blogu' lu' castraveţ

Pastele blajinilor in imagini

with 2 comments

Oamenii gospodari se pregătesc de blajini din timp. Unii dinaintea primului paşte, alţii între primul şi al doilea. Aşa fac oamenii gospodari. Eu nu-s om gospodar de aceea vin pentru blajini sau de vineri, sau de sâmbătă. Şi pentru mine este cel mai bine anume aşa. Pentru că eu vin sâmbăta la cimitir, sau cum se zice prin părţile noastre – la ţîntirim, cu o greblă, cu o sapă, cu cutie de lac sau de vopsea, cu o căldare la urma urmei, şi mă duc drept la crucile străbuneilor, buneilor şi a mamei, printre mormintele îngrijite ale străinilor ca să ma îngrijesc şi eu de ale mele. Când intru pe teritoriu zic un „hristosonvet” la liniştea de acolo şi mă apuc de treabă. Mânuind grebla, privind crucile şi răscolind amintirile. Şi mă cuprinde o pace sufletească, un val de căldură ce vine din memoria pe care o port pentru cei ce zac acolo şi se află în altă parte. Un om gospodar alături m-ar încurca pe mine în gândurile şi lucrul meu: cu o vorbă, cu un sfat, cu un pahar de vorbă, sau cu o vorbă de pahar. Aşa-s oamenii gospodari. S-ar părea dintr-o parte că toate cărţile citite şi neo-teoriile din epoca nanotehnologiilor nu se prea pupă cu posibilitatea existenţei unui dialog transcendental la ţîntirim fără forme clare de dialog sau fluxuri concrete de informaţie către alte dimensiuni. Posibil că este doar o aparenţă. După câteva ore de lucru fizic, şi dialog extraterestru, desenezi câte o cruce de nisip peste cernoziomul proaspăt afânat, fumezi o ţigară şi ieşi pe poarta ţîntirimului. Liniştit, împăcat şi în satul tău. Şi tot vrei să dai buna ziua, da nu ştii cui, că toţi îs care şi pe unde, sau nu-i cunoşti. Cam atât durează pentru mine cea mai importată parte a sărbătorii de paşti de blajini. Mai sunt şi a doua zi nuanţe, dar mai puţine.

A doua zi începe cu trezitul devreme şi dusul la ţîntirim. Stai acolo câteva ore bune şi auzi întrebând din care capăt începe preotul. Că dacă începe din capătul ista, apoi iaca-iaca amuş trebuie să dai de pomană. Trebuie să te pregăteşti. Dacă din capătul cela, apoi trebuie să aştepţi ghinişor. Da nu mult. Că acei din capătul acela, vin la aiştia din capătul ista să le dea de pomană de sufletul celora. Anul ista au început din capătul acela.
Pastele Blajinilor

Dacă vrei ca sa mai fii în stare să mai poţi lua vreo pomană sau să mai schimbi vreo vorbă cu cineva, trebuie să nu uiţi pentru ce-ai venit aici şi să mai imparţi.
Pastele Blajinilor

Pe urmă vine preotul. Preotul de la noi din sat are multă agheazmă. Unde pune părintele Veaceslav mâna, pune şi Dumnezău mila.
Pastele Blajinilor

Un an de zile l-ai spălat de păcate.
Pastele Blajinilor

Preotul se duce mai departe. Lumea termina de dat de pomană.
Pastele Blajinilor

După asta vine ţaca Viorica. Pentru cine era ţacă, pentru cine nu prea. Una-i cert: toată lumea care o cunoaşte o caută cu ochii prin cimitir. Pentru că chiochea Viorica are cele mai bune găluşte. Plus la asta ea cânta tare frumos.
Pastele blajinilor

Găluştele se termină, chiochea Viorica se duce, toate bătlaştele se golesc şi fiecare trage la casa cui îl are. Ca să le umple. Cât ceaunul încălzeşte un cârlan, butoiul umple o bătlaşcă, omul se mai primblă prin ogradă.
Pastele blajinilor

Mai deapănă nişte aminitiri.
Pastele blajinilor

Mai trage cu ochiul în grădină.
Pastele blajinilor

Mai iese în drum să mai vadă care trece, ce mai face şi unde se duce.
Pastele blajinilor

Pe urmă stau toţi la masă. Bine şi lung. Da tot nu tare mult că trebuie să plece. Şi după ce cârlanul pascal blajin a fost dosit la loc de mare importanţă se pornesc de unde au venit. Pentru că de multe ori nu toţi sunt din partea locului. Dar înainte de a pleca trebuie de luat încă un cârlan. Că aici mai sunt, dar acolo unde pleacă nu prea. De aceea merg la oamenii care are stână. Şi nu numai.
Pastele blajinilor

Pastele blajinilor
Ş-apoi iar stau la masă. Bine. Da tot nu tare mult că trebuie să plece. Şi după ce cârlanul pascal blajin a fost dosit la loc de mare importanţă se pornesc de unde au venit. Dar înainte de a pleca trebuie de trecut pe la nanu Vologhea. Că-i păcat să vii in sat şi să nu treci pe la nanu Vologhea. Da la nanu Vologhea, argumente de genul “nu trebuie, numa şi ne-am sculat de la masă” nu merg.
Pastele blajinilor

Cu greu merg argumentele care denotă posesia de permis de conducere în portbagajul maşinii de la poartă. Încă valabil.
Pastele blajinilor

Încă unul. Şap încă unul. Şi după asta-i promiţi că vii şi la iarnă la ajiutori.
Pastele blajinilor

Ş-apoi toţi pleacă şi ajung la casele lor.

P.S. Oare cum de-l gătit pe Petrică, cel venit în ospeţie?
Pastele blajinilor



Written by castraveţ

May 12th, 2011 at 1:25 am

2 Responses to 'Pastele blajinilor in imagini'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Pastele blajinilor in imagini'.

  1. brrr
    ultima poza a fost de prisos. Nu mai maninc miel inca 7 ani de zile. Si asa sint miloasa. Daca nu “luai” si ochii “in cadru” poate era p ur si simplu carne de miel cruda.

    Di

    12 May 11 at 09:17

  2. E usor sa papi bunisor avand iluzia ca carnea asta n-a fost candva animal viu:)

    kirpi4

    12 May 11 at 10:06

Leave a Reply