blogu' lu' castraveţ

Vama Veche

with 7 comments

1 mai 2009
A venit cineva din pioneri cu o idee genială să mergem la vama veche unde pe 1 mai va fi deschiderea sezonului de vară. Un pioner nu trebuie convins mult (dacă trecem peste faza că dacă nu aveam transport direct – nu mergeam), şi dacă a fost aşa la 23:00 pe 30 aprilie eram la FIDESCO lângă ASEM, cu ruxacu-n spate şi cu şliomu în cap. Ne-am adunat 3 echipe pionereşti şi cu trei maşini am plecat spre acolo unde soarele răsare mai frumos şi berea e mai multă şi mai cu sens. Cum se mai întâmplă, o echipă de pioneri a fost nevoită să se întoarcă la 100 KM de drum înapoi, fiindcă unul din ei uitase un paşaport acasă. S-a rezolvat, au ajuns în urma noastra la Vama Veche cu 30 min întârziere. Erau mai rapizi şi mai experimentaţi.
Am ajuns, am scos bagajele, am scos din bagaje sticla, am destupat-o, am scos un pahar, l-am umplut, l-am ridicat şi am zis:”Eheheheheeeeei! ghini te-am găsit Vamă veche ce eşti”. Vama Veche da din cap respectuos iar pionerii o salutau pe rând cu un pahar de vin roşu.
După ce s-au strâns toţi pionerii gramada, după ce am pus corturile, prieteneşte am purces la marcarea teritoriului: România – pământ moldovnesc sau altfel spus Basarabia – pământ românesc.
img_6448

Au urmat primele şi ultimile proceduri acvatice din acest weekend:
Slipi de baie. Apă sărată şi rece de mare. Bine. 50 molecule de Pertzovca. Menunat. Îmbrăcarea, îmbarcarea şi drept La Bibi sub acoperiş.
img_6718

După 10 ore de drum, cu picioarele amorţite, nemâncaţi, uneori stresaţi din cauza la diferite situaţii de drum, ce-ar putea fi mai bun de cît să intri undeva, să te aşezi şi să ştii exact ce aştepţi. Nici n-am reuşit să luam bine loc, că Bibi ne-a şi cinstit cu 50 de ţuică. Ţuică din partea casei: poc. Poc Ţuică. Ţuică poc. Bucate. Bere poc. Aici iţele se cam încâlcesc. S-au descâlcit ele mai târziu dar era prea târziu.
Purceluşul avea direcţia bine predefinită. Ţuica a mers menunat.

În fine: am mers la ambasada Moldovei în Vama Veche, adică acasă – acolo unde ne erau corturile şi flagul. La ambasadă veneau tot mai mulţi şi mai mulţi – totul se petrecea în sensul obţinerii de viză pentru tărâmurile lui Bachus. Până a început primul eveniment mult aşteptat – concertul Snails şi a Omului cu Şobolani, pionerii au reuşit de nenumărate ori să tot alerge încolo-încoace după cerneală de ştampilă pentru viză.
Intrare la concert. Stat la concert. Plecare de la concert.
Următorul episod este foarte vag: mă văd cu felinarul în cap într-o cladire nefinisată, prin întuneric căutând lemne de foc. Munţi de penopolistirenă şi glasuri de oameni şi ghitară la etajul doi. Zice lumea că m-am pierdut pentru o habă bună de timp şi nu-mi rămâne decât să cred că la mine timpul curgea altfel.
Stat la foc. Povestit bancuri. Pionerii s-au pornit după bere. M-am pornit şi eu. Dar m-am răzgândit repejor deoarece busola a început să funcţioneze aiurea, şi m-am lăsat convins de forţele electromagnetice mai puternice decât acele busolei.

Constatarea zilei: purceluşul a fost doborât pe neaşteptate şi pe neprins de veste, exact în momentul când cioara a ajuns cu bine în ţările calde. Şi-a dat seama despre asta doar a doua zi. Zice lumea că purceluşul a mai fost şi agresiv în unele momente. Despre asta istoria va rămâne mută deoarece gura rea a lumii a inventat multe, şi purceluşul nu mai ştie pe cine să creadă.

2 mai 2009
Wake up. Citramon. Citramon.
Cu ochi de vietnamez şi cu o stare de inoplanetian am pornit spre ciorba de văcuţă.
Ciorbă, bere.Corturi. Foc. Bancuri. Plimbări. Shaworma. Concert.
Mai toată ziua a constant din migraţiuni abundente a fraţilor moldoveni de la un cort la altul. Cu bancuri, cu bere, cu vorbe bune, într-un cuvânt – cu prikolale. O serie din ele le povesteşte Pabel în blogul său.

Mergând spre sursa de bere, mai dai câte un leu dacă-ţi place cum este cerut. Sunt sincere apelurile oamenilor către trecători. Vama Veche fără astfel de imagini n-ar mai fi Vama Veche. Spunea un pioner că în Vamă dacă ar cere cineva 1 LEU pentru altceva decât bere, nu prea are şanse să-l primească.
img_6563

Noţiunea de timp nu există: Vrei dormi, vrei mergi unde vrei, vrei stai la foc. Nu contează cât e ora şi care-i situaţia climaterică. Când ai chef atunci te pui pe mişcări.
img_6585

Seara s-a transformat treptat în zi: cu rug, cu bancuri spuse pînă la 8 dimineaţa şi cu dureri de burtă în urma hohotelor, uneori cu lacrimi.

3 mai 2009
Trezirea – mai gea ca oricând din zilele astea. Toţi tăcuţi, şi-au strâns frumos corturile, au vărsat o lacrimă, au tras un boşet şi au mers să pape ceva: Papa la Şoni. Aici purceluşul parcă, parcă a înviat puţin. Ora 12:00, când Şoni a scos cazanele de pe foc, a fost startul sărbătorii stomacului pioneresc. Ciorba cu potroace, Gulyas, sau celebra ciorba de tarhon direct din cazan este o revelaţie aparte.
img_6704

Am facut papa la Şoni şi-am pornit spre casa: trişti, obosiţi plăcut de bucatele proaspăt asimilate şi nostalgici, spre cheliile proapsăt rase ale chişinăului, spre praful urban, spre pământul de unde am adus flagul.

P.S.(nu e o dezamagire – e o constatare)
Cândva Vama Veche era o regiune de mobilizare a sufletelor rebele şi nonconformiste, o comunitate aparte unde toţi sunt fraţi pe-o vară, unde eşti mai liber decât oriunde. Acum se observă foarte accentuat o tendinţă de comercializare a regiunii, de abatere de la cultura şi tendinţele iniţiale primare. Acolo unde cândva erau doar corturi acum apar hoteluri.
img_6591

Printr-o expresie: Vama se papsuieşte, daca deja nu s-a păpsuit.
Eu am mers acolo prima dată. Cu toate acestea, nu vad motivul de a nu mai merge. Mi-a plăcut aşa cum a fost.Written by castraveţ

May 5th, 2009 at 10:04 am

Posted in Rucsac

Tagged with , , ,

7 Responses to 'Vama Veche'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Vama Veche'.

 1. maladets. Nam timp sa citesc dar ai un stil de a scrie cam ca mine. Numai ca eu nam blog. Da am iPhone. Haaaa

  Colean

  5 May 09 at 10:31

 2. OOO, Colean:) Noroc:) Badaproste:) mai intra:)

  kirpi4

  5 May 09 at 10:35

 3. so scurs o lacrima… ;(

  adi

  5 May 09 at 10:37

 4. :)) aga…sh la mini…de piva:)

  kirpi4

  5 May 09 at 10:39

 5. Tough weekend 😛 Bine ca ati supravietuit 🙂

  decolteu

  5 May 09 at 11:10

 6. Missing Vama Veche, am trecut si eu pe-acolo vreo 9 ani in urma…

  Ella

  5 May 09 at 13:14

 7. bai dinuuu…tucma ni s-o facut dor di un banc de-ashela de-a tau cu merji el merji:)

  liliok

  5 May 09 at 22:22

Leave a Reply