blogu' lu' castraveţ

Varză murată

with 6 comments

Astăzi, pregătită în cel mai meticulos mod posibil pentru a fi prelucrată ulterior de către aparatul digestiv uman, păstrând cantitatea maximă de vitamine şi substanţe nutritive, echilibrate după conţinut, capabilă să satisfacă senzaţia de foame rapid şi pentru mult timp, eliminând activ în timpul mirosirii, contemplării şi consumării salivă şi sucuri gastrice, în bidonul de şaptesprezece kilograme a fost pusă la murat varza.

Ingrediente pentru un bidon de 17 litri:
-Varză
-O gutuie tăiată sferturi
-O sfeclă roşie tăiată cuburi mari
-Două rădăcini de hrean tăiate felii (cam 100g)
-Jumătate de kilogram de morcovi medii, întregi.
-Câteva crenguţe de cimbru
-Sare
-Apă

Mod de preparare
1. Se pregăteşte sărămura: la fiecare litru de apă călduţă se adaugă câte 50g de sare. Se amestecă până sarea se dizolvă complet (eu am folosit cam 9 litri de apă, respectiv 450g de sare).
3. Se aleg verze indesate si cu frunza subţire, culese târziu, la sfârsitul lui octombrie (au mers cam 4 verze mari). Se curăţă de frunzele exterioare verzi, vestejite sau atacate de purici. Se înlătură ciocanul. Se aşează varza (întreagă sau tăiată în jumătăţi) în bidon. Printre verze se pune câte un morcov întreg, hreanul feliat, frunzele de dafin, crenguţele de cimbru, gutuia şi svecla roşie.
4. Se toarnă sărămura în bidon.
5. O dată la trei zile, timp de trei-patru săptămâni varza se pitroceşte: se scurge tot lichidul din bidon, se vântură ca să piardă din vâscozitate şi se toarnă înapoi. Bidonul se păstrează la răcoare. Gata parcă.

Acum oameni buni şi gospodari, vă urez de aici încolo spor la murat treabă şi revin peste câteva săptămâni cu o străchinuţă de curecheş murat la gura unui păhărel de ţuică de prune.

Updated on 20.12.2009
A ieşit, după cum am promis.Written by castraveţ

November 24th, 2009 at 10:09 pm

Posted in Ni-a mânca

Tagged with ,

6 Responses to 'Varză murată'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Varză murată'.

 1. Apoi tu ai pus la murat varza. Clar, ca in cazul asta fiecare cu receta lui.
  Da iaca cand pui la murat curechi…

  buldang

  25 Nov 09 at 14:44

 2. nooo, eu la curechi ynca nu ma prishep. Vreu s vad cum s-a prini varza, shap-oi pune sh curechi.

  kirpi4

  25 Nov 09 at 14:46

 3. Apropos, castravetii murati tot merg bine la 100gr. Sfatul meu e sa incerci sa pui si niste castraveti 😛

  lizun

  27 Nov 09 at 09:27

 4. toate la timpul lor. Eu yntyi testez abilitatile mele culinare la muraturi elementare: varza. dac iese , muram shi castraveti, shi roshii, shi mere, shi bere facem;)

  kirpi4

  27 Nov 09 at 09:29

 5. […] moarea, moarea în general cere să i se dedice un poem aparte. Deci, după cum am promis aproape o lună în urmă, am revenit cu argumente incontestabile (ca să nu zică lumea că arunc vorbe în […]

 6. […] roluri: Curechiul murat – o varză de toamnă din Floreşti, murată cu dragoste OM – kirpi4 şi alţi […]

Leave a Reply