blogu' lu' castraveţ

Moldovean tipic

with 11 comments

În ţara asta, de multe ori, în diferite circumstanţe, se întâmplă că dai peste mulţi proşti, imbecili şi derbedei. Şi fiind moldovean şi înconjurat de mulţi alţi moldoveni, îţi faci vaga impresie că moldovenii sunt, în majoritate, toţi totuna. Revenind la noţiunea „moldovean tipic”, dacă e să ne gândim nu foarte adânc, suntem nevoiţi să fim de acord cu caracteristicile extreme: sălbatici, nechibzuiţi, obraznici, fuduli, invidioşi şi făloşi (de la verbul „a făli”, nu de la un substantiv sugestiv erotic). Cam aşa impresie aveam până nu demult. Impresia a fost creată, probabil, de ultimele generaţii, cele născute în ultimele câteva decenii. Astăzi, chiar dacă fac parte din minoritate, sunt mulţi moldoveni inteligenţi şi educaţi. După toate acestea, noţiunea de „moldovean” este simţită cu răutate de mulţi alţi moldoveni, termenul degradând în „moldovan”, fără vocala „e”. Unora în general li se face ruşine să pronunţe „eu sînt moldovan”.Băi oameni buni, da cât timp ne va mai fi ruşine să recunoaştem că suntem moldoveni? Ce, există păduri fără uscături? Eu mă gândesc ca nu trebuie să ne identificăm cu uscăturile, ci cu pădurea, chiar daca în pădure sunt vreo doi trei lăstari verzi. Căci dacă noi înşine ne vom identifica cu uscăturile, chiar vor crede alţii că suntem toţi uscaţi. Şi nu va mai ploua, şi lăstarii verzi se vor usca şi ei. Aici, dacă vreţi, mai amintesc şi de gândirea pozitivă, şi de forţa de atracţie a energiilor universale, şi de carmă şi de orice alte concepte care vor băga „e”-ul scuturat înapoi în noţiunea de „moldovan”. Sper eu că într-o bună zi, când Edmond, Yoshiko, Mahmud, Mark sau Fabrice vor fi întrebaţi la aeroport de unde vin, ei să răspundă cu afecţiune şi inspiraţie: „Din Moldova, de la moldoveni” iar Ion sa zică mândru “Eu nu vin. Eu ma duc. Acasă”.Written by castraveţ

May 21st, 2010 at 10:38 am

Posted in Amperi neuronali

Tagged with ,

11 Responses to 'Moldovean tipic'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Moldovean tipic'.

 1. Sunt moldovean!

  ghizuroi

  21 May 10 at 23:48

 2. “..da cât timp ne va mai fi ruşine să recunoaştem că suntem moldoveni?” — bratishka, iaka aici ai indoiet-o pe cat se poate de tare. imi pare rau pt tine daca te socoti asa (moldovan, sau moldovean) …. is si eu nascut aici, intre Nistru si Prut, dar, din cate ne spune istoria poporului nostru (cel român), noi suntem români, si nu moldoveni … tara noastra, Moldova, a fost poulata si intemeiata de românii din zona Maramuresului …. prin cuvantul “moldovean” eu inteleg doar una – român din zona Moldovei .. daca asta ai avut si tu in vedere, atunci sunt deacord si imi cer scuze de observatie … dar daca pentru tine moldovean si român sunt doua nationalitati (ca popor) diferite, atunci…..

  Robert Hanolli

  23 May 10 at 07:37

 3. singur yntrebi – singur raspunzi:) am impresia ca n-ai fost chiar atent la subect.

  kirpi4

  24 May 10 at 07:38

 4. si inca ceva …. “…se întâmplă că dai peste mulţi proşti, imbecili şi derbedei.” – asa este, avem multi deaishtea …. si in Moldova lui Stefan tot au fost deaistea, insa au fost cu mult mai putini … in genere, pana la anii 1800, oamenii dintre Prut si Nistru au fost cu mult mai buni, omanosi si sinceri … uscaturi tot timpul au existat, insa pe vremurile celea uscaturile erau cu mult mai dulci decat cele din ziua de azi ….. dar a venit anul 1812, cel mai blestemat an din istoria poporului nostru, cand alde jivotinele rusofone au dat peste noi si s-au cacat pe capul nostru cum au vrut si inca si azi continua sa o faca …. nu sunt rusofob, dar anume rusii sunt cei ce ne-au transformat in ceea ce suntem azi: prosti, rabdatori, invidiosi, iarasi rabdatori, rai, lacomi, fricosi si iarasi rabdatori …. trist si dureros

  Robert Hanolli

  23 May 10 at 07:50

 5. “si in Moldova lui Stefan tot au fost deaistea, insa au fost cu mult mai putini … in genere, pana la anii 1800, oamenii dintre Prut si Nistru au fost cu mult mai buni, omanosi si sinceri…”

  creieri de conveier!

  “dar a venit anul 1812, cel mai blestemat an din istoria poporului nostru, cand alde jivotinele rusofone au dat peste noi si s-au cacat pe capul nostru cum au vrut si inca si azi continua sa o faca …. nu sunt rusofob, dar anume rusii sunt cei ce ne-au transformat in ceea ce suntem azi: prosti, rabdatori, invidiosi, iarasi rabdatori, rai, lacomi, fricosi si iarasi rabdatori …. trist si dureros”

  чемодан-вокзал-плоешть

  moldovanul, ca arhetip, orgolios, harnic, invidios, ospitalier, badaran, etc. a existat mereu. NU A FOST MOLDOVANUL niciodata pedant (ca nemtii), rafinat (ca englezii), nemultumit (ca italienii), s.a.m.d. Asa cum il vezi azi, la piata centrala, cu barsetka subtioara, cu un pumn de seminte si jguturi-jguturi-jguturi, asa a fost el mereu, “in curs de dezvoltare”.

  Nenormalul

  24 May 10 at 16:11

 6. si inca ceva si gata: Imi bag pula in toti rusii! ….. iaka amu is rusofob 🙂

  Robert Hanolli

  23 May 10 at 07:58

 7. pohui.
  nici nu vreau să mă gândesc de ce nație sunt că mă doare capu.

  ryunoske

  23 May 10 at 10:48

 8. nipon, feghea!

  Nenormalul

  24 May 10 at 16:12

 9. corect este tudor da nu feghea, verstehst? Robert Hanolli poate să confirme.

  Și încă ceva: la mine ochii îs mititei de la beție, dar nu deatîta că-s japonez.

  ryunoske

  24 May 10 at 17:35

 10. de la betie ochii devin umflati ca la mongolezi. kapierst?

  Nenormalul

  25 May 10 at 09:14

 11. mi-a plăcut filmuleţul:)sunt din Chisinau))) şi mi-a plăcut postul.

  Ancuţa

  9 Jun 10 at 16:34

Leave a Reply