blogu' lu' castraveţ

Negureni – mahala şei nouă

with 21 comments

În mahala şei nouă m-am mutat pe la 10 ani. Aşa mi-aduc aminte. Până atunci veneam des pe la bunica.

Aici e şi casa bunicii.

Aici la bunica în ogradă, mi-am trăit copilăria mea fericită: cu războaiele pe care le făceam cu Tolea împroşcându-ne cu prăsade bâhlite din pomul din faţa casei, cu jocurile în Jop4ik dărâmând pe parcursul a ani de zile saraiul bunicii cu mingea, cu poveştile citite în copacul de nuc, cu perjele goldane mari cât pumnul şi pline de viermi sănătoşi, cu vaporaşele cu pânză făcute din coji de nucă şi pene de gâscă lansate în lungi călătorii pe juviţa de apă de la robinet până în fundul grădinii, cu istoriile lungi şi interesante povestite în torpoarea zilelor de vara când pliveam gogoşarii cu sora, mama şi bunica, cu zămile făcute de bunica pe patul de sârmă sub streaşina de vie cu ardei iute din grădină, cu băile de vară făcute în cada cea mare din aluminiu a bunicii, cu cântecele de cuc cântate cu sora căţăraţi pe gardul din setcă ce continuau cu pişcături de vargă de la mama deoarece concertele noastre erau o evaziune de la treaba prin gradină, cu drumurile desculţ ce începeau din faţa porţii care duceau în alt capăt de sat urmărind o bucată de băţ ce curge pe pâraiele născute din ploile torenţiale de toamnă, cu mâncarea gustoasă a bunicii de care nimeni altcineva nu mai putea face, cu palavrele povestite pe sobă în timp ce mama şi bunica coceau pâine, cu pâslele bunicii cele mari prin troienele iernii până la brâu…

Aici vin acasă de sărbători.

La club:
Discotecile, filmele indiene, primele desene animate cu Tom şi Jerry şi primul boievic cu Şvarţnegher, aici au fost. Lângă club se află şcoala şei nouă şi monumentul. Verile stăteam cu sora şi vecinii pe toloaca din faţa clubului povestind pătăranii şi păscând bobocii.

La Monument:
La monument se adunau în timpul discotecilor la club băieţii satului, care mai flăcăi, care mai puţin flăcăi. Accesoriul nelipsit de la adunarea lor era una sau doua căldări cu jin, în cel mai rău caz – borcane de 3 litri. Nu prea am participat la asemenea tusov4e, dar se mai întâmpla că Dorin sau Slavic, mai mari ca mine, mă mai scoteau în “lumea celor mari”. Se lua un borcan de un litru sau 750 mililitri, şi se scotea vin din căldare. Borcanul respectiv se bea dintr-o dată sau circula prin câteva mâini ale unor participanţi mai puţin experimentaţi cu aşa cantităţi. Oricum erai obligat să ajungi în rând cu lumea. Eu am înţeles pentru mine din prima că în rând cu lumea nu voi ajunge degrabă.
La monument cresc mulţi tufari. Anume ei serveau ca adăpost în timpul discotecii sau după, pentru partidele de hulubărie ale perechilor create instantaneu pentru o seară. Vorba aia – “prietenii ştiu de ce”:)

Şcoala şei nouă:
La şcoala şei nouă eu am fost prima data pioner. Cum arată viaţa – nu şi ultima (vezi otread “Burevestnik”).

Casa lu kea Marusîca Goagă:
Am impresia ca timpul n-a atins deloc casa asta. Pustieşte demult, dar din afară nu s-a schimbat defel, şi nici cele prezente în ogradă. În ea cândva a locuit kea Marusîca Goagă. De când i s-a înecat feciorul în Răut, a plecat în sat după un litru de vin. Lumea spune că şi acum mai este prin sat da pe unde anume umbla, nimeni nu ştie. De când mă ţin minte ne feream de această casa. Adie a ceva necurat de la dânsa. Când am făcut poza, am simţit acel fior pe care-l aveam cândva… Stranie senzaţie.

Casa lu Ileana gâtiţă:
Îi mai spuneam casa unde trăiesc strigoii. Cândva era părăsită, fără uşi şi ferestre, cu cadavre de juvine în ea şi gunoi de care vrei. Ne era straşnic ziua să mergem pe lângă ea, noaptea cu atât mai mult. Se temeau toţi seama mea de locul cu pricina. Tot aişi trăie Goriţă. Nu ştiu unde-i Goriţă amu.

Ghiolu din partea astlaltă:
Iarna aici jucam hochei pe gheaţă, pe ici scurtam drumul în mahala cei veche, pe aici găseam cel mai mare glod.

Cireada şi podu de la Chiţcani:
Podul ista era principalul nod de legătură între băieţii de la Negureni şi fetele de la Chiţcani. Eeeh de câte ori l-am traversat eu cu preetenul meu Uric încolo şi înapoi. Înapoi se întâmpla că-l traversam sau pe rând, fiindcă unul din noi mai avea treabă prin hudiţele şi gardurile Chiţcaniului, sau amundoi odată, sau unul traversa da celalalt era târâit de subţiori înapoi spre casă.

Cândva fiecare om din sat avea vacă. Acum vacile nu mai sunt la modă. La modă sunt oile şi ele pasc şi trăiesc acolo unde cândva se numea “la şireadă”.

De atunci s-au schimbat multe. Dar cum umblau copii din satul vecin la şcoala din Negureni, aşa umblă şi astăzi, doar că au la dispoziţie un pod în plus – podul şel nou.



Written by castraveţ

April 8th, 2009 at 3:59 pm

Posted in Jurnal de bord,Rucsac

Tagged with

21 Responses to 'Negureni – mahala şei nouă'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Negureni – mahala şei nouă'.

  1. tucma nio dat lacrini!

    Sergiu Candja

    9 Apr 09 at 17:13

  2. matink sufletu lu Ion Creanga so reincarnat in tine!

    Denis Graur

    9 Apr 09 at 20:47

  3. iaka ma gyndesc sh eu:) Oare shi di facut:)

    kirpi4

    10 Apr 09 at 08:08

  4. eu propun sa fashim vre-un tusovk yn kasa lu kea Marusîca Goagă

    Pavel Bodeanu

    22 Apr 09 at 16:51

  5. @Pabel hadem, aha 100%. fashim un rug yn casa, sh ne culcam.

    kirpi4

    22 Apr 09 at 18:06

  6. foarte furmos… nu am rude in sat de ani de zile si mi-i dor atit de mult…

    am simtit de parca as fi acolo si as vedea toate cu ochii mei. esti foarte bun la ceea ce faci!

    “…cu zămile făcute de bunica pe patul de sârmă sub streaşina de vie cu ardei iute din grădină, cu băile de vară făcute în cada cea mare din aluminiu a bunicii, cu cântecele de cuc cântate cu sora căţăraţi pe gardul din setcă ce continuau cu pişcături de vargă de la mama deoarece concertele noastre erau o evaziune de la treaba prin gradină…”

    vreau si eu asa! 🙂

    Dana

    5 May 09 at 14:37

  7. deshi nu mai e ceea ce-a fost, nu evita nici o posibilitate sa mergi la parinti, bunici, la tzara…

    kirpi4

    25 Sep 09 at 10:44

  8. chiar ii de plins. emotionant.
    da ce-i asta jop4ik?

    otiliad

    25 Sep 09 at 10:36

  9. asta-i o joaca cu mingea: unu sta în poarta shi celalti yi bat mingi. daca le prinde, se schimba cu locurile cu cel ce-a batut. Pierde acel care are 11 mingi scapate. la urma jumatate din cei care au pierdut stau zn poarta zntorshi cu fundu shi primesc mingi la fund de la ceilalti. Iaka:)

    kirpi4

    25 Sep 09 at 10:43

  10. interesant. da noi nu ne jucam in joaca asta. la noi in sat intr-o perioada era alta joaca la moda tare: ne adunam o harmalaie de copii si ne imparteam in doua tabere: una se ascundea, alta cauta. cei ce se ascundeau, faceau sageti pe traseul pe unde au mers, iar in apropiere de locul unde eram ascunsi, se faceau sageti in toate directiile (din bete, iarba).cealalta tabara ne cauta. apoi invers. nu shtiu care era logica si cistigatorul, cred ca cel care se ascundea mai bine, dar satul intr-o vreme era plin de sageti :). vesel. ce mare veselie cind ne gaseam!!!

    otiliad

    25 Sep 09 at 11:47

  11. prikolina:) la noi erau multe de genul ista: de/a shpihonii, de-a parola, de-a razboiul:)

    kirpi4

    25 Sep 09 at 11:50

  12. Sunt un vecin d-al tau si iti zic ca ai incurcat oleak kasele( a lui Gatita si Marusaca Goaga). Pentru material RESPECT si UVAJUHA!!!

    EEEE

    3 Oct 09 at 12:25

  13. A ilenei gytita shti ca e alaturi, am ynteles ca shi asta e tot a lor. S-ar puea sa gresesc.
    Cum yi atunci spune femeii a carei casa am fotografiat-o, daca nu Marusica Goaga? 🙂
    A fost demult, am uitat:)
    Shi cum se numeshte vecinul?:)

    kirpi4

    4 Oct 09 at 16:31

  14. babushka careia tu ii zici marusîka goaga ca atare i se zice marusîka cea mititika…eu lokuiesc intre casa ta si a marusei goaga

    eeee

    4 Nov 09 at 17:37

  15. Mda, vad ca variante ys multe:)

    kirpi4

    4 Nov 09 at 17:48

  16. practik aici in ghiolul acesta de pe poza asat este defapt o “bolota” defapt ca eu stiu cai ziceam “bolota de linga SAVA”

    jumarel

    15 May 10 at 20:42

  17. O, ynca un patriot:))

    kirpi4

    16 May 10 at 01:35

  18. mdaaaaa…. interesant….mama mea e din sat sh nis cunoascute casele… da era s fie mai prikol dak era s pui poza cu casa lu Frentosu viorel (Roshcatu) k aseea ii mai bitaia… traieshte chiar in mahala cu bunica mea…. 🙂

    Sanda

    11 Jun 10 at 21:59

  19. Nu prea am idee despre ce casa e vorba:) nu-i prea cunosc pe toti din sat:)

    kirpi4

    12 Jun 10 at 10:42

  20. Frumos ai konpus doar podu cel nou e fakut de khitkani da niste vakari de negureni lau fakut bukati

    Anonymous

    21 Dec 11 at 11:33

  21. FF DA

    Anonymous

    9 Mar 12 at 17:40

Leave a Reply