blogu' lu' castraveţ

Moldova, ai religie!

with 48 comments

Privind lucrurile şi lumea cu ochi mai senini, biserica otodoxă ţine pasul cu timpurile zbuciumate ale zilelor de azi şi scoate de după altar tâlcurile sfintei scripturi pentru a le aduce direct la urechile tinerilor creştini fără ca aceştia să părăsească băncile şcolii. Dacă nu vine Mohamed la munte, vine muntele la Mohamed. Astfel, începând cu 1 septembrie 2010 d.c. învăţăceii din toată ţara vor păşi pe căile ştiute şi neştiute ale Domnului călăuziţi de dascăli învăţaţi de marile feţe religioase ale Moldovei. Minţile vor deveni mai luminate odată ce ghiozdanele se vor îngrela cu câte-o biblie şi o carte de rugăciuni. La micii creştini ortodocşi se vor uita cu zaviste micii adventişti, evanghelişti, martori ai lui Iehova, baptişti, catolici, musulmani şi micii evrei, care se vor alege cu note scăzute la purtare şi note nesatisfăcătoare în zilnice din cauza absenţelor la prealuminatul obiect de studii. Şcolarii vor purta în geantă, pe lângă costumul pentru educaţia fizică, şi o pereche de straie mai smerite special pentru sfânta disciplină: metaliştii îşi vor ascunde pielea şi lanţurile, fetiţele şi băieţeii emo îţi vor strânge frumos piercing-urile în pungi de celofan şi se vor aşeza cuminţi în bănci pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu. La lecţiile practice fetele vor învăţa cum să confecţioneze broboade şi lumânări din ceară, iar băieţii – cădelniţe din tablă şi policandre poleite cu aramă. La rândul lor, dascălii vor avea grijă ca elevii să afle nu doar adevărul biblic, ci şi adevărul lumesc: cine ne conduce ţara, cine aduce binele şi cine nu, care este aportul luminatelor feţe ce roiesc pe lângă tronul domnesc şi respectiv – ce ţine de datoria fiecărui elev pentru a schimba viitorul spre bine – cum să facă alegerea potrivită la momentul potrivit. În cantinele şcolilor în ajunul sfintelor sărbători, elevii vor citi rugăciuni şi vor gusta din sfânta nafură şi sângele Domnului. Cei mai stăruitori învăţăcei vor obţine recomandările dascălilor şi vor merge la cele mai faimoase instituţii teologice ale Moldovei. Cei mai netrebnici şi mai leneşi vor avea şansa să-şi ispăşească ruşinoasele isprăvi prin canoanele şi mătăniile şoptite între pereţii chiliilor monahale din mănăstirile din toată ţara.
Din an în an ţara Moldovei va avea tot mai mulţi enoriaşi cuminţi şi ascultători de sfintele poveţe şi o probabilitate mai mare de mântuire.

Ţară, în sfârşit ai religie!Written by castraveţ

June 30th, 2010 at 5:33 pm

Posted in Amperi neuronali,Gliucuri

Tagged with ,

48 Responses to 'Moldova, ai religie!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Moldova, ai religie!'.

 1. adevăr grăieşti, frate!

  o.brega

  30 Jun 10 at 18:13

 2. Adevarul, consta in motivul: cu dea sila nimic nu se face. De ziua “vinului”, a.2008 pe piata Marii Adunari nationale, parintele ,de rind cu Imparatul Rosu si fostul primar, care iubea sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport ,sugeau vinul din bacale ca bebelusii, dornici de tita mamei. V i n u l demonstra exemplul de “crestere spirituala”… Religia in scoala ?! As vrea sa adaug aici:” Doctrina ratacita e-nvatatura care da voie poftei sale, sa bintuie in lume” si principalul, pentru ortodocsi m o r a l a: “Cu comi-comunisti, ce prada si hirtuiesc poporul, ve-ti ridica paharul, bucurind pe diavol, spurcand astfel si neamul ?… Acesta nu e harul! Voi proslaviti pe diavol!!Se poate face si c a p i t a l pe calea predarii religiei in scoala ; copiilor le stralucesc ochii de foame in banci, dar string pentru ziua de nastere a invatatorului cate ceva:20 sau 25 de leuti de persoana nu multi(!), si nu sunt serviti nici cu o bomboana din partea lui, se mai adauga religia… si iarasi pe spinarea parintilor probleme cu un leut sau doi;care cum poate sa dea in numele D-lui, cum zice zicala, in limba rusa; “по нитку с мира и … вот тебе миллион !”, da cei rau in asta?! “ЗА ТО – ЖИВЕМ!…”

  vera

  30 Jun 10 at 20:45

 3. “Invatatura” din Biblie (ca din oricare alta dogma religioasa) nu are nicio legatura cu Cuvantul lui Dumnezeu, pentru simplul fapt ca tot ce se gaseste in Biblie, ca si in alte dogme, sunt “invataturi” scrise de semenii nostri din vechime! Daca aceste “invataturi” ar fi fost de la Dumnezeu, ele nu ar fi fost diferite, caci Dumnezeu poate sa dea aceeasi invatatura in orice timp si in orice loc de pe pamant! Daca diferitele dogme nu au aceeasi invatatura, acesta este faptul INDUBITABIL, pentru orice minte sanatoasa, ca respectiva “invatatura”, nu este de la Dumnezeu! Religiile nu lumineaza mintile oamenilor, ci le intuneca cu minciuna originara, prin care se revendica de la Dumnezeu! D. Rizoaica.

  rizoaicad.arges

  30 Jun 10 at 18:35

 4. Cel puţin pentru proşti ca autorul acestui articol, trebuie să fie religia în şcoală. Măcar să ştie cum se scrie şi ce înseamnă cuvântul “anafură” şi că Trupul şi Sângele Domnului nu se pot împărtăşi în cantina şcolii, ci numai la biserică.
  Se vede că acest imbecil fără Dumnezeu nu ştie nici cum îl cheamă, de aceea nu-şi dă un nume real. Sau poate se teme să-l dea, ca nu cumva să fie pomenit pe la slujbe şi să nu se aleagă decât fumul care-i iese din gură.

  IeromPetru

  30 Jun 10 at 19:53

 5. Stimate IeromPetru:
  1. http://dexonline.ro/definitie/nafur%C4%83
  2. Părerea mea subiectivă este că ar trebui să luaţi nişte lecţii de sarcasm şi simţ al umorului.
  3. Lecţiile de religie fac omul mai bun, da? După atitudinea şi comportamentul dvs, se ved clar că acolo unde aţi făcut lecţiile, aţi perdut timpul degeaba.

  kirpi4

  30 Jun 10 at 20:09

 6. exact, unii chiar ar trebui sa ia lectii de simt al umorului,sarcasm si inteligenta de a citi printre rinduri …super tare articol,respect!! foarte amuzant, dar trist de fapt pt ce sentimpla in tara…eh, kirpi4, makar un nume real iti dadeai sa fii pomenit la slujbe =))

  deft

  1 Jul 10 at 02:47

 7. nu, ca vezi ca domnul m-a amenintat cu slujbele, asa ca nu risc:)))))

  kirpi4

  1 Jul 10 at 09:36

 8. Сu respect pentru d-stre d-le IeromPetru! E bine, ca v-ati ales calea in slujba D-lui, dar cum ramine cu cuvintul “lmbecil”, care-l rosti-ti, i-mi da-ti si mia exemplu de exprimare, s-au sa ma tem si eu, ca ma ve-ti pomeni pe la anumite slujbe, cu scopul de a Va razbuna, ca nu-s de acord cu parerea d-stre?Nu-s toti desteprti ca d-stre si nici marginiti, cum socotiti, dar…am inteles un lucru: chiar si cei, cel slugesc pe D-nul – pacatuiesc, infruptindu-se din farfuria Diavolului, care spune lumea, ca demult a intrat in biserica, dar nu-l vede nimeni, fiindca-i d u x.., etica d-stre a demonstrat adevarul, am sa ma rog pentru d-stre, sa aveti puterea de a alunga Satana, care va facut, sa infricosati lumea, cu asa actiuni ca “pomenirea”pe la slujbe… ca mijloc de razbunare, asa iubiti d-sre pe aproapele , pe dusmanul d-stre, in asta consta esenta invataturii, ce vreti s-o predati prin scoli? I-mi cer iertare, daca v-am jignit, dar sa stiti, ca limba i-l da de gol pe Om si…D-nul, iubindu-ne – ne iarta, privindu-ne mereu…

  vera

  30 Jun 10 at 22:10

 9. Cursul e optional si se face la cererea scrisa a parintelui, daca exista minimum 15 astfel de cereri pe clasa.

  Corina Ajder

  30 Jun 10 at 20:07

 10. Ştiam că e opţional.

  kirpi4

  30 Jun 10 at 20:32

 11. Nimeni nu are dreptul sa violeze drepturile altei persoane, spre satisfacerea ambitiilor sale…AMIN!!!

  vera

  30 Jun 10 at 21:15

 12. 1. Vreţi să-ţi arăt cel puţin 80 de greşeşi în DEX pe care le ştie toată lumea?! Dar şi acolo îţi scrie explicaţia nu la cuvântul “nafură” şi la “anafură”.
  2. A vorbi cu sarcasm şi umor despre un astfel de subiecte, este totuşi o prostie. NU am vrut să jignesc personal pe nimeni, dar trebuie să fii mai trează la minte când te apuci să scrii despre ceea ce nu simţi şi nu crezi.
  3. Eu sunt doctor în teologie şi cred că pricep mai bine decât matale în subiecte de astea. Dar ai dreptate că religia te face mai bun şi dacă o vei face, nu vei mai scrie cu atâta răutate şi sarcasm despre ea. Eu însă nu am făcut decât să-mi apăr credinţa, care e mai sfântă decât propria imagine.
  4. Îţi sugerez să scrii cuvântul “pamflet” în titlu…

  IeromPetru

  30 Jun 10 at 20:23

 13. N-aţi înţeles ironia când ziceam că religia te face mai bun. Ideea era că orice fel de ameninţare şi înjurăturile nu prea miros a creştinism ortodox. Despre ce educaţie religioasă poate fi atunci vorba?

  kirpi4

  30 Jun 10 at 20:48

 14. O eroare! Credinta nu se apara, folosind armele Satanei, dar cu rabdare, cibzuinta si socoteala…Dati-mi mia litenzia D-stre de doctor in teologie, ca vad , ca pricep cite ceva, din cea, ce a-ri uitat D-stre! Dar nu va platesc nimic, fiindca sunt saraca…Dumnezeu o sa va rasplateasca pentru cea, ce semanati acum… in veci .
  AMINI!

  vera

  30 Jun 10 at 22:28

 15. Frate, caută în dicţionar ce înseamnă ameninţare şi înjurătură. Eu aşa ceva nu practic.
  Când voi loviţi în cele sfinte, totul e ok, dar cum cineva vă ia la rost, începeţi să vă victimizaţi. Săracii de voi…

  IeromPetru

  30 Jun 10 at 21:03

 16. @IeromPetru
  vă legaţi de cuvinte ca nafură, anafură etc pe care proşti ca autorul acestui articol nu-l ştiu a scrie darămite să-i mai cunoscă sensul.
  părerea mea e că de-ar da Domnul mai mulţi proşti ca autorul acestui articol, apoi deştepţi ca dumneavoastra nu şi-ar baga nasul iscoditor în lucruri neDumnezeeşti, dar şi-ar căuta să-şi îngrijească sufletel păcătoase.

  P.S. învăţaţi să respectaţi interlocutorul.

  Ileana

  30 Jun 10 at 22:14

 17. @IeromPetru

  Domnule, din cate am citit eu din articol nimeni nu a luat Numele lui Dumnezeu in desert. Scopul intregii discutii oarecum ironice initiate de catre autor este cu totul altul. Din pacate, nu cred ca v-ati prins de asta si ati sarit imediat la gatul omului numindu-l “imbecil”. Nu e un comportament corect si nici “crestinesc”. Eu cel putin am 2 opinii distincte in privinta acestui articol, poate gresesc, poate nu.
  Prima dintre ele este faptul ca autorul a vrut sa accentueze ca ideea in sinea ei nu e rea, doar ca e relativ inutila. Copii din ziua de azi care vor sa intre in biserica duminica, sa se impartaseasca etc. au ocazia si toata liberatatea sa o faca. Deobicei cultura si influenta in acest gen de “problema” o au parintii, mai putin un profesor care ar vedea o clasa de copii o data pe saptamana.
  Al doilea punct mentionat corect de catre autor este faptul ca astfel se incurajeaza diferentele bazate pe religie. De ce sa fie oferita acest curs facultativ doar crestinilor ortodoxi? De ce nu si celorlalti? Nu exista pericolul sa fie marginalizati? Nu exista pericolul sa fie priviti ciudat de catre ceilalti doar pentru ca au alta credinta, pentru ca nu sunt ca majoritatea? Nu cred ca cineva s-a gandit la toate astea cand a implementat “reforma”.
  Sper ca domnul doctor in teologie a inteles punctul meu de vedere si poate aduce contra-argumente corecte.

  P.S. Am invatat religia din clasa 9 pana in a 11 la Bucuresti. Concluziile de mai sus au fost bazate si pe experienta acelor ani.

  open.gl

  1 Jul 10 at 06:51

 18. bună dimineața, minte….

  religia ca obiect de studiu facultativ a existat și pînă acum.

  deci mult prea scumpul vostru tovarăș Filat nu face altceva decît să bată pragmatic apa în piuă,
  adică să fluture praful pe drumuri.
  simulăm activitate, exact ca pe timpurile comunismului…

  Oleg Burcă

  1 Jul 10 at 08:35

 19. Dle autor,
  imi pare rau ca faceti asa o manipulare, stiind ca obiectul de studiu va fi unul OPTIONAL. Deci, nimeni nu va fi obligat. Dvs insa sustineti contrariul.

  In al doilea rand, dvs judecati Biserica dupa conducatorul ei (Vladimir). Cum credeti, ar fi corect ca lumea din afara RM sa spuna ca toata populatia acestei tari este ca si Voronin, atunci cand acesta era presedinte? Sunt sigur ca nu. De aceea, incercati sa vedeti aportul pozitiv pe care-l are credinta. Este foarte josnic ca unii utilizeaza Biserica ca un isntrument politic, in scopuri personale. Totusi, credinta la radacina ei are scopul de a forma din om o personalitate culta. Si nu este necesar sa fii fanat religios ca sa poti face lucruri bune, dar este mult mai folositor sa cunosti o lume spirituala, decat sa fii metalist sau emo (care de obicei duc lipsa de atentie si intelegere din partea societatii).

  Alex

  1 Jul 10 at 09:45

 20. Lasă că ştim noi cu toţii foarte bine cît de “opţionale” sunt obiectele opţionale la şcoală.

 21. “Lasa ca stim noi” nu este nici o opinie constructiva si nici macar un argument!

  Alex

  1 Jul 10 at 11:35

 22. Un articol de 2 lei…..
  Ce te deranjeaza ora de religie facultativ? Pai e ceea ce cunosti cel mai prost ,, daca pot spune asa sperind sa cunosti macar cum te cheama…..

  hyrurg

  1 Jul 10 at 11:37

 23. auzi doctore, poate nu shtiai, da yn scolile noastre nici obiectele de baza nu se predau ca lumea. Statul nu investeshte in cadre didactice. Un invatator/profesor de scoala medie preda 3 sau patru discipline la o clasa de zece oameni din cauza ca jumatate din cadrele calificate sunt plecate peste hotare la munca. Ca urmare scolile noastre furnizeaza fortza de munca pentru constructii shi ingrijiri de batrini peste hotare. Acum propui ca un profesor sa predea matematica, educatia fizica, munca si geografia si plus la asta si religia??? Esti sigur ca vrei copilul tau sa invete in astfel de conditii?. Si asta-i doar o fatza a cubului. In tara sunt o sumedenie de biserici si manastiri, daca vrei sa-i dai o educatie religioasa copilului nu ai avut decyt s-o faci. De ce n-ai facut-o, ai asteptat sa se indroduca religia ca disciplina scolara? Intreaba-te ce parinte a stat pyna acum (sau s-a gyndit macar sa stea) serile cu copilul si sa-i citeasca carti religioase, sa-l ynvete rugaciuni. De ce n-au facut-o? Tu de cyte ori yntr-o luna mergi la biserica?
  Dupa ce gasesti raspunsuri la aceste yntrebari, informeaza-te de unde s-a pornit ideea cu introducerea religiei in scoli si dupa asta ai sa vezi c-ai s-o lesi mai moale, doctore.

  kirpi4

  1 Jul 10 at 12:17

 24. haideți dar să renunțăm la chimie și fizică, apoi la biologie și geografie, după asta la limba și literatura română.
  În schimb învățăm cîte 5 limbi străine și să fie aleasă în clasa întîi în dependență de unde îți programezi să emigrezi după clasa a patra, oricum de la a cincea în sus nu mai e nevoie pentru a lucra la construcții sau menaj(a se citi spălarea căcatului de sub bătrîni epileptici) prin Spania, Italia, Franța, Rusia, Israel.

  Religia, este unicul obiect care este destinat nu rațiunii, nici cunoștințelor, ci sufletului.
  Cît de multă matematică n-ai învăța, asta nu te face mai bun.
  Religia o poate face.

  Lumea va fi mai bună dacă va învăța religie.
  Ăsta e argumentul pentru cei cu ochelari “laici”.

  Pentru că pentru cei 93,4% de creștini-ortodocși declarați în Moldova, motivația ar trebui să fie cu totul alta: mîntuirea sufletelor lor.

  Oleg Burcă

  1 Jul 10 at 12:48

 25. Satu arde, da baba se cheaptana…

  kirpi4

  1 Jul 10 at 16:23

 26. păi anume voi și propuneți cheptănatul..
  ați găsit motivul eșecului Republicii Moldova: lecția de religie!!!

  Oleg Burcă

  1 Jul 10 at 16:35

 27. De unde ati luat “axioma” cu “religia ne face mai buni”? Cel putin din manifestarile marilor ei aparatori reiese cu totul altceva. Credeti ca e suficient sa cunoasteti si sa aruncati la stanga si la dreapta citate din biblie ca sa deveniti automat mai buni?
  Tot ce vad eu este ca religia va face mai limitati, mai intoleranti, mai usor manipulabili, mai aroganti, mai agresivi, mai periculosi pentru cei care nu sunt ca voi.
  Vedeti-va de pacatele voastre si lasati-i pe cei care nu cred in povesti sa traiasca asa cum cred ei de cuviinta.

  Mariana

  1 Jul 10 at 13:36

 28. Adevar graieshti, fiica mea!

  kirpi4

  1 Jul 10 at 14:37

 29. din istorie, draga mea.
  Istoria Imperiului Bizantin arată cu prisosință aproape un mileniu fără de războaie de cotropire, în armonie perfectă între latura clericală și cea laică.
  Tot din Imperiul Bizantin ne vine “dați Cezarului ce e a Cezarului și lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu”.

  Pe cînd țările care astăzi pretind a fi democrate se pot mîndri cu cruciade, colonialism, inchiziție și alte “bucurii”.
  deși majoritatea din ele erau acoperite cu alură religioasă, nu era decît un pretext.
  pentru că erezia lor începe chiar mai înainte de 1054, iar nihilismul continuu le-a permis să elaboreze viziuni tot mai îndepărtate și mia perverse a religiei.

  Credința e unicul factor care ne-a ținut pe noi ca neam, un mileniu și jumătate am fost sub ocupație, înconjurați din toate părțile de popoare cu idei nu prea creștine(chiar dacă se declarau creștine).
  ce ne-a salvat? toleranța? sau poate libertatea?
  sau poate laicismul?
  și nici armata!
  e vorba de ceva mai mult, dincolo de înțelegerea elementară.

  Oleg Burcă

  1 Jul 10 at 15:16

 30. Tu chiar crezi ca noi “ne-am salvat”? Ingredientul tau miraculos cu numele de religie n-a folosit la nimic, deoarece acum suntem un neam ciopartit, incult si fara identitate.
  Habotnicia nu face decat sa agraveze toate hibele astea, pentru ca in loc sa evoluam, sa ne eliberam de dogme, limitari si “adevaruri” depasite si sa cautam sa intelegem cine suntem si ce ni se intampla, suntem invatati de catre sutanele negre sa tinem capul plecat, sa nu ne punem intrebari si sa traim cu “frica de dumnezeu”.
  Tare departe am ajuns pana acum tot ingenunchind in fata altarelor lor si tot asteptand mana cereasca.

  Mariana

  1 Jul 10 at 18:23

 31. Mariana, TU ai idee despre ce vorbești?
  ești sigură?

  Sigur că ne-a salvat, dacă nu ne salva – pieream în istorie cum au pățit-o sute de triburi și popoare.

  Am început a degrada de prin secolul XIX, cînd a pătruns duhoarea liberală pe la noi.

  Oleg Burcă

  1 Jul 10 at 20:17

 32. trololo!

  Nenormalul

  1 Jul 10 at 15:47

 33. O! Iaka un argument solid

  kirpi4

  1 Jul 10 at 16:24

 34. dragut scris, pe alocuri

  is misto si reactiile oamenilor cand se ajunge la religie si sex. fac spume la gura. turba. dau kanioashili.

  unul eu, nu stiu ce pozitie as avea fata de predarea religiei in scoala. cred ca as fi pro. insa cand ma gandesc cu ce ochi sunt priviti adolescentii care fac parte din ramurile alternative crestinismului ortodox, imi cam trece, totul.

  cu toate astea, nu putem totusi spune despre un individ al gloatei ca ar fi asemenea majoritatii gloatei. sunt convins ca vor fi tipi tare faini implicati in predarea religiei, dar si tipi …. karoce sklifasofskii

  hose

  1 Jul 10 at 22:45

 35. :))) vareant:) iaka noi on vede kiar.

  kirpi4

  2 Jul 10 at 07:51

 36. Salutari la toti! A-si vrea sa stiu, de ce s-au trezit asa de tirziu, de ce cu votul a 15 iscalituri, sa se hotarasca si alegerea altora, de ce cand erau comunistii la conducere n-ati luat asa initiativa? Era-ti in stare de ebrietate si acum v-ati dezmortit?
  Penicentiarele-s bicsite de tineret, copii minori, de ce nu incepeti de-acolo, s-au mirosul de ocolo, va impedica? Ei,toti au nevoie de salvare, usurinta sufleteasca, de ce altii, din alte organizatii bisericesti o fac penrtu salvarea sufletelor? De ce i-i socotim, ca-s oamenii falsi… ,investigati, citi crestini-ortodocsi sunt prin puscarii si cine stau cu miinile intinse, impinzind orasul, cerind de pomana? Acesta-i rezultatul activitatii bisericii ortodoxe pe acest pamant sfint, lasat de Stefan, ca sa va inxaitati cu paginii “rosii”, sa va face-ti ca si ei case cu multe niveluri, masini, o bunastare esita din normele moralei duhovnicesti! Elevul , oamenii sunt liberi, au posibilitatea sa frecventeze scolile duxovnicesti, dar, unde-s ele?De se manipulati cu sufletele oamenilor, crede-ti, ca mentalitatea lor s-a scimba cu ceva, cind ve-ti intra giftuiti de toate si ve-ti semana diferentiere intre cei, care au finanse si care n-au? IISUS HRISTOS bogatie n-a avut , toata viata sa pe pamint, cit a trait a muncit spre folosul tuturor, si tot niste pagini l-au rastignit, care aveau apucaturi de a huli pe aproapele sau, dar ,voi, vi-i urit acasa, pitini vin la biserica, de cu dea sila cauta-ti loc in sufletele firave, spre a mai adauga ceva la ceva , pentru bunastarea personala? Eu, sunt de credinta ortodoxa, i-l iubesc pe D-hul, dar ,daca voi, va construiti asa c a s t e l e , pot eu sa ma gandesc, ca pentru voi el, e in poveste numai?Ma ierta-ti, daca inteleg gresit lucrurile, dar adevarul le reflesteaza…

  vera

  2 Jul 10 at 09:52

 37. O!

  kirpi4

  2 Jul 10 at 09:57

 38. judeci ortodoxia după cîteva infecții?
  Să ne amintim că în ’40, soldații sovietici, în același duh cu care îl manifestați și voi acum, au omorît peste 20 de clerici din Basarabia ocupată.
  După care au fost “investiți” oameni de-ai lor în calitate de preoți, de asta și s-a ajuns la starea actuală.
  Kiril și Vladimir – doi KGB-iști,
  Miron Cristea, Daniel, Kiril – masoni cunoscuți.

  De cînd statul și-a băgat nasul în treburile bisericești, de atunci ea și degradează ca ORGANIZAȚIE, dar nu ca esență.

  Fiecare e responsabil de păcatele sale, rătăcirea politicianistă a lui Vladimir nu este o problemă spirituală.

  Pe toți îi supără foc implicarea Bisericii (ca organizație) în politică, dar nu vă supără implicarea politicului în învățămînt? (îngenuncherea de ieri a sistemului de învățămînt în fața tovarășului Filat)?
  Nu vă deranjează că Directorul CCCEC spune că va fi primul să dea la bot celor ce îl vor ataca pe Filat?
  Nu vă deranjează că Leancă se declară subalternul lui Lieberman?
  Nu vă deranjează că Filat cu Ghimpu se duc să se pupe cu Papa în numele poporului ortodox?

  De voronini, mușuci, lupi și alți ratați de aceștia nici nu vorbim, este mai prejos decît demnitatea umană de a-i acorda atenție.

  Biserici sînt și în spitale, și în închisori – cine caută – găsește.

  Oleg Burcă

  2 Jul 10 at 10:27

 39. Ne deranjeaza multe, dar aici se discuta doar unul dintre subiectele care ne deranjeaza.
  Chiar tu zici ca biserica este condusa de serviciile secrete. Oare sa fie intamplator sau au apreciat potentialul de manipulare al acestei organizatii si au decis s-o ia in mainile lor?
  Si acum se presupune ca trebuie sa-i lasam pe oamenii astia sa intre in salile de clasa si le spele creierii copiilor. Nu, multumesc.

  Pe de alta parte, eu vreau sa stiu care este rolul social al bisericii la noi. In afara de sfintitul jeep-urilor si colectarea taxelor. Sa-mi spuneti ce face biserica ortodoxa pentru oameni, ceva palpabil, cum pune in practica principiile pe care le predica.
  Aratati-mi un exemplu: o cantina sociala, un camin pentru cei fara adapost, un ghiseu de ajutorare a oamenilor nevoiasi (pachete alimentare, haine etc.)- macar ceva din toate cele pe care le face biserica catolica in occident din donatiile credinciosilor sau ne-, care stiu ca banii si lucrurile pe care le doneaza vor fi utilizate corect.
  Biserica asta a voastra profita de oamenii care se lasa manipulati; stie doar sa ia, fara a da nimic in schimb. Iar religia in scoala e inca o metoda prin care sa-si sporeasca veniturile.

  Mariana

  2 Jul 10 at 13:20

 40. În primul rînd faceți confuzie între “bazele ortodoxiei” ca obiect de studiu în școală și proiectul politic a lui Pasat.

  Altă confuzie pe care o faceți e că încurcați păcate personale a unor preoți cu rolul lor în viața duhovnicească a mirenilor.
  Nu în zadar este vorba:
  “Fă ceea ce spune preotul, nu ceea ce face”.

  Biserica nu este o organizație de caritate.
  Rolul ei este mîntuirea sufletului, nu a trupului.

  Ce folos că catolicii au acțiuni de caritate, dacă nu-l au pe Duhul Sfînt?

  Oleg Burcă

  2 Jul 10 at 13:31

 41. Nu fac nicio confuzie, desi e cam greu, deoarece in ambele proiecte si-a bagat coada Vladimir, care, cum ai spus si tu, e KGB-ist.

  O fi rolul bisericii mantuirea sufletului, dar mantuirea asta e destul de scumpa. Si daca banii astia (neimpozabili!) nu sunt utilizati in scopuri caritabile, ci pentru ghiftuirea popilor, biserica este o organizatie cu scop lucrativ, deci comerciala. Si cat timp va fi asa, ei vor fi interesati sa prosteasca cat mai multa lume, pentru profituri cat mai frumoase.

  “Ce folos că catolicii au acțiuni de caritate, dacă nu-l au pe Duhul Sfînt?” – exact despre aroganta asta vorbeam mai sus. Bineinteles, nu-i nimeni ca voi, “dreptcredinciosii”.

  Mariana

  2 Jul 10 at 14:41

 42. Mai bine sa a-i greseli gramaticale, decit pacate !

  vera

  2 Jul 10 at 10:04

 43. Bai autorule daca pot spune asa, tu nici frica de Dumnezeu nu ai….Lasa parinti sa decida soarta predarii religiei in scoala, si nu tu, sa aduci critica la acest capitol!

  hyrurg

  2 Jul 10 at 10:26

 44. (Matei 7:1-6)

  kirpi4

  2 Jul 10 at 10:31

 45. Cu asa ocazie, nu-i mai cred pe nimeni, spurca toti CUVANTUL! Cind o sa fie oare numai o relijie, sa nu ne mai scoate-m ochii; unii altora? Inca nu s-a rasturnat B a b i l o n u l relijiilor pagine, mult a mai ramas?
  O sa ma rog la Dumnezeu, sa-mi deschida acest secret.., sper mult in El!

  vera

  2 Jul 10 at 10:30

 46. Genial! 🙂
  hehe

  Lucifer

  6 Jul 10 at 11:32

 47. kirpi4

  8 Jul 10 at 20:43

 48. Человек образованный.., но я не согласна с ним во всем! Наверно власти российские слушали его лекции и … хотят искать связь с богом, не блокируя разум, поэтому запрещают пропускать продукцию нашего вина у них, умные люди говорят, что – из-за то, что их называли: оккупантами молдавской земли- Приднестровье..и сохраняют там 14-у армию.
  Что такое церковь? Он обвиняет ее в коррупцию :”…церковь – это брокеры, которые делают деньги…”, значит, имея в виду главенствующих ее, обвиняет всех, кто ее посещает..,
  Через такого уровня развития интеллекта, мы скоро выходим на связь с богом, но не известно…когда ?!
  Кто пьет вино.., не надейтесь..!
  …Связь с Богом, можно приобрести : через веру в него, молясь ему и веруя в него… Бог – есть истина, правда и жизнь.., любовь, от отсутствия которой сегодня большинство страдаем…Я так понимаю…

  vera

  10 Jul 10 at 09:49

Leave a Reply