blogu' lu' castraveţ

MSPaint vs MSWord

with 2 comments

Întotdeauna eram convins de ideea că să stai culcat în pat și să faci ceva serios pe laptop e un chin, eu find deprins cu tastatură fullsize, mouse, așezat pe scaun, în fața unui monitor wide de 22″. Îmi imaginam o productivitate considerabil redusă la laptop scriind texte în Word, făcând calcule în Excel sau proiectând cine știe ce cod în Access, Builder sau C# sau mâzgâlind în Photoshop. Unica comoditate a laptopurilor de care eram cert convins – filmele înainte de somn, cu lumina stinsă. Primele mele tentative de a asimila laptopul se terminau rapid cu senzații similare celor claustrofobice: tastatura pitică, butonul Fn care te scoate din sărite, explorarea iritantă a tastaturii după un Del sau Ins, touchpadul care te face să te simți invalid…etc.
Păi, bai doamnelor și domnilor, și nu în ultimul rând, băi domișoarelor, m-am lecuit și de boala asta – cam târziu, sunt convins. Anyway, acuma, cred eu este exact invers: no desktop – davai Laptop. Gamerii cred că nu vor fi de acord cu mine. Am avut tot timpul la dispoziție ca să ajung la concluzia dată.

Această revelație mi-a adus aminte de o altă mare descoperire a mea din anul I din facultate: tabelele din winword.
Fiind proaspăt ieșit din băncile liceului unde tehnologiile informaționale erau la grădiniță, când internetul era în maternitate, când Windows 95 și NT erau niște creaturi mitologice și cunoscute doar de cei inițiați, am mers la facultate cunoscând doar câteva instrucțiuni de cod Pascal și având o abilitate sănătoasă de a desena chenare cu carioca pentru paginile de referat. Această măiestrie o aplicam cu succes și în primele săptămâni de facultate, în mod spcial la scrierea referatelor pentru laboratoarele de fizică. Și uite că în aceasta perioada încetul cu încetul a început să se nască relația dintre noi: eu și электронная вычислительная машина (ЭВМ) западного производителя. Acestă relație a început să deschidă primele orizonturi ale GUI: MSPaint și MS Word. Din motivele preferințelor artistice, MS Paint a fost prima aplicație asimilată de mine: în MS Paint eram ca peștele în apă. Și uite că a fost aruncată la gunoi carioca și referatele se scriau pe unde reușeam eu (la laboratoare în UTM, la Joric, la școală în vacanță sau oriunde era un monitor și o gaură pentru floppy 1.44″) și se tipăreau la printer în căminele UTM pentru 25 bani pagina. Textul se scria în winword iar tabelele și diagramele cu cifre, coificienți și unități de măsură se desenau cu mare grijă în MS Paint. :)))))))) eu mor când ma gândesc…
Chestia e că tabelele mele nu se prea deosebeau de tabelele altora, mai ales că tabelele mele serveau ca fingerprint pentru profesori: astfel erau prinși cei care foloseau referatele mele în scopul economiei lor de timp, pentru că acolo unde era printerul – era și cea mai mare colecție de referate ale UTM:).
Și la un moment dat… O! MINUNE! am descoperit că în winword se pot face tabele: un timp acestea îmi creau aceeași senzație de claustrofobie despre care vb mai sus – nu se desenau ele așa cum vroiam eu, macar crapi în patru. MS Paint și-a prelungit dominanța ascupra convingerilor mele tehnologice câteva luni. Până la urmă, totuși focul a fost îmblânzit.

Notebook vs Desktop PC sau Paint vs Word….
Mă gândeam să fac o concluzie aici, da zic eu, e de prisos: dacă nu ești gamer schimbă-ți pc-ul pe laptop.
Cortina.Written by castraveţ

May 24th, 2009 at 3:58 pm

Posted in Gliucuri,IT stuff

2 Responses to 'MSPaint vs MSWord'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'MSPaint vs MSWord'.

  1. mor de ras … da imi amintesc si eu de primele descoperiri in ale PC-ului, buna treaba, si mai ales noroc de protectia mamei Carolinei, D-zeu sa ii dea sanatate, altfel credca te faceai doar scriitor, da asa ai ajuns programist-scriitor 🙂

    lizun

    18 Oct 09 at 22:05

  2. hm…bai eu sheva n-am ynteles:) care protecitie? care carolina?:)

    kirpi4

    19 Oct 09 at 07:41

Leave a Reply