blogu' lu' castraveţ

Crimeea 2012 – ghidul pionerului

with 3 comments

Drumul
Pentru că un pioner vârstnic este de multe ori un pioner lenos, anul acesta au mers cu maşina. La 20:30 (26 iunie 2012) 4 pioneri şi o javră, într-un ison au spus “pa” orificiului dintre două clădiri aflate la nemijlocitul capăt al oraşului, din partea dinspre aeroport. Înarmaţi cu tartine, CD-uri şi un telefon mobil dotat cu GPS şi o aplicaţie de la Navitel, au ţuşnit ca un ardei prin vama Tudora. La 06:30 pionerii speriau puchii de la ochi cu soarele răsare.
Crimeea, ghid

Undeva prin zona Armeansk sau Krasnoperekopsk, a fost nimicită o ultimă tartină moldovenească cu caşcaval, frunze de salată, şuncă şi varză de pekin.
Crimeea, ghid

Spre uimirea noastră telefonul ordinar şi aplicaţia de la Navitel (harta Ucrainei din 2011) ne-a purtat pe cărări neaşteptat de frumoase şi scurte. Mai ales o ultima porţiune de aproximativ 50 km până şoseaua Ialta – Semfiropol: şi un relief stâncos neobişnuit pentru acea zonă, şi un drum îngust, asfaltat şi foarte şerpuit întins prin tuneluri de verdeaţă. Mulţumim telefonului ordinar pioneresc.
Crimeea, ghid

Într-un final am ieşit la şoseaua Ialta-Semfiropol de unde, foarte lesne şoferul nostru dibaci, a cotit la stânga spre Balaclava.
Maşina a fost parcată la hotelul Listrigon, aflat cam la 10 minute de golful balaclavian. Imaginea de mai jos e facută chiar din curtea hotelului.
Crimeea, ghid

 • Preţul parcării la Listrigon – 15 UAH maşină/zi
 • Distanţa parcursă în ambele direcţii – 1500 km
 • Total benzină consumată – ?
 • Costul benzinei – 417 MDL + 1193 UAH
 • Cursul de cumpărare a grivnei la ziua plecării (26.06.2012) era 1.52.
 • Un moment special trebuie acordat negocierii preţului de călătorie cu iola. Când ajungi pe chei, nedormit, după un drum lung, nu prea ai chef de negoţ, aşa că suma de 200 UAH sau 250 UAH per iolă pare rezonabilă. Sfatul este următorul: învăţaţi arta negoţului şi cooperaţi cu alţi călători ce ţintesc aceeaşi direcţie. 150 UAH este costul minim al unei călătorii cu iola de 6 persoane, de la Balaclava până la piatra “cur” – cel puţin acesta este preţul negociat de pioneri la întoarcerea acasă, la 8:30 dimineaţa, cu Leonid (îl veţi vedea în pozele dintr-un articolul următor).
 • Crimeea, ghid

 • 12 UAH pentru o călătorie cu vaporul de la “Plaja de Aur” (Золотой пляж) până în Balaclava. Vara aceasta vaporul mergea la fiecare 15 minute a orei, începând cu 8:15 până la 17:15. Modificări în orar se fac permanent, în dependenţă de mediu şi numărul de turişti.
 • Crimeea, ghid

  Aprovizionare

 • Pentru cei interesaţi (este întrebarea primară, în astfel de escapade turistice, nu?), la pădurar berea costa 12 UAH per 0.5L de bere “Sarmat” – surprinzător de bună acolo, vara.
 • Crimeea, ghid

  Aprovizionarea cu alimente, pionerii, o fac în acelaşi locuri (vezi detalii despre ghidul pionerului din 2011):

 • carnea, peştele proaspăt, berea la pet (de la 16 UAH per litru) şi legumele – la piaţa “Kadykov” (Кадыковка sau Кадыковский рынок). Tot acolo unde se vinde berea la pet se vinde şi un kvas excepţional de gustos (12 UAH per litru) pionerii recomandă!
 • cui îi este lene, poate sa se aprovizioneze lângă chei cu de toate, cu excepţia cărnii şi peştelui proaspăt. De aici, de obicei, pionerii procură apa sau berea la cutie/sticlă, ca să n-o care din centrul oraşului
 • 1.5 UAH per litru de apă potabila, la pădurar. Dacă aveţi timp, şi plăcere, puteţi merge la izvor după apă. Călătoria la izvor o să vă ia cam o oră.
  Crimeea, comercializare

  12 UAH pentru o halbă (0.5 l) de bere “Sarmat”, rece şi gustoasă.

  Cazare
  Preţurile puse de echipa silvică reprezentată de S.R.L. “Turism, Vânătoare, Pescuit”:
  20 UAH persoana/zi în zona Камень Жопа
  Crimeea, ghid

  Deci, după cum observaţi (puteţi să comparaţi bonurile de cazare cu cele din 2011) activitatea comercială pe litoral, a luat amploare. În schimb, ca ciupercile după ploaie, pe toată coasta, au răsărit urne de gunoi şi cabine de veceu (autorul recomanda cabina de la pădurari – cea mai curată şi mai confortabilă). La fel, pe multe parcele de cazare, au fost instalate mese, acolo, probabil, diferă şi preţul de cazare.
  Crimeea, conditii

  25 UAH legătura de lemne, la pădurar

  Curiozităţi
  Pentru colecţionarii de monumente comuniste: În Balaclava, mergând de la chei spre piaţa “Kadycov”, dosit de conifere, se ascunde chipeş încă un tătucă.
  Crimeea, ghid

  În acest ghid nu poate fi omisă tristeţea, cu care pleacă toţi acasă.
  Crimeea, ghid

  P.S
  Aşa s-a întâmplat, că unul dintre pioneri trebuia să meargă cu autobusul. La autogară (biletele pot fi procurate la orice autogară din Chişinău), gişeeriţa, împreună cu biletul, i-a mai pus în paşaport şi o poliţă de asigurare, fără să întrebe dacă vrea el sau nu (pe poliţă scrie că asigurarea e benevolă). Culmea a fost alta: la returnarea biletului, alt operator, a încercat să reţină de la călător 15% din costul biletului, chipurile “pe destinaţia Chişinau – Ialta la înapoierea biletului se reţine 15%”, minciună care a şi fost scoasă la iveală imediat. Nu vă lăsaţi amăgiţi, operatorii autogării practică acest şiretlic de mulţi ani (6 ani în urmă, pionerul, s-a prins la chestia asta). Altă dată mi s-a spus clar, la înapoierea biletului cu cel târziu 2 ore înainte de plecarea autocarului, costul biletului se restituie integral. Nu şi asigurarea (de ce?).
  Crimeea, ghid
  Crimeea, ghid  Written by kirpi4

  July 26th, 2012 at 12:52 pm

  3 Responses to 'Crimeea 2012 – ghidul pionerului'

  Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Crimeea 2012 – ghidul pionerului'.

  1. […] Despre Crimeea 2012 a mai scris Kirpi4. /* […]

  2. […] P.S. Despre Crimeea 2012 am mai scris: Crimeea comercială, Poveştile Lolei, Ghidul pionerului. […]

  3. […] peripeţiile pionerilor în acea săptămână, am mai scris: ghidul pionerului, ghidul financiar, Crimeea văzută de un membru mai special al echipei, şi rutina […]

  Leave a Reply