blogu' lu' castraveţ

Viata satului si coada vacii!

with 11 comments

Luni de dimineata, un inceput de primavara 1980, destul de cald, cu noroi si cioare croncanind prin salcimi. Undeva departe se aude dangat de clopote a inmormintare. Tractoarele trec in sus si in jos pe linga poarta familiei Rusu, pentru ca stau la margine de sat si este iesirea principala.
„Si cum, Pastele ma-sii, puteam s-o sparg chiar azi, de ziua mea”, injura Ivan Matveevici prin casa, in timp ce nevasta-sa alergase dupa matura in bucataria de vara . Era cana cu trandafiri albastri din setul pe care i-l daruise nasa-sa de ziua lui, acum exact 5 ani plus o zi. Ii placea mult acea cana pentru ca ii amintea de aniversarea de 40 de ani, cind a primit Niva noua din partea colhozului. Nu i-au dat-o in proprietate, dar oricum a luat-o ca pe un cadou. Conta foarte mult atunci cind mergea la sedinte cu colegii lui din alte comune, sa mearga cu o masina ca lumea.
Suna telefonul. Ivan Matveevici ridica receptorul injurind si isi cere scuze sfiit pentru ca interlocutorul de la celalalt capat al firului l-a auzit injurind. Dupa o scurta pauza, incearca din rasputeri sa explice ca nu-i cea mai potrivita ora, ca trebuie sa mearga la munca, ca este zi grea, inceput de saptamina, dar termina cu un „Bine” spus cu jumatate de gura. Pune receptorul si injura din nou, de data asta nu are legatura cu cana sparta.
„Vine Maxim Fiodorvici, pune ceva pe masa!”, se adreseaza femeii care incearca sa adune cioburile pe o bucata de carton pe care scrie „Лимба молдовеняскэ. Класа а 7-я”. Fara sa reactioneze cumva, femeia termina de adunat cioburile si iese cu ele afara. Ivan se uita pe geamul care da in ograda vecinului. Vecina amesteca niste balega de cal, lut si pleava. Din casa iese barbatu-so si trecind pe linga femeia aplecata, ii trage o palma peste cur. Femeia se indreapta si dupa doua injuraturi ii spune sa taie azi salcimul din dosul casei, ca rupe streasina.
Intra Maxim Fiodorovici, isi scoate sapca cu mina stinga, cu mina dreapta ii stringe mina stapinului casei. Ivan se aseaza pe pat cu coatele pe masa, iar Maxim Fiodorovici se aseaza in celalalt capat de masa, pe scaun, cu mainile in jos, intre picioare.
MF: Matveici, m-o sunat Chelaru.
Ivan nu spune nimic, il priveste foarte atent si asteapta continuarea.
MF: Peste trei saptamini, la Nisporeni, se organizeaza concursul de mulgatoare.
IM: Da nu-i prea devreme? In alti ani se facea pe la inceputul lui iunie.
MF: Anul asta se face cu mult pafos. Vine televiziunea, oaspeti de la Chisinau. Tambalau mare.
IM: Mda… ce le pasa lor, futu-i dumnezeii mamei lor, dintr-o sarbatoare in alta!
MF: Da, iar noi muncim ca prostii pe dealuri. (da cu sapca de genunchi)
MF: Amuia… treaba-i un pic mai delicata.
Ivan il priveste tinta, fara nicio emotie pe fizionomie.
MF: Noi suntem cel mai prosper colhoz din raion dupa rezultatele de anul trecut. Eu ca presedinte am obligatia sa port cu cinste acest titlu. Trebuie sa trimitem cea mai buna mulgatoare.
IM: Maria lu’ Sirghi, fara vorba!
MF: Nu merge. (isi scarpina fruntea cu mina stinga, in care tine si chipiul)
IM: Fedotici, asculta-ma pe mine, nu in raion, da in toata uniunea nu gasesti mulgatoare ca asta.
MF: Stiu, Matveici, stiu, da treaba-i mai complicata…
Matveici priveste pe geam la vecina care sta in aceeasi pozitie. Vecinul carind o scara in spate, merge dupa casa.
MF: Cistigatoarea o sa apara pe coperta la “Femeia Moldovei”!
IM: Foarte bine, crezi ca se rusineaza? (schiteaza un zimbet ironic)
Maxim Fiodorovici il priveste serios si intoarce si el capul spre vecina, pe care Ivan Matveici n-o scapa din ochi. Continua sa vorbeasca privind pe geam…
MF: Ne praideot. Nu corespunde ca virsta si nici ca fason, intelegi?
Ivan intoarce capul spre el, Maxim Fiodorovici continua sa priveasca pe geam.
MF: Ne trebuie…
Se opreste pentru ca intra femeia cu o farfurie de slanina, niste salam, citeva bucatele de brinza de oi si alta farfurie cu piine. “Va aduc si un pahar de vin?”, intreaba femeia privind intii la Maxim, apoi la barbatu-so. “La oara 9 dimineata?”, raspunde in doi peri Ivan. “Poate ar merge un paharel!”, spune cu sfiala Maxim Fiodorovici, privind tinta la Ivan. Femeia pleaca.
MF: Da, ne trebuie cineva ca Angela ta, Matveici.
IM (foarte relaxat): Faceti concurs de invatatoare sau mulgatoare?
MF: Eu cred ca oricine poate invata…
IM: Maxim Fiodorovici, hai sa nu vorbim prostii.
MF: Voi vaca aveti, nu?.. Angela Vasilievna o mulge? O Mulge!.. Vezi?..
_________________
Dupa ce il saluta respectuos pe Maxim Fiodorovici, Ivan urca in Niva si da sa inchida usa. Maxim Fiodorovici deja facuse citiva pasi, intoarce capul si striga tare, ca sa acopere vuietul motorului: “Ca doar nu numai mie imi trebuie, matale esti seful fermei, la urma urmei!”
_________________
E seara. La televizor un discurs de partid. Angela sta asezata in capul mesei, Ivan sta pe locul lui, in celalalt capat, asezat pe pat si soarbe cu pofta o strachina de bors. Angela ii povesteste ca a sunat Vlad, baiatul lor, student la Agronomie.
A: A intrebat daca nu mergem pe la el la sfirsitul saptaminii.
Ivan nu reactioneaza…
IM: Tu ce crezi despre ce a zis Maxim Fiodorovici?
Angela: Ca doar nu vorbesti serios…
IM: Tu crezi ca eu am de ales? Crezi ca asta ma lasa in pace?
A: Vanea, eu te rog sa va cautati alta doiarca, ca eu nu am facut degeaba 5 ani de institut.
IM: Ca doar nu te pun sa mulgi vacile de la ferma. O zi si gata.
A: Si pe urma?
IM: Pe urma ce?
A: “Angela Vasilievna – doiarca care ne educa copiii! Iti dai seama ce o sa fie in sat?”
IM: Cine dracu citeste “Femeia Moldovei” la noi in sat?
A: Eu citesc.
IM: Angela, ei acolo asa te vopsesc ca nu te mai cunoaste nimeni, tu nu vezi cum arata femeile de pe coperte? Unde vezi tu asa femei in Moldova?
A: Vanea, eu te rog sa termini cu prostiile.
___________________
A trecut o saptamina. Suna de repaus si toti copii se inghesuie sa iasa din clasa. Intra directoarea scolii, Nadejda Lazarevna.
NL: Angela Vasilievna, avem o problema.
AV: De-as avea eu numai o problema… (schiteaza un zimbet ironic si inchide catalogul)
NL. Contabila de la Selsovet m-o rugat sa-i transfer copilul in alta clasa. La fel si felserita.
AV: I-auzi! Astea doua demult ma sapa. Au nascut copii prosti ca noaptea si vor sa-i luminez eu cu note mari. Sa-si ia plozii amindoua si sa si-i invete cum cred ele. Abia mi-o fi mie mai usor.
NL: Problema este de alt gen, Angela Vasilievna. Este vorba despre initiativa Dumneavoastra cu concursul.
AV: Iaca cum!?! Este doar un pretext.
NL: Stiti ca eu va sustin si intreg colectivul, dar daca astea doua fac scandal, o sa avem probleme cu parintii.
Anglea o priveste un pic ingindurata, apoi se aseaza pe scaun si isi pune mina la cap…
AV: Stiti ce cred eu, Nadejda Vasilievna? Astea doua, ca si multe alte proaste de la noi din sat, nu au fost mai destepte decit progeniturile lor. Dumneavoastra stiti, ca le-ati invatat pe amindoua si pe mine. Ma gindeam sa renunt, ca m-am certat aseara cu Ivan de i-au iesit pe ochi cei 25 de ani de casnicie. Dar daca problema se pune astfel… eu o sa fiu si doiarca. Sa crape toantele de invidie cind m-or vedea pe coperta.
__________________
A mai ramas o saptamina pina la concurs. La ferma este adunare. Eudochia Burlea incearca sa explice cit de aiurea este sa trimiti o invatatoare la un concurs de mulgatoare…
EB: Ivan Matveevici, la muls vaca nu-i ca la aratator. Aici e lucru si cu mainile si cu capul. Ca doar eu nu ma apuc sa-i invat pe copkii. De ce sa-si bage Angela Vasilievna nasu in treaba noastra? Eu inteleg ca-i femeie gatita si arata bine la televizor, da trebuie sa poti trage si de tite.
IM: Fetelor! Evdochia Ivanovna, eu va inteleg, da nu depinde numai de mine. Am si eu sefi, care si ei au pe cineva deasupra lor. Aia de la Chisinau viseaza noptile si ne ordona noua dimineata.
EB: Apoi asa-i intotdeauna. Cineva lucreaza si altcineva se fotografiaza.
Incep sa vorbeasca toate odata, de nu se mai intelege nimic, unele sunt pro, altele contra. Ivan incearca sa le calmeze, dar este in zadar. La un moment dat fluiera Pricop, un batrin cu un singur picior, paznic la ferma. Toata lumea muteste.
Pricop: Giste, giste, ga-ga-ga…
EB: Da o costilie peste capu tau prost n-ai vazut?
IM: Fetelor, eu va rog…
Dintre femei iese una mai inalta, uscativa, in halat albastru si parul strins in coc – Maria lu’ Sirghi.
MS: Dochita, eu propun sa te linistesti si sa-ti cauti de treaba, ca nu incap toate vacile in fotografie.
Toate femeile rid, inclusiv Eudochia, care nu a inteles ironia. Pricop se ineaca de la ris si incepe a tusi de se opresc toate femeile speriate sa nu piara bietul om. Maria se apropie de Ivan si ii spune s-o trimita pe Angela la ferma, la ea, sa-i mai arate cite ceva la apratele de muls. Ivan ii multumeste, le multumeste femeilor si le trimite la munca.
__________________
Ziua cea mare. La Nisporeni s-a adunat lume de peste lume. Frigarui, muzica, tarabe improvizate, unde se vinde carne, lapte, smintina, brinza, pantofi, inghetata, cuie si orice se poate vinde. Totul se intimpla pe teritoriul fermei 16, amenajata special pentru concurs. Angela da un interviu, alte femei pozeaza. Este plin de fotografi, camere si reporteri. Le povesteste reporterilor informatii despre ferma lor, despre familia sa. Unele chestii le-a invatat, altele le inventeaza, pentru ca asa i-au spus Ivan si Maxim: “Important este sa creada toata lumea ca esti doiarca, chiar si tu sa crezi!” Date statistice, oameni din sat, cea mai buna vaca, сel mai unit colectiv, etc…
_________________
Zarva este oprita de un anunt sonor, care roaga pe toata lumea sa se apropie de scena, se va anunta cistigatoarea concursului. Toata lumea se apropie de scena. Femei gatite, femei mai putin gatite. Brigadiri si presedinti de colhoz, niste copii care alearga. Un tip cu camera ii face semn tipului de pe scena sa astepte un pic. Isi aranjeaza camera. Reporterii isi intind microfoanele. Cameramanul face semn si tipul de pe scena incepe:
TS: Vreau sa multumesc tuturor celor care sunt astazi aici. Vreau sa aduc multumiri speciale presedintilor de colhozuri, sefilor de ferme, ziaristilor, televiziunii, oaspetilor nostri de la Chisinau, cooperativelor care au organizat acest tirg, acestor femei destoinice care duc faima raionului nu doar in republica dar si in toata uniunea si chiar peste hotarele ei. Vreau sa stiti ca la acest concurs nu s-a tinut cont doar de calitatile de mulgatoare, dar in primul rind, de calitatile feminine. Nu este deloc usor sa ai grija de familie, sa fii sotie iubitoare, mama grijulie si in acelasi timp mulgatoare fruntasa. Dar ele reusesc si pentru asta le multumim. Aplauze, va rog.
Toata lumea aplauda, femeile zimbesc, barbatii fluiera, bateristul interpreteaza un ritm triumfator.
TS. Va multumim. Cistigatoarea acestui concurs a cucerit prin acuratete, productivitate, abilitate, grija fata de animale, dar сel mai mult a impresionat prin povestirile sale despre ferma in care activeaza si satul in care traieste. Cred ca sotul ei este mindru, iar presedintele de colhoz ar trebui sa-i pupe mainile pentru ca are asa mulgatoare….
Din nou aplauze si risete. Ivan priveste cu admiratie la Angela, de parca s-a spus exact ceea ce crede el despre sotia lui. Angela, priveste spre scena cu atentie si isi musca coltul buzei. Sta pe virful degetelor si din cind in cind se lasa pentru citeva secunde, apoi se ridica iarasi ca sa vada mai bine.
TS: Am auzit-o cum vorbea cu reporterii si vreau sa mentionez ca nu este doar harnica, frumoasa dar si culta. Dragi tovarasi, am onoarea sa anunt cistigatoarea concursului raional de mulgatoare, Nisporeni 1980, care este… Angela Rusu, Colhozul “Biruinta” din satul Chilisoaia. Aplauze, va rog.
Angela nu reactioneaza. Priveste spre scena. Toata lumea se uita in jur, fotografii si-au indreptat obiectivele spre multime. Maxim Fiodorovici se uita intrebator la Ivan Matveevici, care nu stie cum sa reactioneze. O impinge totusi discret pe Angela inainte. Initial Angela avea un aer revoltat, ca a fost intrerupta din concentrare, apoi a realizat ce se intimpla si a pornit spre scena…
__________________
Toata saptamina in sat se vorbeste doar despre marea invingatoare. Toata lumea o felicita. Oamenii o opresc pe strada, copiii se lauda la scoala ca au vazut-o la televizor. Maxim Fiodorovici a organizat o masa festiva la clubul din sat. Angela si-a luat o saptamina libera de la scoala, ca sa se obisnuiasca cu colectivul de la ferma. Urma sa vina televiziunea si reporterul de la Femeia Moldovei, sa faca un reportaj din viata cotidiana a marii eroine, sa o filmeze in mediul ei, la locul de munca iubit.
_____________
Acea saptamina a trecut foarte greu pentru Angela si pentru Ivan. Uitasera amindoi care a fost intelegerea si se bucurau sincer de victorie. Maxim Fiodorovici era foarte nervos spre sfirsitul saptaminii. Nici nu vroia sa vorbeasca cu Ivan, invoca faptul ca este foarte ocupat. Duminica a venit televiziunea, au filmat casa parinteasca a Angelei, au discutat cu sotii la ei acasa, au filmat prin sat, au facut interviuri cu satenii pe care i-a sugerat un om trimis de Maxim Fiodorovici. Toata lumea era mindra ca au o astfel de doiarca, eroina a muncii. Toti au intrat in spectacol. Luni, de dimineata, au mers cu televiziunea si reporterii la ferma, au filmat eroina la locul de munca. Au filmat toata ziua. Pozele le-au lasat pentru a doua zi, ca trebuia sa-i aplice “machiaj special”. Maxim Fiodorovici nu a aparut in acea zi.
Miercuri dimineata, ora 6. Vremea este frumoasa si soarele lumineaza pisicile de pe prag, care par a nu se mai satura de calmul vietii de la tara. Ivan abia s-a trezit. Parea a fi un inceput de zi frumoasa. Si-a turnat ceai in cana cu trandafiri albastri, a doua din set si s-a asezat pe prispa, afara. Intra Maxim Fiodorovici. Il saluta si se aseaza linga el pe prispa.
IM: Vrei un ceai, ceva?
MF: Nu, multam, nu beau ceai.
IM: O sa vii azi pe la ferma?
MF: Nu, am treaba.
Ivan soarbe un git de cea si ridica fata spre soare, mijind ochii. Maxim Fiodorovici isi coate sapca de pe cap si ii pune o mina pe umar…
MF: Matveici, uite care-i treaba…
Ivan continua sa stea cu ochii in sus si stringe cana linga piept cu ambele maini.
IM: Cit de frumos este, totusi, la noi la tara.
MF: Matveici, trebuie sa-ti spun ceva.
IM: Zi, Fedotici, zi. Poti sa spui orice, dar nu exista nimic mai frumos pe lumea asta ca diminetile din Moldova.
MF: Matveici… am primit ieri un telefon, de la raion.
IM: Mai ai vreun concurs? (coboara ochii si schiteaza un suris ironic, dupa care soarbe din cana cu ceai)
MF: Nu. Mai grav. Chelaru a fost sunat de la Chisinau, de la comitet. A fost emis ordin pentru decorarea Angelei cu Ordinul “Gloria Muncii”.
Ivan zimbeste. Maxim nu zimbeste.
MF: Mai este ceva… Am primit ordin sa fie avansata Angela Vasilievna la functia de Mulgatoare Sef.
Pisicile casca, iar ciorile nu se mai aud. Vecina injura prin curte. Pe drum trec tractoare in sus si in jos. Stau la marginea satului si este ieasirea principala.

Scris de Dumitru Marian pe blogul care deamu nu-i.Written by castraveţ

September 27th, 2010 at 4:53 pm

11 Responses to 'Viata satului si coada vacii!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Viata satului si coada vacii!'.

 1. “IM: Cit de frumos este, totusi, la noi la tara.”

  mi-a plăcut, poate că datorită faptului că sunt şi eu de la ţară? 🙂

  Maestro

  27 Sep 10 at 17:45

 2. Mai mult ca sigur. Sunt multe chestii la ţară pe care oamenii care au locuit departe de acel mediu nu le vor înţelege.

  kirpi4

  27 Sep 10 at 18:53

 3. oho, ce mult de citit! mîine o să citesc precis, că acum mi-i somn. simt c-o să-mi placă.
  pur şi simplu m-a intrigat sfîrşitul – da’ ce s-a întîmplat cu blogul cela?

  victoriadiak

  27 Sep 10 at 20:59

 4. Autorul a decis sa-l lichideze:)

  kirpi4

  28 Sep 10 at 07:48

 5. Păcat. 🙁 Tare mi-a plăcut povestea doiercii…

  victoriadiak

  28 Sep 10 at 11:12

 6. Ai citit cumva “Casa cu fata spre ispita” de Dumbraveanu? Ori e vorba de stil, ori de modul de a schita actiunea dar mi-a lasat cam aceiasi senzatie lectura. Bravo 🙂

  Dana

  29 Sep 10 at 19:49

 7. Of, nu sunteţi atenţi:) am scris mai jos de unde am luat povestea. Nu eu sunt autorul:)
  Dar iata pe Dumbraveanu-l voi cauta;)

  kirpi4

  29 Sep 10 at 20:16

 8. eu una vreau sa stiu, ce ce taman la Nisporeni?

  akhazang

  10 Oct 10 at 15:00

 9. autorul e din Nisporeni probabil:)

  kirpi4

  11 Oct 10 at 08:01

 10. scenariul va fi prezentat in germania sub numele ONCE, FOR A LIFETIME.
  http://www.filmfestival-goeast.de/index.php?article_id=773&clang=1
  tineti-i pumnii:)

  dumitrum

  4 Apr 11 at 13:02

 11. @dumitrum
  OOOO! Bafta omule!!!

  kirpi4

  4 Apr 11 at 14:02

Leave a Reply