Televiziunea – un instrument de manipulare
În copilărie, îmi aduc aminte era foarte popular Anatolii Caşpirovschii. Veneau mii de oameni la spectacolele lui. În una din emisiuni a realizat o sesiune de hipnoză cu spectatorii aflaţi dincolo de ecranele televizoarelor. Ţin minte foarte clar cum printr-o comandă a oprit toate ceasurile din casă. A doua zi părinţii vorbeau panicaţi cu vecinii despre această „minune”. Au văzut şi ei, am văzut şi eu cum s-au oprit ceasurile, cel puţin această iluzie mi-a rămas până în ziua de azi.
Câteva studii ştiinţifice efectuate de diferiţi cercetători arată că modalitatea de asimilare a informaţiei percepute de individ prin intermediul televiziunii este cu totul diferită decât celelalte surse de informare cum ar fi cititul, ascultatul sau prin discuţii verbale. Conform acestor cercetări se pare că lucrurile merg în direcţia deloc bună: informaţia pe care o primim de la TV este cel mai puţin supusă unei critici obiective de către creier. În mare parte informaţia este pur şi simplu acceptată aşa cum este fără a fi analizată detaliat la nivel cognitiv, fără a fi supusă testelor neuronale de veridicitate şi obiectivitate. Altfel spus, pentru orice subiect prezentat, probabilitatea cea mai mare că el va fi recepţionat ca fiind adevărat, va fi în cazul când el este transmis prin intermediul TV.
Astăzi sutele de canale văzute prin satelit ne prezintă filme, desene animate şi tot soiul de show-uri, toate menite să ne asigure „binele şi confortul nostru” şi nu fac altceva decât să ne zombeze creierul, să ne ţină cu ochii fixaţi în micul ecran (urăsc cu toate unghiile expresia asta) televizor ca până la urmă să nu ne mai dăm seama că am dat câteva ore pe nimic.
Posturile de ştiri ne prezintă astăzi ştiri controversate şi fiecare are un grup-ţintă al său de manipulare. Acum este suficient să ne imaginăm care ar fi urmările dacă prin intermediul TV s-ar mai aplică şi procedeele clasice ale hipnozei Ericksoniene.
Este imposibil să nu observăm logica.
corect
daxinte
7 Oct 09 at 09:55
Cel mai bine se observa manipularea inainte de alegeri.
De aia, in perioada pre-electorala ma uit la posturile TV ce simpatizeaza partidele diametral opuse. Adevarul e undeva la mijloc.
Cum se observa manipularea: in context se pune accent pe unele si aceleasi cuvinte. Exemplu – PRO-TV, care pune accent pe cuvintul “comunist” in stiri:
“Comunistul Voronin” sau “Fostul comunist Lupu”, ceea ce demonstreaza ca acesta nu este un post echidistant, prin urmare – manipuleaza societatea.
La urma urmei, fiecare decide pentru dinsu, daca se vrea manipulat sau nu 🙂
Deem3n
7 Oct 09 at 10:26
Intr-o vară eram la bunica, într-un sat de pe malul Nistrului (vecin cu Puhăceni, dar mi se pare mai frumos). Ai mei aduseseră odată cu mine un braţ de ziare şi reviste mai vechi ca să le decidă bunica soarta aşa cum o vrea ea. Din cele mai perimate, bunica făcea pachete de uscat puful de gâscă pentru perne sau de uscat ierburi de leac in pod. Revistele le mai răsfoia, că erau colorate şi “nteresante” spre deosebire de televizorul ei “РАССВЕТ-3071”, alb negru şi de care se plângea că nu reuşeşte să înţeleagă tot ce se spune acolo pentru că “pre repedi grăiesc”. La Caşpirovschi se uita pentru că vecina Vera venea să-l vadă la televizorul bunicii. Vecina Vera n-avea televizor. Se uitau ele, mă uitam şi eu.
Pe la sfârşitul verii şi a zilei când au venit ai mei să mă ia acasă, îmi amintesc că vine taică-meu din fundul grădinii abia ţinându-şi râsul şi o cheamă pe mama să-i arate ceva… Mă duc şi eu să văd.
Admiram cu toţii WCul bunicii, proaspăt văruit şi uşa decorată cu un poster A3, prins în patru piuneze, cu poza lui Caşpirovschi. 🙂
Este imposibil să nu observăm logica, cum zici tu.
televizor ca al bunicii http://www.tambov.su/index.php?option=com_datsogallery&Itemid=248&func=wmark&mid=327
nika
7 Oct 09 at 15:47
loool:)
kirpi4
7 Oct 09 at 16:02
poate prin asta se explica de ce unele persoane reactioneaza prea emotional la filme de exemplu?
pti4ka
8 Oct 09 at 21:28
hm…interesanta idee..tre de gyndit:) s/ar putea
kirpi4
9 Oct 09 at 07:37
desigur că tv-ul manipulează, de exemplu Lupu este capabil să hipnotizeze tot poporul şi să îl trimită la culcare. Apoi mai apar alte personaje cu replici acide şi ne mai trezesc un pic, dar Lupu ne adoarme din nou.
ryunoske
9 Oct 09 at 15:38
Noo, avem antidot pentru Lupu deja:)
kirpi4
9 Oct 09 at 16:12