Problema zilei : Un bec şi două întrerupătoare
Fiecare odaie din hotel are sistemul de iluminare organizat după un principiu deloc nou şi nici evident la prima vedere. Deci există un bec care iluminează întreaga odaie, un întrerupător chiar lângă pat şi altul la ieşirea din odaie. Şiretlicul este că atunci când intri poţi aprinde becul la intrarea în odaie şi-l poţi stinge atunci când te culci, sau îl poţi aprinde când te ridici din pat şi respectiv îl poţi stinge când ieşi din cameră.
În una din zile toţi 4 baieţi ai noştri cu studii superioare dintre care doi cu studii tehnice, am stat şi ne-am tot gândit cum poate fi realizată acest sistem de iluminare. Soluţia a venit abia a doua zi dimineaţa:
Întrerupătorul A poate fi sau în poziţia 1 sau în poziţia 2.
Întrerupătorul B poate fi sau în poziţia 1 sau în poziţia 2.
Orice succesiune de comutări ale celor două întrerupătoare vor stinge, apoi vor aprinde becul:
A2 – stinge (celălalt stă în B1)
B2 – aprinde (celălalt stă în A2)
A1 – stinge (celălalt stă în B2)
B1 – aprinde (celălalt stă în A1)
etc.
O alta aplicaţie este becul din curte: la poartă aprinzi lumina şi în casă o stingi sau în casă o aprinzi iar la poartă o stingi. Astfel parcurgi curtea cu lumină.
O nuanţă importantă sunt întrerupătoarele, ele trebuie să aibă posibilitatea de a comuta două circuite. Cele obişnuite nu au.
Eu, odată, când lucram la Nippon, mi-am pus această întrebare. Când am încercat să discut cu un coleg de serviciu referitor la aceasta, el mi-a zis că nu-l interesează şi nici nu vede de ce ar trebui să-l intereseze. Eu peste câteva secunde după acel răspuns am şi uitat de această problemă. dar atunci chiar mi-era interesant cum lucrează acest sistem.
Pavel Bodeanu
22 Jan 09 at 16:47
bai, iaka:)
eu o zy m-am gruzit sh an disenat vre-o 20 pagini de agenda. Da raspunsu-i simplu ca buna ziua. Nie ni-o fost straniu numa una: ştiind că întrerupătoarele clasice au numai două contacte, ma gândeam că tre sa shie alta schema pentru aşa întrerupătoare. Şi până n-am desfăcut un întrerupător să mă conving ca are totuşi 3 contacte, nu m-am putut calma. Shi da, are trei contacte, adic trebe întrerupătoare speciale.
kirpi4
22 Jan 09 at 16:57
Bai kirpi4, frumoasa problema, frumoasa rezolvare, am si salvat skema la mine. merci
lizun
25 Feb 09 at 21:14
Da da:) prinde ghini la gospodarie:)
kirpi4
26 Feb 09 at 08:50
@lizun – mai intratz;)
kirpi4
26 Feb 09 at 09:03
De mic imi place electricitatea ,am citit foarte multe carti printre care si carti de fizica pentru ca electricitatea in mare parte este un fenomen fizic ,dar si teoretic cat si practic este foarte simpul sa intelegi cum poate fi aprins accel bec de doua intrerupatoare chear si fara aceasta schema de mai sus..acum sunt in italia si am opservat ca in fiecare apartament exista doua sau trei intrerupatoare pentru un singur bec ,oare de aici va venit si voua ideea? da si mie mi sa parut interesant la prima vedere dar in mai putin de 2 minute am reusit sami fac o idee despre cum functioneaza.Iar acceasta schema este loata de undeva si era conceputa pentru alte aplicati..eu nu vad asa schema .dar in fine e pe intelesul tuturor in accest fel poate la asta vati gandit si voi ceva simplu care sa functioneze .BV..felicitarii
al 3 intrerupator
3 Jun 09 at 14:57
@al 3 intrerupator
se pot conecta 3, 4 sau mai multe intrerupatoare: este suficient ca fiecare yntrerupator sa fie conectat la punctul A shi sa fie comutabil la 1 shi 2.
Acelasi lucru pentru B cu comutarea spre 1 shi 2 din proximitatea lui B.
Aceasta facilitate este bazata pe simpla matemiatica: becul poate fi sau stins sau aprins: din aceste motive la A sau B se pot conecta un numar infinit de yntrerupatoare.
kirpi4
3 Jun 09 at 20:12
Da…Cu 5 ani in urma kind invatam de teleradio mecanic la Alfa profesorul nostru ne-a pus aceasta intrebare…N uam mai gasit raspuns…ne promisese a 2-a zi raspunsul dar uitase mai pe urma…Apoi cu vre-o 3 ani in urma la serviciu la fel cautam raspunsul…
Aici numai am vazut desenul fara ca sa citesc nimic mi-am dat seama ca e skema la problema data…Dupa 5 ani in sfitsit si raspusul…;-))))))))))))))
Bravo kirpi4i!!!!! datorita tie am gasit raspunsul… Salutari de la Singera!!!!!!
Nimeni Altu'
25 Jul 09 at 12:38
mai bine mai tyrziu decyt niciodata;)
kirpi4
26 Jul 09 at 16:13
Raspunsul e evident si f simplu. Dispozitivul care realizeaza acest lucru se numeste “intrerupator cap-scara”. Intrebati la un magazin de electrice si sigur o sa va ajute in acest sens.
Alin M.
29 Sep 09 at 10:43
hm:) merci Alin. good to know;)
kirpi4
29 Sep 09 at 10:45
dragi ingineri, luati manualul”ed. tehnologica”cl YI, acolo se demonstreaza asa skema. La mai mult si la mai mare!
profesor
22 Mar 11 at 17:47
@profesor dumneavosatra practicati in toata ziua, pe cand eu nu mai practicde vreo 10 ani:) e normal sa fi uitat. Pe viitor, in schimb, voi sti la cine sa ma adresez;)
kirpi4
23 Mar 11 at 08:18
Da. Iak asta nu m-amasteptat sa gasesc aici. Ma framanta si pe mine intrebarea. 🙂
blogulluicazacu
23 Mar 11 at 10:07