunt mărarul, pătrunjelul, leuşteanul şi se presară în cazan. Se stinge focul şi se lasă 5 minute.

Ciorba se serveşte în mod obligatoriu pe malul râului sau a lacului, şi se împinge neapărat cu ţuică.
__________________
[1] Autorul şi-a permis o mică exagerare pentru comoditatea definirii grupului de curajoşi tineri pioneri sportivi alcătuit din:
– pescarul nr_unu, on je şoferul, on je tiutiuka.
– pescarul nr_doi, on je groza brotăceilor, on je tseatsea.
– bucatarul, on je avtor, on je povar
– smotriaşii, on je pomoşnik pescarului nr_doi



Written by castraveţ

October 5th, 2009 at 2:00 pm

Posted in Ni-a mânca,Rucsac

Tagged with , ,

8 Responses to 'La pescuit'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'La pescuit'.

  1. Esti super tare !
    Recent am descoperit blog-ul tau, pur si simplu “ruchi”!!!
    Imi place ca vorbesti la persoana a treia, sunt niste pasaje care iti lasa pur si simplu un gust delicios (nu stiu daca m’am exprimat corect), dar imi place felul tau de a scrie 🙂
    succese

    Lyanna

    6 Oct 09 at 12:21

  2. Merci pentru apreciere:) Mai intra;)

    kirpi4

    6 Oct 09 at 12:38

  3. Cu cea mai mare placere.

    Lyanna

    6 Oct 09 at 13:19

  4. …shtie baiatu` asta foarte bine sa se prezinte in fata oamenilor cu fie ca e vorba de food & drinks sau alte pasiuni -pescuit, fotografie….ei , ce sa mai…Bravo si multa inspiratie pe mai departe. Bun, frumos , destept…
    😉

    anny

    6 Oct 09 at 20:12

  5. Harasho.
    Dar o receta pentru o zeama de peste s-ar incepe cam asa:
    Intai prinzi peste…

    buldang

    8 Oct 09 at 16:21

  6. Cu peshte pot multz, da iaka fara peshte…mai putini…:)

    kirpi4

    8 Oct 09 at 16:36

  7. “Bun, frumos , destept”, dar ocupat 😀

    aloha

    9 Oct 09 at 11:45

  8. […] Cel mai apropiat eveniment cu participarea pionerilor va fi un pescuit sănătos undeva pe un mal de […]

Leave a Reply