Padurea de la Rădi
Pădurea
În vinerea asta pionerul a ajuns acolo unde a simţit prima dată sângele de pioner curgând prin vine. La „Rădi”, la padure. După un pahar rece cu vin de-al lui Uric, pionerul a urcat în şestiorca lui nanu Vologhea şi o pornit într-acolo. În şestiorcă mirosea a praf, a benzină şi a unsoare. Acest miros pentru pionier înseamnă doar una: miroase a copilărie. Acest miros te aruncă cu gândurile în sunetele şi senzaţiile amintirilor fragmentate de timp ale anilor de şcoală, ale zilelor toride de vară când cutreiera cu tata dealurile colhozului. Este acelaşi miros care adia la toc când se descărca grâul, la brigada de tractoare când se repara vreo semănătoare stricată sau în călătoria de 10 minute spre un orizont necunoscut într-un combain.
Drumul până la „Rădi” pionerul l-a parcurs de nenumărate ori pe jos, în clasa 7-8a, cu Elena Nicolaevna. Anume aici a fost coborât din spate primul rucsac, aici a fost întins primul cort, a fost aprins primul rug pioneresc, aici a fost băută prima cană de apă de izvor de pădure.
Îndeosebi de frumos este primăvara, pe la jumătatea lui mai când flora nu e atinsă de ultraviolet, mistreţi şi bipezi. În unele porţiuni ale pădurii, straturile de frunze ale vegetaţiei, ce cresc toate sub un unghi, paralel, în mai multe nivele, îţi creează impresia prezenţei unei dimensiuni geometrice suplimentare. Aceste imagini te dezorientează şi în acelaşi timp te fascinează prin magica capacitate de creaţie a naturii.
În orice colţ al pădurii găseşti lemne de foc. Din belşug. De care vrei. În majoritatea cazurilor ramurile uscate sunt aranjate cu grijă la fiecare 30 de metri, pe unde n-ai merge. Pe lângă faptul că pădurarul e un bun gospodar, mai are şi miere foarte bună, de la cele peste 50 de ştiubeie din ogradă.
La „Rădi”, pe la sfârşitul lui august se coc alunii, iar la sfârşitul lui septembrie toată pădurea se acoperă cu un strat de 15 cm de frunze.
Interesant ce surpriză pregăteşte pădurea iarna? În această perioadă pionerul încă nu i-a descoperit farmecul.
Pionerii
Pionerii au băut bere de la Bălţi, la halbă, turnată în sticle de un producător din Bălţi şi adusă la Rădi. Buna bere. A plăcut.
Pionerii au căutat izvorul. Pionerii l-au găsit c-am greu. Timp de 4-5 ani, pădurea este de nerecunoscut.
Pionerii au glumit. Una bună a fost următoarea: „Paţani, sorry c numai trii furculiţ, da mama când s-o dus în Italia, o lasat acasă numai trii furculiţ, câte una la fiecare”.
Pionerii au jucat „FAZAN”. Majoritatea pionerilor au luat fazanu la cuvintele care termină cu UŢ sau cu NT. În schimb în DEX degrabă vor apărea cuvintele:
uţturoi, uţcat, uţtaş, uţturare şi respectiv
nteresant, ntrare, ntîmplare, ntonaţie şi ntreg.
În lume
Duminică pionerii au păpat o zeamă, au cinstit un pahar la botul căluţului şi au luat-o spre casă, spre treburile lor lumeşti.
desi niciodata nu am fost acolo, eu am visat izvorul! L-am recunoscut după poză !! :O
ceziceu
22 Jul 09 at 10:22
Eu am mai vazut asha izvoare, probabil ca l-ai vazut yn alta parte;) deshi…idi znai ce feste ne mai joaca mintea:)
kirpi4
22 Jul 09 at 10:25
da eu am mai vazut asa placat da nu stiu unde. 🙂
da dac cesna ap mca bucur ca tzo fost ghini, padla. eu daca ceva ieri si azi am mincat shashlici… 😛
Artur
26 Jul 09 at 00:03
E izvinisi florishika:) Da eu dac sheva am myncat friptura de iepure:) Da tu cu pionerii sashlyshi sau ashe, v ny4ku?:)
kirpi4
27 Jul 09 at 07:48
“Pădurea de la Rădi”
Pădurea tăiată? Nu prea se văd copaci. Dar fotografia izvorului este frumoasă. În fine, se mai spune “pivă”?
blogideologic
26 Aug 09 at 09:32
NU prea am facut poze cu copacii deşi sunt din belşug acolo. Eşti cumva de prin părţile locului?
Sorry, n-am ynteles faza cu “piva”:)
kirpi4
26 Aug 09 at 09:48
eu locuesc in apropierea acestor locuri
ion dumitras
5 Oct 09 at 21:23
[…] Despre pădurea Rădi a mai scris Kirpi4. /* […]
Pădurea Rădi 2012 | Pe Aripile Graurului
11 Jun 12 at 22:16
[…] acest loc s-a mai scris: şi pionerul şi un […]
2012.06.09 Rădi
12 Jun 13 at 18:11