JPG EXIF File browser
De multe ori stând cu pionierii la o bere, sau cu alte ocazii, în discuţiile noastre intervine foarte des tema fotografiei ca artă/ocupaţie/hobby. Respectiv pionerii mai experimentați dau sfaturi pionerilor mai puţin experimenţi sau începători. Am sa trec cu vederea faza “da băăăăi, v-ajiunje s graitz atâta despre fataparate”, fiindcă nu toţi din cei prezenți nutresc asemenea interese, sau, pentru alţii subiectul este neinteresant şi eventual depășit.
Să trecem la subiect.
Experimentând cu diferite regimuri de fotografiere, şi căutând un mijloc de cizelare a simţului vizual vis-a-vis de parametrii setaţi în aparat, involuntar ajungi la ideea că trebuie să analizezi fiecare poză, să vezi ce-a ieşit, să te uiţi ce parametri stau în EXIF DATA şi cum aceste date le poţi utiliza pe viitor ca să obţii efectul dorit modificând doar parametrii aparatului. Aşa cum poze de obicei se fac multe şi să observi o legitate certă e foarte dificil, m-am gândit c-ar fi optimal de a avea un sistem de analiză a parametrilor EXIF pentru o cantitate mai considerabilă de poze, de exemplu. Am numit acest sistem, care deocamdată nu există, JPG EXIF File Browser. Ideea de a cauta un instrument asemănător am lăsat-o deoparte la moment, pe parcurs mai vedem. Mi s-a părut mai interesantă ideea de a crea un astfel de navigator singur. Platforma va fi, cred eu, MSVS C#.
Aplicaţia se cere dotată cu posibilitatea de sortare şi filtrare după o gamă de parametri: Exposure Time, Aperture value, White Balance etc, adică parametrii configurabili în aparat. Respectiv având un asemenea instrument de analiză în ansamblu, cred eu e mai uşor să ei nişte decizii.
La acest capitol am unele incertitudini care încă trebuie să le clarific pentru mine:
1. Am abordat oare corect eu problema, şi va fi util din p.d.v al rezultatului un asemenea sistem?
2. Descrierea formatului EXIF pe care o am eu în principiu este clară, are 134 de pagini, conţine un şir de referinţe la diferite standarde şi o groază de acronime nedescifrate în context. Cam cât timp voi pierde pentru descifrarea lui?
Sfaturi, sugestii, reclamații?:)
sugestii:
analizand toate fotcele lumii, stiind ce parametri fatografii o pus pe o imagine sau alta, pe tine asta putsin te-ajiuta sa devii fotograf. adica, fotograf in sens de s fotografiedz nirii shi mortsii pojalusta, dar fotograf ca artist – nope…
de la insheput eu ma gandesc ca ar trebui de facut 100000 di fotce gandindu-te la ce vrei sa spui (“e ushor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune”), ce filmezi, ce vrei sa obtii, apoi la compozitia obiectelor, apoi a culorilor shi luminii. shi la un moment dat cred ca, cand simts ca lumina si culoarea ii tot ca un fel de obiect, deam ii interesant, oare shi nastroishi sant in fotoaparatu ista pestoz.
tat ii ushor wai, nu ti stresa.
2look
9 Mar 09 at 11:30
@2look – bai, eu nu vreu s eu fotshele la altzii sa le analizez. Eu vreu s eu fotcele mele:) yn sheia shi spui tu este adevar, da cum s shtiu eu data viitoare shi nastroishi s pun dac eu nu shtiu shi-ar s iasa din asta?
Iaka e un fataparat, fa nishte fotshe, sh ynshearca s procedezi asha cum ni-ai sugerat nie. Compozitia, culorile sh lumina tre s mearga yn paralel, ma gydesc eu. Ynshearca caro4e:)
kirpi4
9 Mar 09 at 11:35
eu ma gandesc ca de la insheput tre s’ti-nvets a merji cu lisapetu, da pe urma sa fashi freestyle.
2look
9 Mar 09 at 12:00
@2look – ap da wa, da ca s merji pe lisaped tre s shtii shi asta tormoz de myna sh tormoz de kishior, kap dac le ynkurshi ap ai shanse s tz ruki gytu:) a doua ca eu pe lisaped deam pot mereje numa k nu shtiu ynca care-i tormozu de myna, sh kare-i ashellalt.fara s shtii tormozurile, freestyle nu pre s prineshte:)
kirpi4
9 Mar 09 at 12:12
“eu pe lisaped deam pot mereje”
vai, tu ini esti drug, nu te supara, dar: shii vai cuminte..
2look
9 Mar 09 at 12:21