blogu' lu' castraveţ

Cum a fost mușcat primul bit

with 4 comments

596px-5_25-inch_floppy_diskBit – unitate binară de măsură a informației ce poate lua valorile 0 sau 1. Unul dintre cei 8 fii ai lui Byte.

Prima dată am aflat noținunea în școala unde am făcut 9 ani de studii. În clasa de informatică pe atunci supraviețuiau așe animale Бейсик-Корвет care nu erau decât niște console pe care timp de 5 minute se încărcau de pe un server central, de pe dischete de 5.25 inch jocuri în doua culori, compilatoare basic și alți dinozauri ce cântareau câteva zeci de kilobytes. Rețeaua dintre console și server era facută prin interfața serială (RS232 – COM port). Anume pe ele am învățat primele instrucțiuni de cod în Basic:
LINE(10,10,100,100)
CIRCLE(100,100, 50).

A urmat apoi liceul cu giganți Yamaha. Prin ele am facut prima data cunoștință cu Volcov Commander, Vindows 3.11, jocurile F15 și Civilisation pe 256 de culori și primele instrucțiuni în Borlan Pascal.
Yamaha_Large

În vremea ceea un verișor de-al mamei, Lilian, lucra profesor în blocul 2 al UTM. Am frecventat ceva timp sala pe care o administra și acolo am devenit gooroo în MSPaint pe Windows 3.11. Cream capodopere demne de invidia photoshoperilor din zilele noastre. Ulterior am avut tupeul să desenez tabele în el pentru laboratoarele de fizică din facultate, lool.
Cam atât am luat eu din liceu.

Când eram în primul an de facultate, prin 1998 era în toi modernizarea înstituțiilor de învățământ cu calculatoare nou-nouțe Hewlett Packard ce aveau 166 Mhz CPU, cu Win 95 pe ele. Pe atunci veneam des în vacanțe sau weekenduri în școala unde am învățat 9 ani, mâncând cu lingurița de ceai cel mai modern sistem de operare. După ce-am ucis Windowsu pe 3 din ele, am înțeles că e timpul să știu cum se pune la loc. Am aflat în scurt timp, devenind astfel principalul administrator de sistem, neoficial în schimb foarte privilegiat, din s. Negureni:)) Need for Speed 2, Hexen pe rețea care practic mă arunca în altă dimensiune când îl jucam.

[1]-Бейсик Корвет, [2] Hewlett Packard

Бейсик Корвет, Hewlett Packard

În acea perioadă Chișinăul a aflat ce e aia “vsemirnaia globalinaia pautina”, în primul club internet – la CNTI (centrul noilor tehnologii informaționale). Acolo eu cu Joric învațam cu asiduitate MIRC-ul iar arabii de la ULIM brainstormingul cu Solitaire. Pentru o noapte de net trebuia să te înscrii din timp cu 1-2 săptămâni. Joric avea pile pe acolo, respectiv eram pe MIRC ceva mai des decât restul muritorilor de rând.

Tot un HP avea și Joric, pretenul meu. El stătea pe atunci la “40 de ani” – Telecentru, la ofis cu tiosca. Ofisu era un apartament cu o odaie ce le servea drept dormitor seara și depozit de mirodenii ziua, cu baia căptușită exotic cu jumătăți de dopuri de plută, cu bucătăria unde era calculatorul și era oficiul propriu zis. Și serile cât în dormitor curgea berea și trosneau fălcile de cipsuri și moiva afumată, eu făceam cunoștință cu C++, proiectând un joc similar celui de pe Dandy: unu cu tancurile – trebuia să aperi baza de tancurile inamice. Drept că mai des eram lângâ bere și moivă decât lângă calculator: straniu dar reușeam să le combin foarte eficient.

Noțiunile de email și de motor de căutare am aflat-o la centrul AUPELF-UREF din blocul 2 al UTM, fiind student anul 2 la Filiere Francophone Informatique.
Au urmat apoi 3 ani de chirie cu Joric pe bd. Renașterii 27, cu același HP. În acea perioadă împreună cu Vasea chiuleam zilele de la ore – omorându-le cu somn, bere și țigări Golden Gate iar nopțile proiectînd jocuri și motoare 3D în Borland C v3.1.

Apoi, prin anul 4, mi-am luat primul meu PC.
Ingurgitarea tonelor de megabaiți la hotarul a două ere IT obținea amploare, primii inoplanetieni își construiau baza secretă de cercetare la 200 m adâncime undeva în pustiul Sahara iar în galaxia Norului Magelanian Mic civilizația mirmeceană inventa roata.Written by castraveţ

May 24th, 2009 at 3:56 pm

Posted in IT stuff,Jurnal de bord

Tagged with ,

4 Responses to 'Cum a fost mușcat primul bit'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Cum a fost mușcat primul bit'.

 1. hi …. I have come to your place and give a comment, I hope you as well on me

  lina yuliana

  7 Aug 09 at 13:22

 2. […] a comment » În primul internet club, apărut în Chişinău (am mai scris de spre asta) veneau mai toţi studenţii de la ULIM. Făceam haz cu prietenul meu Joric pe vorbele […]

 3. da, si imi amintesc ca tot in acea perioada ai fost si tu atacat de virushii cei cruntsi ai PC-uruilor inoplanetele, si ai stat si pri nspital di ncauza ca te doborase virushii :D. Noroc de medici ca luptand corp la corp au putut alunga virushii din tine si te-au readus pe pamant 🙂

  lizun

  18 Oct 09 at 22:12

 4. aaa, da da:) o fost ashe sheva:)) Asta-i o perla scoasa de profa de informatinca din scoala:))

  kirpi4

  19 Oct 09 at 07:43

Leave a Reply