blogu' lu' castraveţ

Povața biblică și culturile neformale

with 5 comments

Odată la Țipova unde era cald și vară…
Întorcându-se de la vodovpadină, pionerii au descoperit că din bucătărie[1] lipseau careva produse alimentare: o căpățână de varză, cartofi, pâine și nu nai știu ce. Întâlnind prin partea locului de nenumărate ori nenumărate animale mari cornute paricopitate, numite în popor ‘văși’, prima idee venită pionerilor a pus într-o lumină dubioasă reputația acestor animale rumegătoare de iarbă și dătătoare de lapte. Această idee a fost spulberată imediat de următoarele raționamente:
– cum aceste animale au luat în coadă pungile de celofan în care erau învelite cu grijă alimentele și agățate în copacii bucătăriei, fără a lăsa fărâmituri sau urme de balegă celofanată pe tot teritoriul ecosistemului.
– ce soi de vaci sunt astea care preferă cartoafe crude cu pâine în loc de iarba care este de o variație demnă de o întreagă teză de licență a unui tânăr naturalist de la facultatea de biologie a universității de stat.
– la câți kilometri depărtare se află Cernobylul.
Firea pionerească și armonia acelui mediu nicidecum n-a creat imediatele bănuieli că dispariția cu pricina are o oarecare legătură cu hipioții care stau cu lunile pe la Țipova, care când te întâlnesc, îți zâmbesc prietenos și te iau la întrebări nevinovate gen “da unde stați, da câți sânteți, de când stați, unde vă dușeț?” – întrebări care deloc nu înseamnă “unde vi-i cortul, o mai ramas șiniva acolo, mai avetz mâncare, viniț digraba?”. După ce se lămuresc lucrurile, rămân nelămurite altele: de ce n-au dispărut aparatul de fotografiat și banii din cort, ștergarele, ciupicii, vesela care se etalau vederii în cel mai insistent mod posibil, cu tot cu corturi, topor și lemne…

Odată la Vama Veche unde era cam frig și 1 mai…
Întorcându-se de la nu mai știu a câta bere, al câtâ-lea concert, o pereche de pioneri au depistat că lacătul cortului a fost violat. Din cort lipseau unele accesorii de cosmetică, cîteva bluze și maiouri. În afară de acestea n-au dipărut nici telefoanele, nici aparatul de fotografiat, nici multe altele care puteau prinde bine la orice gospădărie. Vaci prin preajmă nu erau, în schimb erau narcomani și multe alte formațiuni sociale neformale.

Aceste două cazuri denotă o specie de personalități ce aparțin unei culturi aparte, comportamentul cărora se manifestă accentuat prin respectarea uneia dintre cele mai vechi povețe biblice: ia atât de cât ai nevoie (faza cu cosmetica trădează o adaptare a poveței la epoca respectiv necesitațile moderne). Abstractizându-ne de la particularitățile intereselor pionerești, această categorie de oameni uimesc pozitiv prin anume astfel de atitudine în astfel de cazuri.

_____
[1] Bucătărie – carou 3×3 metri pintre copaci unde se află un loc de rug înconjurat de bârne amenajate orizontal pe perimetrul unui pătrat și copaci pe care se pot agăța diferite accesorii culinare.



Written by castraveţ

May 20th, 2009 at 5:16 pm

Posted in Jurnal de bord

5 Responses to 'Povața biblică și culturile neformale'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Povața biblică și culturile neformale'.

  1. in crimeea aceasta categorie uimitoare se numeste индейцы. wah, cat de multe amintiri bune despre si cu dansii.

    atetz 2look

    25 May 09 at 14:08

  2. Povesteshte:)

    kirpi4

    25 May 09 at 14:14

  3. of, eu je nu-s blaggar ca kirpi4 sa povestesc tati shelea pe bloguri ))

    atetz 2look

    25 May 09 at 14:19

  4. meeegar ce eshti:)

    kirpi4

    26 May 09 at 15:50

  5. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

    Cosmetice

    29 Apr 11 at 23:41

Leave a Reply