blogu' lu' castraveţ

Memorialul de la Şerpeni

with 12 comments

Geografie:
Este situat la aproximativ 70 KM de Chişinău, în s. Şerpeni, Anenii Noi.
Panorama2
(foto de vova parasiuc ©)

Navigaţie:
IMG_8360_wp

Istorie:
În aprilie 1944 trupele frontului 3 Ucrainean au forţat râul Nistru, creând pe malul drept o serie de capete de pod, cel mai mare fiind zona Chiţcani. Capul de pod Şerpeni-Puhăceni, care ocupa o suprafaţă mică, aproximativ 7-8 km de-a lungul liniei frontului şi 3-4 km în adâncul frontului, devine arena unor lupte pline de dramatism. În timpul cuceririi şi menţinerii poziţiilor pe acest cap de pod, în primăvara anului 1944 au luptat cu eroism ostaşii armatelor a 5-a şi a 62/8/ de gardă, ai armatei 57-a şi a armatei a 5-a de şoc. Formaţiunea era dotată cu un sistem sigur de întăriri: trei rânduri de tranşee, cuiburi pentru artilerie, maşini blindate, tancuri şi treceri peste Nistru. Misiunea strategică a acesteia era de a induce în eroare trupele germane creând impresia că ofensiva generală a operaţiunii Iaşi-Chişinău va începe anume de aici.

Cele mai crâncene lupte au avut loc lângă satul Şerpeni. O sută de zile şi nopţi această palmă de pământ a fost apărată cu vitejie de ostaşii diviziei a 295-a de puşcaşi a corpului 32 al armatei a 5-a de şoc, condusă de general-locotenentul N. Berzan.

În ajunul operaţiunii Iaşi-Chişinău, pentru a induce în eroare inamicul şi pentru a-l convinge că lovitura principală a trupelor sovietice va fi dată pe direcţia Chişinăului, comandamentul sovietic a ordonat trecerea la ofensivă a unităţilor aflate pe capul de pod Şerpeni.

La 18 august artileria sovietică a pornit asaltul localităţii Şerpeni. Atrăgând asupra sa focul nimicitor al artileriei germane, în luptă au intrat batalioanele 10 şi 13 de asalt, precum şi compania specială 213. deşi în primele două zile localitatea nu a fost cucerită, scopul operaţiunii a fost atins, rezervele inamicului au fost imobilizate, facilitând astfel ruperea liniei de apărare a germanilor pe direcţia loviturilor principale.

În zorii zilei de 23 august 1944 de pe capul de pod Şerpeni unităţile corpului 32 al armatei a 5-a de şoc au început ofensiva decisivă, care s-a soldat cu eliberarea oraşului Chişinău la 24 august 1944.

Conform datelor precizate de Arhiva Centrală a Ministerului Apărării al Federaţei Ruse (or. Podolsc), în perioada acţiunilor militare pe capul de pod Şerpeni-Puhăceni din aprilie până în august 1944 au căzut pe câmpul de luptă şi au dispărut fără veste peste 11 mii de militari sovietici.
______________________________________________
(sursa: panoul informativ din incinta memorialului)

Politică:
Acesta a fost inaugurat la 22 august 2004. Câţiva ani la rând Memorialul reprezintă un obiect destul de frecventat şi mediatizat în cadrul aniversărilor datelor marcante atât din istoria celui de-al doilea război mondial cât şi din istoria ultimilor douăzeci de ani ai Republicii Moldova, unde preşedintele ţării primeşte onorurile Gărzii de Onoare a Armatei Naţionale, depune coroane de flori la mormântul ostaşului necunoscut şi la focul veşnic şi îşi ţine discursurile în faţa veteranilor veniţi aici din întreaga CSI. Dar să lasăm la o parte partea ideologică, nu-i aşa?

Interese pionereşti:
În spatele memorialului ochilor li se deschide o astfel de panoramă:
Panorama
(foto de vova parasiuc ©)

Ceva mai în dreapta sunt locuri unde un pioner poate face un foc. A rămas să alegem timpul şi să vedem dacă ne agrează activităţile administraţia memorialului. 50 gram frontovîh un pioner tre să aibă ocazia să le cinstească.

N.B. Nu vă porniţi nicăeri fără amperi în bateriile aparatului de fotografiat. Nu fotografiaţi niciodata ziua cu setările ISO 1600. Pornind de la aceste premise, autorul celor două poze din acest articol nu este kirpi4 ci este Vova Parasiuc, un alt pioner din otreadul “Burevesnik”. Mulţumim Vova Parasiuc.



Written by castraveţ

June 17th, 2009 at 7:59 am

12 Responses to 'Memorialul de la Şerpeni'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Memorialul de la Şerpeni'.

  1. Sa-ts shii di ghini om bun… 🙂

    Vova Parasiuc

    17 Jun 09 at 15:49

  2. OOO, asta tu eshti ashela:) Eheheheheeeee:) Buna zyua:)

    kirpi4

    17 Jun 09 at 15:55

  3. eu traesc aici si ma mindresc e superb sa traesti in asa sat pitoresc

    linda

    2 Feb 10 at 20:49

  4. nu nicivo sebe, nici nu stiam ca este asa ceva. foarte frumos, iar clipotnita aia e enorma!!! impresionant! oare de ce nu s-a facut PR pe ea???

    ceziceu

    17 Jun 09 at 16:14

  5. este ceva PR pe net:) Mai ales PR pe faptul ca Voronin o facut-o:)

    kirpi4

    17 Jun 09 at 16:17

  6. Ultima poza, “din spatele memorialului” :-), e suupeerba!!!!, imi vine s-o pun pe descktop!

    Ella

    18 Jun 09 at 08:18

  7. Poftim, poftim:) cred ca autorul nu e ympotriva 🙂

    kirpi4

    18 Jun 09 at 08:21

  8. desctopul tău e așa lat??

    ryunoske

    20 Jun 09 at 18:30

  9. o da, am fost si eu acolo vara trecuta in ospetse, chiar e foarte draguts acel loc. Sper sa mai am vre-un prilej, sa pot pleca si vara asta acolo, mai ales ca alaturi e destul de buna plaja – din nisip, si apa nistrului nu e rapida, si se poate de scaldat, si de pus cortul la umbra paduricilor din preajma. Kirpi4 tu cand ai fost acolo te-ai dus cu na4ovka? erau multa lume pe acolo? de ce nu m-ai luat si pe mine?

    lizun

    29 Jun 09 at 15:18

  10. Eu am fost de omie de ori la memorial deoarece traiesc aici

    Alex

    4 Dec 09 at 20:41

  11. Intr-adevar aici este extraordinar!!!!!!Merita de vizitat…..asa ca…..v-astept!!!!!!

    Ion Samson

    15 Jan 10 at 11:41

  12. e superb aici

    linda

    2 Feb 10 at 20:48

Leave a Reply