blogu' lu' castraveţ

Crimeea 2011: raport de activitate al detaşamentului

with 5 comments

Πρωτοβουλία, τολμη, υποστηριξη
După cum şi-a fixat drept scop primordial pentru această vară, detaşamentul “Cioroiul”, în componenţă redusă, după lupte crâncene cu braşoavele fondate şi nefondate ale meteorologilor şi ale celor care-i asigură în mod legal sursa materială de existenţă, pionerii au pornit pe un drum bine prestabilit încă din momentul uscării ultimului fulg de nea pe prima frunză de ghiocel.

Câteva minute după ce a pornit trenul Chişinău – Odesa, un pioner a aflat tragica veste precum că alt pioner a trimis într-o călătorie acvatico-şerodrumincă printr-o banală apăsare de pedală, un accesoriu aproape indispensabil din arsenalul pioneresc. R.I.P. accesoriu pioneresc. Nişte gânduri nostalgice au început să-l frământe iar celui ce a făcut păcatul i-a întors spatele pentru tot restul călătoriei, îndeletnicindu-se cu un joc de manipulare cartografică întitulat „belot”, cu restul pionerilor – posesori ai unei conştiinţe curate.
Balaclava, Crimeea

Odesa
Aici pionerii au aflat că forţele de ordine publică din incinta gării sunt mai hapsâne de bani turistici decât cele de la gara din Chişinău. 200 UAH nedeclaraţi de poliţai serviciului fiscal local este tariful pe care trebuie să-l plătească un fumător înflăcărat cu un chiştoc aprins pe peronul gării din Odesa. Asta desigur dacă nu-l cunoaşte pe Vitalii Grabovski – un căpitan cu greutate autoritară rezident în listele angajaţilor în industria feroviară odesită. Este suficient să-i dai un telefon lui Vitalii Grabovski şi chiştocul aprins se stinge la urnă rămânând la preţul unei simple ţigări.
Balaclava, Crimeea

În Odesa pionerului i-a râs inima de la priveliştea contemplată la gara maritimă: lemne. Multe lemne. Dar cum a spus gladiatorul: Not yet… not yet, în Crimeea sunt lemnele care îl aşteptau.
Balaclava, Crimeea

– Mămica, mămica! Da cini-aciala?
Balaclava, Crimeea

– Aciala-i felinarul care noaptea întâlneşte corăbiile iar ziua strange găinaţul pescăruşilor zglobii ca tine.
Balaclava, Crimeea

Ei cum sa vii în Odesa şi să nu cauţi o bere pe Deribasovscaia?
Balaclava, Crimeea

Bere n-au găsit pentru că toţi aveau de lucru.
Balaclava, Crimeea

În schimb seara au dat pe la „Kompot” şi au băut şi berea ceea. După cum au observat ei, înaintea lor au mai fost de-ai lor. De ce n-au filmat un clip pentru Snails, eu nu ştiu.

Balaclava, Crimeea

Trenul
La miezul nopţii pionerii au urcat în trenul care merge spre Semfiropol. Stranie vânzare de bilete la tren se face în Ukraina. Chiar daca vrei să cumperi cu o săptămână înainte 4 bilete in acelaşi compartiment, ţi se spune ca locuri pe canapelele de jos nu-s, sunt doar sus. Astfel încolo ne-am dus 5 oameni în 4 compartimente diferite, deloc în acelaşi vagon, toţi pe paturile de sus. Pionerul a nimerit în compartiment cu flăcăi. Veneau de la Giurgiuleşti şi plecau acasă, în Sevastopol. Erau marinari pe o navă de pasageri ce circulă pe Marea Neagră, pe valurile ce bat din Turcia până în Giurgiuleşti şi tocmai acum veneau acasă în concediu. De la stânga la dreapta: Andrei, Saşa, Saşa. Printr-o fericită ocazie a lor, Andrei împlinea în noaptea ceea 26 de ani. Printr-o fericită ocazie ei taman aveau ceea ce a mers de minune la tartinele din rucsacul pioneresc. Noaptea a fost lungă. Anii lui Andrei au fost împliniţi cu succes.
Balaclava, Crimeea

Scuturând puchii de pe opi şi hârciogii de subsuori, pionerii au fost împinşi în Semfiropol prin uşa de ieşire a vagonului numărul patru de kilogramele rucsacurilor doldora de bunătăţuri moldoveneşti, lichide şi solide. La revedere tren.
Balaclava, Crimeea

Gara Semfiropol. Autobus Simferopol-Balaclava. Balaclava. Bere. Şurpa. Bere. Piaţă. Iolă (ялик бля). Deadea Saşa.

Prima zi
Deadea Saşa al doilea an la rând marchează începutul de concediu al pionerilor. Legănându-i pe valuri, el îi duce spre Piatra-Cur (Камень-Жопа бля) unde îi aşteaptă vacanţa mult dorita şi binemeritată. Deadea Saşa e mai vesel când pionerii vin decât când pionerii pleacă. Pionerii îs mai veseli când Deadea Saşa e mai vesel.

Obosiţi, flămânzi, epuizaţi de scanare a locurilor favorabile şi comode pentru dislocare, după câteva ore bune de căutări, de nivelare a locului ales după principiul „nu-i cum vrei îi bun cum este” şi „cum o dat dumnezău”, de instalare a cortului, de despachetare, pionerii şi-au aşezat într-un bun sfârşit şalele pe pietre ca să depene prima dată în acest an amintirile lucrurilor ce s-au petrecut la faţa locului, deschizând cu energia lor tânără şi neliniştită portalul universurilor paralele. În general, nopţile în munţii Crimeei sunt întotdeauna pline de misticism. La un moment dat pionerii sunt la un pas de a deveni singuri stafii.
Balaclava, Crimeea

A doua zi
Iar a doua zi…
Balaclava, Crimeea

Drept ca nu toate zilele au fost la fel de însorite. Au fost şi zile mai înnourate, de aceea unii odihnitori preferau să facă băi de soare îmbrăcaţi.
Balaclava, Crimeea

Alte ori frigul era compensat de nişte exerciţii fizice bârnoase extraacvatice
Balaclava, Crimeea
sau subacvatice.

Bucatarie
Dar să vă povestesc despre rutina zilnică a acelor bravi cutezători. Pentru a duce un trai decent, orice om civilizat ştie încă din copilăria genetică a semenilor săi aranjaţi pe rigla timpului că un homo laboris fara instrumente este un homo perdutus. De aceea, pentru a drege o haleală, trebuiesc lemne. Daca lemne nu-s atunci sunt ace de brad. Daca sunt ace de brad, atunci trebuie grebla pentru ele. Aşa a fost meşterită grebla. Materia prima era din belşug.
Balaclava, Crimeea

O oră de lucru şi nici un fel de magie. Din păcate nu s-au păstrat schiţele tehnice ale device-ului.
Balaclava, Crimeea

După ce combustibilul natural era strâns, o ceată de pioneri haiducăriţi de locurile celea sălbatice se întorcea cu proviziile din civilizaţie.
Balaclava, Crimeea

Masa era aranjată,
Balaclava, Crimeea

nu râmânea decât să fie pus cazanul la foc şi de făcut papa bun.
Balaclava, Crimeea

Ca in orice bucătărie serioasă trebuia sa existe si chiuveta. Toate proviziile erau spălate gospodăreşte.
Balaclava, Crimeea

Când ferestraul şi toporul nu mai ascultă mâinile pionereşti, pionerii merg la pădurar. Pentru că acolo este din belşug lemne.
Balaclava, Crimeea

La mare foamea te păleşte pe neaşteptate, aşa că unii luau o gustare pe unde-i prindea pofta.
Balaclava, Crimeea

Balaclava, Crimeea
(Imaginea aceasta a fost raportată ca nelalocul ei şi lezatoare de simţăminte pentru unii. După cum a spus facebook-ul mai mulţi useri lameri (a se citi pudici speriaţi de avioane) au trimis raport lui Zuckerberg)

E păcat sa vii aici si sa nu guşti din darurile naturii. De aceea pionerii au pus nada iar natura urma sa decidă singură ce trebuie sa arunce in ea.
Balaclava, Crimeea

Mai pe urma pionerii au înţeles că marea nu prea recunoaşte metode artificiale de dobândire a hranei.
Balaclava, Crimeea

Deaceea pionerii au înţeles trebuie sa apuce situaţia creată in propriile mâini. Rezultatul a fost pe faţă.
Balaclava, Crimeea

Totuşi nu se putea sa se hrănească doar cu darurile mării, aşa că de cele mai multe ori preferau vietăţi mai terestre.
Balaclava, Crimeea

La cele aeriene nu era de ajuns.
Balaclava, Crimeea

Uneori vecinii se bucurau de o atmosfera absolut naţionala: începând de la mâncare, continuând cu ţuică ardelenească şi terminând cu “Ş-aşa-mi vine câte-odată”.
Balaclava, Crimeea

Pe scurt, să moară de tristeţe şi foame pionerii n-aveau nici o şansă.
Balaclava, Crimeea

Ceea ce nu chiar pentru toţi în universul acesta este valabil.
Balaclava, Crimeea

După cinele copioase, mâncarea trebuia aşezată bine.
Balaclava, Crimeea

Si asta se întâmpla sistematic.
Balaclava, Crimeea

Misticism
Dupa cum v-am spus la început, nopţile in munţi sunt feerice, pline de taine şi mistică.
Balaclava, Crimeea

Aici pionerii au atins culmile cunoaşterii şi adevărata esenţă a realităţii,
Balaclava, Crimeea

au lăudat de bine pe toţi pământenii,
Balaclava, Crimeea

au contemplat piscurile enigmatice ale unor tărâmuri de basm, în fiecare clipă având impresia ca din ceaţă va ieşi într-un sfârşit din ascunzişul său dragonul.
Balaclava, Crimeea

Pionerii au atins cu degetele pietrele fermecate,
Balaclava, Crimeea

au aruncat o râmă pescăruşului-fantomă,
Balaclava, Crimeea

au fiert licori de chemat strigoii,
Balaclava, Crimeea

au văzut cu ochii lor cum este mâncat soarele,
Balaclava, Crimeea

şi cum a fost botezată luna.
Balaclava, Crimeea

Dimineaţa mistuia toate vrăjile şi nu rămâneau decât pietrele scăldate de răcoarea dimineţii şi valurile ce le mângâiau în şoaptă.
Balaclava, Crimeea

Asfinţiturile
Balaclava, Crimeea

Balaclava, Crimeea

Balaclava, Crimeea

Balaclava, Crimeea

Marea
Unui pioner i-ar trebui şi i-ar tot trebui timp ca să parcurgă toate cărările umblate şi neumblate ca sa guste cu ochiul din priveliştile pe care i le oferă marea. De pe uscat,
Balaclava, Crimeea

sau de pe mare.
Balaclava, Crimeea
(Затерянный Мир)

Deadea Saşa i-a adus într-o zi pe mare. Cât n-ar fi de paradoxal, dar lângă “Băşinosul” (“Пердун” – o grotă care trage în sine apa dedesubturilor şi o scoate înapoi pe deasupra sub forma unui havuz de balenă. Locul nu-şi merită calificativul obscen, dar, cu gura lumii nu te pui)…
Balaclava, Crimeea

… se află o altă grotă ce scoate la suprafaţă o apă potabilă, nesărată, limpede ca lacrima şi foarte rece. Aici pionerii n-au rezistat tentaţiei şi au sărit cu cap cu tot în apa de aproximativ zece grade. După cum spune Deadea Saşa, pescarii vin aici sa-şi potolească setea şi să facă plinul canistrelor de rezervă potabilă.
Balaclava, Crimeea

Pe mal pionerul a avut cel mai lung, cel mai strâns şi mai sănătos somn pe care şi-l poate aduce aminte.
Balaclava, Crimeea

Marea este cea mai frumoasă în dimineaţa când pionerii îşi strâng rucsacurile pentru a pleca acasă. Nici un val, nici un peştişor nu îndrăzneşte să tulbure acea linişte de reculegere a mării, pentru plecarea pionerilor.
Balaclava, Crimeea

Şi atunci pionerii îşi iau rămas bun de la mare, de la munte, de la acele spirite nevăzute ziua care sfinţesc aceste locuri şi care le alimentează pionerilor bateriile pentru mult timp înainte.
Balaclava, Crimeea

Deadea Saşa. Iolă. Balaclava. Autobuz. Autobuz. Tren. O. Henry. Cafea.
Balaclava, Crimeea

P.S.
Într-un post următor va fi prezentat şi raportul financiar, ghid al tinerilor cutezători care poate au de gând să calce pe urmele pionerilor până n-au căzut acele de pin de pe Injir.Written by castraveţ

August 3rd, 2011 at 8:44 pm

5 Responses to 'Crimeea 2011: raport de activitate al detaşamentului'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Crimeea 2011: raport de activitate al detaşamentului'.

 1. epic.

  Maestro

  3 Aug 11 at 20:50

 2. fine фотоотчет.

  zippy

  11 Aug 11 at 08:54

 3. maladet baieti. Si eu care credeam ca moldovenii nostri stiu numai sa se duca la Zatoca si sa se imbete pe plaja. La asa vacanta salbatica si desteapta sa tot visezi (sau sa te sui in tren, spre deadea Sasa).

  adyana

  22 Aug 11 at 21:53

 4. o parte se cam duc:)

  kirpi4

  24 Aug 11 at 14:16

 5. Impresionant tot ceea ce faceti ! Incredibila psauine, nefireasca iubire, arzatoare patima ! Dar toate se vad altfel la noi, romanii. Noi am pierdut demult ceea ce moldovenii au in fire si petrec in viata. Si nu am glumit deloc spunand ca la Tecuci ar trebui sa va inchiriem cu luna sau macar cu saptamana. Sigur am merge mai drepti pe strada si mai fericiti la slujbe daca am avea carceii sufletului in asa gratuita, jucausa si minunata zbenguiala ca domniile voastre. S-apoi toate astea in cea mai deplina seriozitate. Va multumesc pentru ceasul acela de istorie, viata si suflet ! Imi era dor de toate astea ca de adanca-mi copilarie.

  Pongpos

  6 Sep 15 at 09:38

Leave a Reply